Церемонія закінчення навчального року в угорському Інституті ім. Ф. Ракоці ІІ проходила в церкві та під гімн Угорщини (ФОТО)

Закарпатський угорський інститут імені Ф.Ракоці ІІ (ЗУІ) 26-го червня провів церемонію вручення дипломів разом зі святкуванням закінчення навчального року. Традиційно заходи проводилися у будівлі Берегівської реформатської церкви.

Церемонія закінчення навчального року в угорському Інституті ім. Ф. Ракоці ІІ проходила в церкві та під гімн Угорщини (ФОТО)

Святкування розпочалося з внесення історичних прапорів Закарпаття – прапора Бетлена, червоного, червоно-білого, червоно-синього, зеленого кавалерійських прапорів Ракоці, угорського й українського державних прапорів, прапора тисячоліття, прапорів Закарпаття й Інституту імені Ф.Ракоці ІІ. Потім від імені гостинно приймаючої берегівської громади всіх присутніх привітав старший духовний пастор Ференц Тарацкезі з Псаломом 133. Його слова продовжилися спільним співом національної молитви – Гімну Угорщини, і гімну Інституту ім. Ракоці ІІ (“Сумна пісня Ференца Ракоці“).

Після привітання запрошених гостей, виступив із промовою ректор інституту Йожеф Сікура. Ректор достукувався до сердець студентів настановами: «Щоб були справедливими й діловитими, оберігали свою мову, свою угорську особистість».

Потім було надано слово міністру юстиції Угорщини Ласло Трочані, який у першу чергу передав привітання від Уряду і прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Міністр зазначив, що закарпатські угорці є частиною угорської нації і слід розглядати їх як єдине ціле. Уряд Угорщини й надалі дбатиме про те, щоб для частини нації, яка проживає за межами кордону Угорщини, був доступним захист всіх прав, які діють у Європі й на їхній батьківщині. “Найголовніше – це мир, – зауважив він, – щоб ті, хто зараз у інституті отримають свої дипломи, жили у мирі, щоб замість повісток у армію вони отримували стипендії й вакансії на роботу, щоб отримували й відправляли весільні запрошення та запрошення на хрестини“.

Від імені обласної ради вітав присутніх заступник голови обласної ради Михайло Попович, потім виступили з подякою випускники. Від імені всіх випускників звернулася до присутніх студентка кафедри математики Александра Кіш. Розповіла, що на початку незнайомі люди сьогодні стали друзями. В інституті вони отримали не тільки професійні знання, а й також захопило студентів сильне відчуття “угорця”, викладацька команда унікальним способом розвивала їхні особистості. Було багато хорошого, радостей і боротьби, навіть після поразок, кожен випускник може сказати: “Це того варте!“. На завершення попрощалася зі своїми друзями-студентами віршем з книги 29 “Єремії” частина 11: “Бо я добре знаю, що́ я задумав для вас, — промовляє Господь.— Я задумав для вас мир, а не лихо, щоб дати вам майбутнє і надію.”

Ілдіка Орос, пані президент Інституту ім. Ф. Ракоці ІІ, в своїй підсумковій промові ознайомила слухачів з конференціями й подіями, які було організовано в установі, а також з тим, скільки наукових робіт було видано протягом навчального року. Зокрема, підкреслила організовану Інститутом імені Тіводора Легоцькі виставку “Маленькій робот“, який доніс сумні факти депортації 1944-го року до самого Брюсселя, і з тих пір її можна було побачити у багатьох університетах Угорщини. Розповіла про центр освіти для дорослих, що там розпочали 10 мовних курсів, які з успіхом закінчили 188 осіб. Особливо високим було число охочих вивчати угорську мову як іноземну: це спробували в інституті 70 осіб. У 2014 – 2015 навчальному році в інституті на денній і заочній формі навчалося 662 студенти, а на державно не акредитованих курсах навчався 321 студент, отже, разом для 983 студентів завершився навчальний рік. На жаль, один студент-першокурсник через безглузду трагедію не зміг закінчити навчання зі своїми однокурсниками: згадали Чобу Товта і пом’янули його хвилиною мовчання.

Після загальної презентації дипломів, 155 випускник зміг отримати плоди своєї праці.

Було вручено також дипломи випускникам філії Реформаторської теологічної академії міста Шарошпатак (“SRTA”). Заступник ректора “SRTA” Габріелла Рачок, звернулася до випускників благословенням: “Виявіть страх перед Богом і віддайте йому славу” (“Об’явлення” 14,7).

Після співу гімну студентів (“Gaudeamus igitur“), уже дипломовану молодь привітав депутат Верховної ради Ласло Брензович. Він підкреслив символічне значення того, що закінчення навчального року проводиться у Божому домі – у реформатській церкві. Також висловив свою надію на перемогу справедливості та миру. “Не можна вибирати, коли бути молодим – зараз ви молоді. Треба радіти життю!” – сказав він.

Урочиста частина свята завершилася проханням Божого благословення для всіх присутніх представниками історичних церков і співом “Szózat“.

Юліанна Кочіш, Kárpátalja.ma Фото: Ласло Фюлеп

29 червня 2015р.

Теги: Інституті ім. Ф. Ракоці ІІ, Угорщина

Коментарі

Сергій 2015-06-30 / 15:09:33
Останному ....О що в цому такого що в програмі викладається історія Угорщини, все спрямоване на виховання угорського патріотичного духу?Думаю більшість випускників не планують решту життя провести в Україні ,

риторичне запитання 2015-06-30 / 12:53:41
Ми ж не говоримо про формальності, правда? Бо саме до формальностей належить реєстрація в Україні. А по суті в програмі викладається історія Угорщини, все спрямоване на виховання угорського патріотичного духу.

Ми ж не ідіоти, а тому все розуміємо, правда?

I am 2015-06-30 / 12:00:03
Институт официально зарегистрирован в Украине, имеет все украинские аттестации и сертификаты, а обучение проводится в соответствии действующей государственной учебной программы Украины.

I am 2015-06-30 / 11:49:31
Не переживайте. Первым прозвучал гимн Украины. С этого начиналось и все мероприятие. А то, что МОН Украины ни копейку не выделяет на финансирование Береговского института - это факт. Но даже и при таких условиях обучение в институте уже на протяжении нескольких лет - БЕСПЛАТНОЕ!!!

перше риторичне запитання 2015-06-30 / 11:10:36


Вав, виявляється, в Україні поза системою Міністерства освіти України діє навчальний заклад з повністю іноземним фінансуванням і який на цій підставі і на основі іноземних навчальних програм формує з громадян України патріотів (і громадян) цієї іншої країни? Круто!


риторичне запитання 2015-06-30 / 08:46:05
Яка країна фінансує у повному обсязі навчання в цьому закладі?

риторичне запитання 2015-06-30 / 00:27:44
Громадян якої країни виховують в цьому виші?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини