Закарпатські колективи у Словаччині виступили на заходах вшанування пам’яті Олександра Духновича

26 липня 2015 року в амфітеатрі села Тополя (Пряшівський самоврядний край, Словаччина) відбувся міжнародний фестиваль – день села, який було організовано місцевою владою (сільський голова Марія Бобрікова) за підтримки Регіональної ради Союзу русинів-українців Словаччини у місті Гуменне (голова Міхал Іванцо).

Закарпатські колективи у Словаччині виступили на заходах вшанування пам’яті Олександра Духновича

Головне завдання цього мистецького дійства – духовне єднання русинів-українців Східної Словаччини й України. До слова, саме у цьому селі  24 квітня 1803 року народився Олександр Васильович Духнович – греко-католицький священик, україноруський письменник, педагог, поет, культурний діяч (помер 1865 р.). У центрі села, поряд з греко-католицькою церквою й амфітеатром, розташований Парк Олександра Духновича, де в оточенні молодих кипарисів встановлено погруддя письменника, розміщені стенди з його біографією, проілюстровано основні моменти його життя. Тому другим акцентом культурно-мистецької акції було вшанування 150-річниці з дня його смерті. 

Колективи, які виходили на сцену, представляли різні регіони Східної Словаччини, де проживають русини-українці. Зокрема, народний ансамбль «Ублянка» з села Убля на чолі з головою села, депутатом словацького парламенту Надією Сірковою   виконав багато пісень, які відомі по обидва боки українсько-словацького кордону. Глядачі, які вщерть заповнили того вечора глядацький зал амфітеатру села Тополя, підспівували артистам і бурхливими оваціями винагороджували усіх без винятку учасників концерту.

Далі естафету народної пісні підхопили чоловічий вокальний ансамбль «Русинські голоси» з м.Гуменне, місцеві дитячі фольклорні колективи, інші самодіяльні митці. Гарно показали себе молоді виконавці з України – ансамбль «Фатьове» з міста Мукачево, які чудово грали і співали закарпатські народні пісні.

А також добре відомий словацьким глядачам вокальний дует «Камелія» Ужгородського району у складі Мирослави Швах-Пекар та Оксани Ленарт. Почергово змінюючи на сцені словацьких виконавців, українки дарували глядачам свої пісні. Це своєрідне мистецьке змагання, в якому всі стали переможцями, принесло справжню насолоду всім його учасникам. У виконанні дуету «Камелія» прозвучали пісні «Чарівна гуцулка», «Трави», «Тобі». А закарпатські народні пісні в естрадній обробці разом з «Камелією» співали всі глядачі.

Час, проведений у селі Тополя, залишив найкращі спомини у наших серцях і збагатив духовно всіх, хто мав змогу бути присутнім на концерті. 

Акція відбулася за підтримки народного депутата України Роберта Горвата та сприяння завідувача відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури Івана Тужеляка. 

Делегацію із Закарпаття представляли начальник відділу культури Ужгородської райдержадміністрації Леонтій Ленарт, заступник директора Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури Оксана Попядкуник та завідувач відділу Іван Тужеляк та помічник-консультант народного депутата Любов Оленчук.

Леонтій Ленарт, заслужений працівник культури України

28 липня 2015р.

Теги: Духнович, колективи, Словаччина

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини