Безплатно «прихватизовану» депутатом в 2010 році зелену зону на вулиці Баб’яка в Ужгороді згодом було продано за майже 300 тис грн (ДОКУМЕНТИ)

Йдеться про сквер на вулиці Баб’яка та поздовжній асфальтований проїзд із пішохідним тротуаром, що між центральною дорогою та бетонним парканом заводу електроприладів ПАТ «Модуль М». Наразі дана територія огороджена дерев'яно-полотняним парканом, то ж, відповідно, як проїзд, так і прохід там неможливі.

Безплатно «прихватизовану» депутатом в 2010 році зелену зону на вулиці Баб’яка в Ужгороді згодом було продано за майже 300 тис грн (ДОКУМЕНТИ)

Як виявилося, дана територія складається із двох однакових за площею (0,088 га) земельних ділянок та перебуває в приватній власності гр. Голубки В.І. із цільовим призначенням для індивідуального житлового будівництва. Дана територія відноситься до захисної зони зелених насаджень вулиці Баб’яка, тобто земель загально користування, а відтак, відповідно до ст. 83 Земельного кодексу України, вона ніяк не могла бути передана у приватну власність. Водночас, будь-яке будівництво тут також порушує і Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», оскільки діючим Генеральним планом міста Ужгород житлова забудова тут не передбачена, а територія обмежена червоною лінією вул. Баб’яка та охоронною зоною інженерних мереж. Крім того, як виявилося в ході перевірки, забудовнику даної зеленої зони в 17 соток недостатньо, тому він ще й самовільно захопив прилеглу земельну ділянку із тротуаром та комунікаціями загальною площею 0,0347 га.

Постає логічне питання: яким чином зелена зона, яка по закону не підлягала передачі у приватну власність, все ж була безоплатно передана 4 листопада 2010 р. Ужгородською міською радою під виглядом звичайних земель запасу?

Про грубе порушення всіх можливих норм закону, регламенту міськради і здорового глузду згадував також у своєму журналістському розслідуванні журналіст Ярослав Гулан.

Відтак, 27 жовтня 2010 року, тобто за день до чергових місцевих виборів, оперативно була скликана сесія міськради для «врегулювання» «неврегульованих» земельних питань. З-поміж іншого було прийнято рішення надати громадянам Горняк П.Ф. та Пак Р.Р. дозвіл на розробку проекту відведення у власність двох вищезазначених земельних ділянок площами по 0,088 га для індивідуально будівництва.

А вже через 7 днів, тобто з неймовірною швидкістю, а точніше – з явним грубим порушенням термінів і порядку, визначених Законом України «Про місце самоврядування» та регламентом міськради, депутатом Павлом Маєрчиком вноситься з голосу пропозиція передати у власність вищезазначені земельні ділянки. Що голосуванням підтримується радою.

У подальшому ж ці безоплатно отримані земельні ділянки переоформляються на маму того ж депутата, що і лобіював їх виділення, – Маєрчик Надію Михайлівну, та продаються мешканцю Тячівщини Голубка В.І. по 149 000 тис грн за кожну.

Отже, завдяки явно корупційній схемі з «піджаками» за явних ініціативи та участі тодішнього депутата міської ради і секретаря земельної комісії пана Маєрчика, громада Ужгорода позбулася чергової зеленої зони, а згодом його сім’я отримала незаконну вигоду в розмірі майже 300 тисяч гривень.

У зв’язку з цим мною було направлено відповідні звернення до земельної інспекції з проханням повернути громаді Ужгорода незаконно «прихватизовані» ділянки та притягнути винних осіб до відповідальності. Сподіваюсь, що правоохоронні органи вживуть також всіх вичерпних заходів, оскільки  конфлікт інтересів є очевидним, як і прямі ознаки зловживання владою особою, що зобов’язана була, відповідно до закону, захищати інтереси громади, а не обкрадати її. 

Слід зауважити, що П.Маєрчик пов’язаний «прихватизацією» за його каденції з десятка інших земельних ділянок в Ужгороді та їх скандальними забудовами. Однією із яких була нещодавня невдала спроба забудувати прибудинкову територію майже 4500 мешканців багатоповерхівок по вулицях Можайського - Генерала Свободи.

На щастя, у цьому випадку Феміда захистила законні права та інтереси ужгородців. Однак одіозний екс-депутат не полишає спроб позбавити прибудинкової території із дитячими і спортивними майданчиками тисяч мешканців та в середу у Львові буде намагатися скасувати відповідне рішення Господарського суду Закарпатської області. Відповідне судове засідання за участі мешканців та активістів відбудеться в Львівському апеляційному господарському суді, 8.0 липня 2015 р. о 11:00 годині, за адресою: м. Львів, вул. Личаківська, 81. Контактна особа: громадський активіст Олександр Волосянський.

Сквер до початку будівництва

Віталій Грегор, громадський правозахисник, для Закарпаття онлайн

06 липня 2015р.

Теги: Павло Маєрчик, піджаки, Віталій Грегор, Ярослав Гулан

Коментарі

Ужгородець 2015-07-06 / 22:38:53
той Маєрчик не подавиться стількома ужгородськими землями? колись люди обрали цього депутата, а зараз він їх оббирає!

ПЕРЯ 2015-07-06 / 19:56:19
мойка за 30грн отменяется(((

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини