70,5% випускників на Закарпатті підтвердили "претензії" на медалі

Про підсумки ЗНО-2015 на Закарпатті та особливості цьогорічної вступної кампанії у вищі навчальні заклади йшлося у вівторок, 14 липня, під час брифінгу в прес-центрі Закарпатської ОДА. Із журналістами зустрілися директор департаменту освіти облдержадміністрації Михайло Мотильчак та проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи Ігор Король.

Цьогоріч у зовнішньому незалежному оцінюванні взяли участь 10 614 осіб, із них 8 962 – цьогорічні випускники.

«Загалом в області складали ЗНО з наступних предметів: української мови та літератури, іноземної мови (французької,  німецької,  іспанської, англійської, російської), математики,  біології, історії України, фізики, географії та хімії, - поінформував посадовець. - За порушення процедури - наявність мобільних телефонів під час складання тестів - відсторонено 23 особи, 18 з яких під час тестів з української мови і літератури».

Михайло Мотильчак ознайомив журналістів і з окремими результатами ЗНО на Закарпатті. За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, область отримала 25 сертифікатів із найвищими 200 балами. Крім того, 514 закарпатців отримали бали з української мови та літератури високого рівня, 3896 – початкового.

«Найкращі результати, зокрема в м. Ужгород. Тут 19% одинадцятикласників досягли високого рівня. У м. Мукачево – майже 16%, у м. Хуст - понад 17%, у Великоберезнянському районі – більше 13%», - зазначив Михайло Мотильчак.

Також головний освітянин краю повідомив, як медалісти області підтвердили свої знання, навівши конкретні цифри. За його словами, претендентів на нагородження Золотою та Срібною медалями на Закарпатті було 567 осіб. За результатами державної підсумкової атестації (ЗНО з української мови та літератури) підтвердили свої результати 400 претендентів на медалі - 70,5%. Зокрема, в м. Ужгород – 86%, м. Мукачево – 82%, Великоберезнянський район – 87%, Мукачівський район – 92%, Виноградівський район – 81%, Перечинський район – 100%, Свалявський район – 81%, м. Хуст – 80% та  м.Чоп – 100%.

«У той же час у Берегівському районі тільки 16% від усієї кількості претендентів на нагородження медаллю підтвердили свої високі знання за результатами ДПА з української мови та літератури у формі зовнішнього незалежного оцінювання, в Іршавському районі – 48%, у Рахівському – 43%», - повідомив директор департаменту освіти ОДА.

Про особливості вступної кампанії у вищі навчальні заклади поінформував Ігор Король. За його словами, цьогоріч абітурієнти можуть подати максимально 15 заяв у 5 університетів і в кожному на 3 спеціальності. «Єдина державна електронна база автоматично визначить місце навчання абітурієнта згідно з його пріоритетами. Відповідно до отриманих вступником балів система автоматично обере єдину пропозицію для нього – навчання на державному замовленні – у відповідному університеті на певній спеціальності», - розповів проректор УжНУ. При цьому, за його словами, у разі незгоди абітурієнта з отриманою пропозицією  він може претендувати тільки на контрактне місце.

Прийом заяв до вищих навчальних закладів розпочався 10 липня і триватиме до 31 липня. Для абітурієнтів, які складають вступні екзамени або проходять творчі конкурси, кінцевий термін  прийому заяв – 24 липня.

Серед особливостей цьогорічної вступної кампанії – ще дві категорії пільгових вступників. «Перша – діти, один із батьків яких загинув під час виконання ним обов’язків військової служби, зараховуються поза конкурсом. Друга – демобілізовані особи, які брали участь у проведенні АТО і тому не могли скласти тести ЗНО, мають право вступати за результатами вступних іспитів у вищі навчальні заклади», - наголосив Ігор Король.

Також, за його словами, відповідно до нового Закону „Про вищу освіту” тепер кожен виш самостійно формує конкурсний бал вступника. Законом визначені лише основні його складові. Вага кожної складової зазначається у правилах прийому конкретного вищого навчального закладу.

Прес-служба Закарпатської ОДА

14 липня 2015р.

Теги: пртеензії, випускники, медалі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини