"Вільна хата", або територія свободи, творчості й просвіти по-східноукраїнськи (ФОТО)

ВІЛЬХА. Так зменшено-пестливо називають краматорці унікальний у своєму роді проекто-простір. Тут вільно твориться. Вільно співається. Вільно вчиться мов. Вільно слухаються майстер-класи з мистецтва фотографії чи йоги. Вільно – і захоплююче – дискутується. Вільно репетирується пісень і читається книжок. Бо це – «Вільна Хата». Креативно-освітня платформа, яка вже півроку діє не де-небудь, а ще в торік окупованому, тоді ще проросійському Краматорську. Діє під визначальним і красномовним гаслом «Вчися. Твори. Відпочивай». Діє, здобуваючи все новими й новими цікавими проектами все нових і нових прихильників.

"Вільна хата", або територія свободи, творчості й просвіти по-східноукраїнськи (ФОТО)

Вітринами-вікнами, що виходять на вулицю, «Вільна Хата» навіть і не натякає на те, що її організатори та «опікуни» створили тут, на індустріальному й укорінено-пострадянському сході країни, неймовірно атмосферний вільний простір. Тут силами волонтерів, які із самого початку й понині переймаються «Вільною Хатою» немов хатою власною, безперервно і щодня втілюються в життя маса абсолютно різних, таких потрібних нині молоді ініціатив. Ззовні вікна хоч і заклеєні суцільно банером із брендовим надписом, але ж для непосвячених або от приїжджих – як ми – він отак одразу аж ніяк не пояснить усю потужність цього проекту. 

…На вході нас одразу зустрічає адміністратор закладу. «Анастасія», – гарно представляється українською та береться ознайомити із буднями «Вільної Хати». Настя тут щодня, саме вона, будучи адміністратором, відповідає за дотримання правил у Хаті: не палити, не розпивати алкогольні напої, не створювати незручності ближнім.

«Може кави? Або чаю», – пропонує. У «Вільній Хаті» окремий куток відведено під кухню-бар, де, утім – лише мікрохвильовка для підігрівання вже готової їжі, а з напоїв – уже згадані чай та кава. Не на продаж: згадане тут не реалізовують у звичному, комерційному сенсі, а пропонують за символічні суми-«вподобайки». Для тих таки «вподобайок» тут є прозора скринька: відвідувачі, які повважають за потрібне, в разі комфортного тут перебування можуть пожертвувати певну суму грошей, яка відтак буде використана «доглядачами» Хати на її функціонування.

Ні кави, ні чаю в часі знайомства із цим незвичним місцем не хочеться, тому, обмежившись водою, крокуємо з Анастасією далі приміщенням. «ВІЛЬХА з’явилася як результат гранту Львівської освітньої фундації… З ініціативи нашого Колі Дорохова та при підтримці в облаштуванні простору львів'янина Андрія Левицького. Восени торік у сусідньому Слов’янську працював табір «Будуємо Україну разом», тоді в місто з’їхалися волонтери з усієї країни, аби допомогти відбудувати Слов’янськ після окупації та обстрілів. Після завершення роботи з відновлення Слов’янську, хлопці взялися творити креативну платформу тут, у нас у Краматорську», – розповідає дівчина про народження проекту, що став спільним західно-східним дітищем. 

З часу запуску "Вільної Хати" – а її відкриття сталося 6 грудня минулого року – заклад із повним правом можна назвати одним із тих унікальних неповторюваних осередків свободи і креативу, яких навіть і в масштабах України – обмаль. Нині ВІЛЬХА є тим майданчиком, з якого в місті стартують і на базі якого проводяться фактично усі неформальні освітні та творчі заходи, як от лекції та тренінги за участі експертів найрізноманітніших спрямувань, літературні та музичні вечори, мовні школи, кінофестивалі. А ще – сповнені українськістю гутірки, гаївки просто неба у міському парку із кулішем на вогні й народними танцями та співами, святкування Купала у вишиваних сорочках, вінках і з хороводними колами довкола ватри. У той день, коли відбувалося наше знайомство із ВІЛЬХОЮ, тут надвечір розпочався майстер-клас із йоги – на зеленому газоні одразу поруч із будівлею, де й діє Хата. Заходи тут відбуваються щодня різні, а розклад – складається на тиждень уперед. 

«В цілому ми працюємо за трьома різними програмами-спрямуваннями, у кожної програми є свій куратор. Є у нас програма «Добрий сусід», через неї ми залучаємо людей до допомоги тим, хто цього потребує. На практиці – це, наприклад, опіка над старенькими або заняття з дітками з багатодітних чи неповноцінних родин. Ще один напрямок – освітній: у рамках цієї програми ми організовуємо всілякі семінари, тренінги, майстер-класи, дискусії з метою обміну досвідом і думками. Третій напрямок, за яким працюємо – екологічний: ВІЛЬХА всіляко пропагує ідею еко-ініціатив, ми влаштовуємо суботники й толоки, прибираємо міські парки та сквери, двори житлових будинків, щоразу долучаючи городян. До речі, завжди із завзятістю допомагають у таких ініціативах школярі», – розповідає дорогою до влаштованої у підвальному приміщенні столярної майстерні і водночас – бомбосховища – Анастасія.

Столярна майстерня, в якій захоплено творять місцеві майстри, є одним із джерел наповнення «скарбниці», з якої забезпечується функціонування «Вільної Хати». Поробки, створені столярами, можна придбати за символічною ціною (ми повезли з собою додому милий вишукано-геометричний підсвічник – авт.). А кожна копійка в майбутньому спрямовується на корисні справи. 

Оскільки ж майстерня розташована у підвальному приміщенні, одночасно її «адаптували» і обладнали як бомбосховище. Добре пам’ятаючи лютневий обстріл Краматорська та усвідомлюючи величезні ризики ймовірного його повторення – окуповані території починаються за кілька десятків кілометрів від міста – волонтери зробили все, щоби в разі біди тут могли сховатися містяни, які потребуватимуть захисту. Паралельно вирішили і задачу власне пошуку цього самого бомбосховища: по всьому місту нанесли відповідну розмітку – зелені стрілки-вказівники, що в разі чого «приведуть» до сховку. 

Певні суми на існування ВІЛЬХИ забезпечує також діючий на базі платформи прокат велосипедів, які можна винайняти у користування як на кілька годин, так і на добу. Попитом користується і міні-хостел, що діє у «Вільній Хаті», і в якому встигли пожити вже й іноземні гості…

Нині волонтери Хати пропрацьовують механізм сортування та утилізації сміття. Сортування тут вже потроху практикується: свого часу куратори еко-ініціативи співпрацювали із місцевими підприємцями, встановлюючи у закладах громадського відпочинку спеціальні баки. Виручені кошти – на розвиток бізнесу, разом із тим – і довкіллю користь. Встановлені сортувальні контейнери і на вході у «Вільну Хату», сортується сміття і в самому закладі. Втім, як бути з «правильною» утилізацією – питання нині на етапі вирішення.  

ВІЛЬХА завжди сповнена відвідувачами. Двері Хата розчиняє об 11-ій ранку, і з того часу посидіти тут на різнобарвних м’яких тюках-кріслах, пограти на гітарах чи фортепіано, позмагатися у настільний футбол, почитати книжок сюди приходить чимало краматорців. З разу в раз все більшу аудиторію збирають освітні, культурні та творчі заходи.

Визначально, що проекти та ідеї, які втілюються ВІЛЬХою – все більше народжені молоддю й для молоді. Саме молодь тут є тим рушієм, що спричиняє глибинні зміни: поглядів, переконань, потреб, свідомості та прагнень.  Поглядів –державницьких. Переконань – новітньоукраїнських. Свідомості – національної. Прагнень – мирних. А отже, все тільки починається.

 
 
 
Проект реалізується ГО «Телекритика» у партнерстві з Товариством польських журналістів у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії за підтримки програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

23 липня 2015р.

Теги: Вільна Хата, прагнення, свобода, просвіта

НОВИНИ: Соціо

22:00
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 1
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
» Всі новини