Балога проаналізував результати реформ в Грузії, щоби в українців не було завищених очікувань і розчарувань

Народний депутат Віктор Балога співставив реформаторські досягнення Грузії періоду президентства Михеїла Саакашвілі з українськими. І вони за багатьма параметрами виявилися не на користь грузинських.

Балога проаналізував результати реформ в Грузії, щоби в українців не було завищених очікувань і розчарувань

"Я погоджуюсь з тим, що з 2004 по 2012 Грузія здійснила масштабні реформи і добилася зростання певних економічних показників. В цей час вона отримувала серйозну допомогу від Заходу, приходили інвестиції в туризм, нерухомість, у сільське господарство.

Окремими місцями Грузія почала виглядати краще, ніж навіть Україна. З’явилися дороги, нові будівлі, цілі вулиці. Але це – лише фасад. Хоч і красивий", – констатує політик.

На його думку, "покращення економіки не було пов'язане ні з інвестиціями та інноваціями у високотехнологічні виробництва, ні з ростом робочих місць, ані зі справедливістю в розподілі доходів та боротьбою з бідністю.

Безробіття залишилось однією з ключових проблем Грузії і на кінець правління попереднього президента цей показник досяг 16%. Для порівняння, в Україні на той час показник був майже вдвічі меншим.

ВВП на душу населення в 2012 році за паритетом купівельної спроможності було 6,826 дол., а в Україні – 8 520 дол. Це якщо не враховувати, що більше половини нашої економіки – в тіні. Тобто, цифру в 8 520 можна спокійно помножити на два.

Головною статтею доходу грузинської економіки в ці роки були не податкові надходження від зростання економіки, а доходи від приватизації та зовнішні запозичення у вигляді кредитів та грантів. При цьому Грузія, отримавши колосальну допомогу, проїдала свою валюту так само, як це робила Україна в 2006-2007. Показник експорту в Грузії був майже в 5 разів менше імпорту.

Іншими словами, грузинська економіка хоч і стала привабливою та ліберальною, але так і не навчилася заробляти".

"Якщо порівняти ще один показник, який говорить і про рівень медицини, і взагалі про цивілізований розвиток держави – дитячу смертність – то в Грузії вона навіть сьогодні удвічі вища, ніж в Україні. Якою тоді була реформа охорони здоров’я? Через це, у мене питання – хто кого має реформувати?", – запитує В.Балога.

"Інший аспект – правоохоронні органи. Сьогодні колишній президент не може приїхати до себе на батьківщину, бо його там посадять. А за що у вільній державі, де корумпована правоохоронна система була зруйнована до фундаменту і побудована нова, можуть посадити чесну людину? Можливо реформа була не настільки вдалою, як багатьом здається?", – задає наступне питання нардеп.

"Кажу це не для того, щоб покритикувати грузинів. Вони, при всіх перелічених мінусах – великі молодці. Бо, мабуть, перші на постраданянському просторі, які вирішили кардинально зруйнувати совок.

Я пишу про це, щоб ми усі не втрачали здатність критично мислити і аналізувати. А головне – нарешті зрозуміли, що не потрібно створювати собі кумирів і формувати щодо них завищені очікування, бо тоді не буде і розчарувань. Політиків і чиновників не потрібно ідеалізувати. Їх потрібно наймати на роботу і контролювати її виконання", – пише віктор Балога на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

 

06 липня 2015р.

Теги: Грузія, Саакашвілі, реформи

Коментарі

Степан Крук 2015-07-06 / 18:46:24
В Україні - кадровий голод, тому залучення мененджерів державного управління розумно і продуктивно. В умовах війни варто залучити і військових фахівців на вищі військові посади Генерального Штабу. На час Майдану в Україні було аж 47 генералів. Це чи ненайбільший відсоток на одиницю солдатського складу в Світі. Проте, це "паркетні" генерали, котрі навіть у військових навчаннях участі не брали (останні і то дивізійні навчання були 10 років тому). Лампаси генерали отримали за незаконний продаж зброї за кордон та руйнування ВСУ. Не так давно в Сьера - Ліоне терористи загарбали майже половину держави. На цих територіях великі родовища алмазів. Урядові війська не змогли звільнити ці землі, незважаючи на кровопролитні бої. Тоді із інших держав запросили всього... 157 "варягів" котрі за два тиждні вернули під контроль держави всю територію.

НОВИНИ: Різне

10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
» Всі новини