На Львівщині відбулися поминальні богослужіння на місці масової загибелі закарпатських угорців та німців

Прикро, що лише після 70-ти років трагічних подій 1944 – 1949 років ми дізнаємося про жахливу правду, що коїлася на околицях Старого Самбора та Созані. Радянська пропаганда активно зомбувала нас інформацією про злочини гітлерівського режиму, про їх табори смерті. Але, говорячи про концтабори фашистського режиму, ми зобов'язані знати, що не менш жорстокий із трагічними наслідками для сотень невинних жертв був табір біля колишнього військового містечка у Старому Самборі.

Поминальна панахида в Старому Самборі
Поминальна панахида в Старому Самборі

Відомий дослідник трагедій угорців Закарпаття історик Дьордь Дупка, виступаючи біля пам’ятного хреста, встановленого 10 років тому на честь масових поховань, відзначив, що для угорців Старосамбріщина означає «як для поляків Катинь, євреїв – Аушвіц, українців – Голодомор». Пан Дьордь повідав, що, створюючи у серпні 1944 року так званий 4-й Український фронт, радянська влада, насамперед, ставила перед ним задачу встановлення комуністичної диктатури, зокрема і на закарпатських землях. Близько 100 тисяч людей чоловічої статі від 18 до 55 років, в основному угорської, а також німецької та інших національностей, аби унеможливити загрозу радянській владі, було насильно вивезено спочатку до Сваляви, а потім етапом до Старого Самбора. В основному це було мирне населення, яке не брало участі у військових діях. Проголошенй радянською владою принцип колективної провини спрацював у найгіршому своєму висліді. Щоб убезпечити себе від можливих протистоянь, радянська влада до 26 листопада 1944 року (дата запланованого проголошення у Мукачево об’єднання Закарпаття з Україною) здійснила цю каральну акцію.

Табір був перенасичений. Відсутність медичного обслуговування та харчування спричинилася до масової загибелі полонених. У зимовий період загиблих не ховали, а просто скидали у відведені місця, і лише навесні викопували ями, куди тіла і скидали. Під час другого етапу сюди було завезено багато римо-католицьких, греко-католицьких та священиків реформаторської церкви. Вчений спирався також на свідчення місцевих мешканців-старожилів, зокрема Петра Лесика, Івана Бардича та інших.

Пан Дупка також відзначив, що по сьогоднішній день матеріали про цю трагедію засекречені, немає ніякої інформації і в Інтернеті. Він висловив надію, що, прямуючи разом з Україною до Європи, спільними зусиллями маємо зробити все, щоб достойно зберігати пам'ять про полеглих. За його даними тут захоронено близько 3000 жертв злочинного режиму.

Цього недільного дня, 26 липня, у присутності порівняно невеликої кількості громади Старого Самбора та гостей із Закарпаття і Львова спільну панахиду за загиблими відслужили отці Іван Білик та Михайло Николин. У своєму слові до скорботного віче отець Михайло наголосив, щоб у цій кровопролитній війні, яка триває на сході, ми не опинилися одинокими, щоби брати угорці, поляки, німці зрозуміли, що доки ми не візьмемося за руки, не об’єднаємося, то це жахливе перекотиполе пронесеться і по наших землях та залишить тут знову цвинтарі».

Провідний консул Генерального Консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Відо у своєму виступі зазначив, що через діяння тоталітарного режиму на Закарпатті репресій зазнала практично кожна сім’я, він наголосив, що внаслідок винищення чоловічого населення із рідних домівок приреченими на виживання залишилися жінки і діти. Ласло Відо запевнив, що всі угорці зараз щиро вболівають за долю України.

Товариство культури львівських угорців, яке очолює Габор Сарваш разом із його заступником Андрієм Штримплом, які, власне, організували цю акцію, тепер планують на місці масових поховань угорців створити меморіальний комплекс.

На завершення дійства відбувся високопрофесійний поминальний концерт-реквієм за участі Маріанни Лаби, заслуженої артистки України, відомих митців Олександра Щура, Золтана Алмаші та Олексія Малярчука.

Ігор Макар, Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ

29 липня 2015р.

Теги: угорці, німці, концтабір, Старий Самбір

Коментарі

Френц 2015-07-30 / 00:41:15
"Радянська пропаганда активно зомбувала нас інформацією про злочини гітлерівського режиму, про їх табори смерті." Автор хоче сказати що Освенцем, Майданек, Бухенвальд багато iнших це було зомбування? Схаменiться, вони ще стоять i нагадують як працювали фабрики смертi. До окупантiв був пiдхiд око за око, а угорцi воювали з нiмцями. Цифри надутi, 100тис це досить багато, це велке мiсто, тому лише 2 чи 3 сторожили щось собi видумали, в противному говорили би цiлi селища про це. Саме головне, всi слов'яни по розрахунку Гiтлера повинi бути фiзично знищеннi. Це чергова геббельс-пропаганда вiд наших "побратимiв" галичан.

Копча 2015-07-29 / 19:18:05
Пригамуйте емоції і дайте відповідь на питання звідки взяли цифру у сто тисяч депортованих протягом одного місяця цивільних мешканців Закарпаття. Якщо рахувати разом з десятками тисяч військовополонених угорської армії то охоче повірю але тоді це зовсім інша історія.

Закарпатець 2015-07-29 / 18:42:20
Брат моєї Мами працюючи в лісі пошкодив впавшим деревом колінний суглоб- практично нога не згиналась.Але його теж (інваліда!)забрали на "маленький робот". І замість 3 днів- 4 роки відмучився на шахтах Донбасу. Вина була в тому, що народився німцем. Ні в яких арміях не служив, але був об*явлений ворогом.НІчого не пишуть про заживо похованих тифозних закарпатців в Сваляві і замовчуються випадки захворювань в Сваляві через несправні водогони. І скількі трагедій було і в Сваляві,і в Самборі після війни?! Ми дуже сумуємо за трагедії кримських татар, але чому замовчуємо звірства совєтів в Закарпатті після так званого визволення.Переслідували і німців і угорців і віруючих католиків, грекокатоликів, протестантів, підприємців. В той час ще громадян Чехословаччини. Здивовані були і ті одиниці євреїв, що вижили від гітлерізму - їм теж було не солодко. Не так роблять зараз в Криму?- судять громадян України за так звані злочини проти Росії тоді, коли ще Крим був українським. Просимо істориків накінець занятись цими сторінками нашої історії.

I am 2015-07-29 / 12:42:31
До Копчи - В кожному місті, в кожному селі зібрано список тих, що не повернувся з таборів. Проїжджайте по угорським селам Закарпаття: у кожному є пам'ятник або меморіальна дошка з іменами жертв післявоєнної сталінської репресії.

ната 2015-07-29 / 09:06:14
Копчі. Угорців з Берегівщини не тільки знищували а й виселяли примусово на Донбас, так було з моєю бабусею та дідом. Через пару років вони знову втікли в Берегово. А католицьких та греко - католицьких священників примушували під дулами автоматів перехрещуватись в православних інакше або смерть цілої родини або Сибір.

Копча 2015-07-29 / 08:34:35
Співчуваю трагедії невинно змордованих, але виникає питання до Дупки звідки взято цифру у сто тисяч осіб чоловічої статі коли як зазначив автор у нього відсутні дані комуністичного режиму щодо цієї трагедії. 28 жовтня 1944 року радянські війська повністю окупували територію Закарпаття, а вже за місяць за заявою Дупки вони встигли вивезти 100 тис !!! цивільних угорців у концтабір. А куди ж поділи військовополонених? Схоже деякі угорські "дослідники" створюють черговий міф з сотнями тисяч постраждалих, підмінюючи військовополонених на цивільних ще й зроблять з себе не винуватця а жертву кривавих подій минулого століття.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини