Любов Матіко – яскрава і самобутня мисткиня Закарпаття

Аналіз сучасного українського “наївного” мистецтва засвідчує його самостійну генезу, авторську оригінальність, прояв індивідуального та зв’язок із колективною народною творчістю як прояв родового досвіду.

Любов Матіко – яскрава і самобутня мисткиня Закарпаття

Відчутними є також стилістичні впливи професійного мистецтва у формі наслідування деяких творчих манер, прийомів, технік. “Народна картина”, “ народний примітив” або ж  “наївне” мистецтво – це своєрідне явище з власною естетикою, побудованою на елементах фольклору, прадавній символіці, тематичних особливостях тощо. Тут також мають місце регіональні детермінації вибору образотворчого матеріалу; зображення на склі, папері, побілених стінах тощо.

Естетика наївізму відтворює в образотворчому мистецтві щире, безпосереднє, стихійне народне ставлення до світу – “дух народу” яскраво відтворений в українській народній картині. “Наївне” мистецтво – це естетичний вияв етнокультур. Наївізм як художньо-етнічне явище виражає душу певного народу, є дотичним до цінностей національної ідентифікації. З цієї точки зору особливо цікавим і унікальним є наївне мистецтво Закарпаття, де переплелися багато етнокультур. Найяскравіше наївне мистецтво нашого краю своєю творчістю репрезентує  Любов Матіко. У творчому доробку мисткині сотні картин різних жанрів та тематики. А це пейзажі, натюрморти, портрети, полотна на релігійну, побутову та історичну тематику тощо. Основи образотворчої грамоти вона отримала у Московському заочному народному університеті мистецтв, де навчалася за спеціальністю “станковий живопис та графіка”. Але, незважаючи на це, Любов Матіко сформувала і працює в рамках своєї  власної системи образотворення, яка характерна для представників “наївного” мистецтва. Зокрема йдеться про прийоми зображення людини, природи, а також колорит картин, певні композиційні особливості, притаманні “наївному” мистецтву. Мається на увазі певне спрощення, примітивізація натури, стилізація образів. Кольори, зазвичай, чисті й відкриті, нерідко локальні, напівтони майже відсутні, що надає образам декоративності. Лінійна та повітряна перспектива теж має свої особливості, сутність яких – відсутність законів і правил, незнання їх або ж свідоме їх порушення. Полотна Л.Матіко оригінальні і світосприйняття, роботи створюють гарний позитивний найстрій. Творчий доробок Любові Матіко, без сумніву, ввійде в скарбницю закарпатського народного мистецтва.

Характеризуючи картини мисткині заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта пише: “Вони сприймаються своєрідними живими оберегами чи символами як органічне доповнення чудової природи рідного краю. Все тут дихає душевною чистотою, емоційною піднесенністю і злагодою, народною мудрістю – як уособлення українського національного ідеалу. Для художниці найважливішим є вловити дух рідного краю – Закарпаття. У звичному, буденному вона бачить мить, що пов’язує минуле й майбутнє”. Народилася Любов Матіко 13 липня 1965 року в селі Ільниця на Іршавщині. У 1982  році закінчила Іршавську середню школу. Того ж року вступила до Грицівського технічного училища художніх промислів Хмельницької області, яке закінчила з відзнакою у 1984 році. Працювала інженером, художником на деревообробній фабриці в селі Тур’ї-Ремети, художником в Іршавському “Ремстанку”. З 1989 року навчалася в Московському заочному університеті мистецтв, працювала за сумісництвом учителем образотворчого мистецтва в Ільницькій загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів. З 1997 року і донині трудиться в Ільницькій дитячій школі мистецтв викладачем за спеціальністю “живопис та графіка”.

Любов Матіко – член Закарпатського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Іршавського районного народного об’єднання художників та народних майстрів “Колорит Боржави”. Вона активна учасниця пленерів, виставок. Її полотна зберігаються у приватних колекціях та галереях багатьох країн світу.

 

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

17 липня 2015р.

Теги: Любов Матіко, мисткиня, мистецтво

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини