Тарас Триндяк: "Кількість податків слід скоротити, а податковий кодекс має бути зрозумілим і... розумним"

Вже десять років «удосконалюється» Податковий кодекс, і кінця роботи не видно. Кожний уряд намагався оволодіти цією вершиною бюджетної політики, але ще жодному з них не вдавалося довести справу до переможного кінця. Усі подані до Верховної Ради проекти парламентарі розглядали, переписували, переробляли, навіть дещо перейменовували. І як результат - усе невдало. То чи отримає країна, нарешті, цей звід податкових законів і що в ньому має бути найголовніше? Саме про це наша розмова з начальником Ужгородської МДПІ Тарасом Триндяком.

—  Тарасе Михайловичу, чи закінчиться перемогою чергова спроба подарувати країні Податковий кодекс?

—  Знаєте, спроб вже було багато. Час летить, як на крилах, рік минає за роком, а віз, як кажуть, і нині там. Систематизація податкових законів, їх уніфікація і гармонізація по відношенню до інших сфер вітчизняного законодавства, адаптація до європейського законодавства -важлива умова для успішного розвитку економіки, стабільної роботи бізнесу.

Новий Податковий кодекс вкрай необхідний. До речі, серед країн СНД такого документу нема лише в Таджикистані і в Україні. Якщо говорити про останні два його проекти, то другий кращий, ніж перший, але все одно недосконалий. Не звернена увага на найголовніше: на податок з фізичних осіб. Зараз він обчислюється з доходів, а варто - з витрат. Так робиться у всіх країнах. Адже дуже часто людина

показує одні доходи, а витрати її перевищують цей дохід у декілька разів. Це був би найефективніший метод боротьби з тіньовими доходами. Побачивши, на яку суму перевищують витрати, треба було б її доплюсовувати до доходів.

Особливої уваги потребує і єдиний податок. Не секрет, що інколи робітник на фірмі більше платить податків, ніж її власник, показуючи свою зарплату, набагато меншу, ніж отримує.

Або візьмімо приватних нотаріусів. Якщо державний нотаріус кошти за мито відправляє у державну скарбничку, приватний - у свою кишеню. Він, звичайно, платить податки, але то мізер, порівнюючи з його доходами. Як на мене, то мито обов'язково повинно йти в дохід держави, а вже плата за надані послуги - в кишеню приватному нотаріусу.

Нічого не сказано в проекті нового кодексу про ліцензії. Наприклад, для виноробів це дуже болюче питання. Плата за ці ліцензії мала б бути обумовлена і в кодексі.

Незрозуміла і тактична поведінка держави. Взяти хоча б плату за надра. Податок за видобуток щебеню, наприклад, торік був 2 гривні за кубометр. Цього року 3 невідомих причин цей податок зменшений вдвічі. Чому? А ціна на щебень зросла. Нема економічного обгрунтування таких дій Кабміну. А терплять на місцях. Кам'яницька сільрада, запланувала собі дохід з плати за надра один, а через ці незрозумілі зміни отримала вдвічі менше. Плата за надра, однозначно, має бути суттєво піднята.

—  Україна все більше стає приваблива для інвесторів, а система оподаткування сприяє цьому?

—  Так, система оподаткування повинна сприяти цьому, повинна мати вигідні і зрозумілі норми, які зацікавили б потенційних інвесторів і сприяли розвитку бізнесу в країні. Так, у проекті є норма, якщо частина прибутку інвестується в купівлю нового обладнання, машин, приладів або винаходів, корисних моделей, ноу-хау і таке інше, тоді застосовується пільгова ставка податку на прибуток - 20 відсотків, передбачена прискорена амортизація, стимулювання виробництва інтелектуальних продуктів, наприклад, програмного забезпечення.

—  Але стандартна ставка податку на прибуток залишається на нинішньому рівні —  25 відсотків?

—  Так, але в результаті застосовування вищеназваних пільг, той, хто виробляє продукцію, практично завжди буде сплачувати податок на прибуток за пільговим режимом. А 25 відсотків будуть для тих, хто займається торговельними і спекулятивними операціями. Крім того, дуже важливо вирішити питання по податку на додану вартість. Цей пода-. ток викликає чимало нарікань: процедура його повернення з бюджету трохи затягнута. Тут хочу підкреслити ключове слово «повернення». Тобто, мова йде про те, що нараховано, що сплачено державі. Щоб перевірити, наскільки справедлива вимога про повернення ПДВ, податківці повинні виконати досить складну роботу. Не секрет, що дехто хотів би витягнути із бюджету те, що туди ніколи не поступало. А перевіряти доводиться всіх, і це затягує процес.

—  Податковий кодекс повинен бути зрозумілий...

—  Абсолютно вірно підмічено. Механізм оподаткування повинен бути доступний і для тих, в кого є комп'ютер, і для тих, хто все ще фіксує поки що на паперових носіях. А нині що маємо? Деяким бухгалтерам просто не під силу гнатися за постійними змінами в податковому законодавстві, у бухгалтерському обліку. Ці два процеси треба об'єднати в єдиний. Податковий кодекс має бути простий, зрозумілий і вигідний всім. Навіть тим, у кого нема спеціальних знань.

—  Звичайно, Тарасе Михайловичу, в нинішній розмові ми не змогли охопити всіх аспектів оподаткування. Тому надіємося на подальшу розмову, яка, безперечно, цікавить читачів.

—  Я залюбки відповім на всі питання, якщо буде в цьому потреба.

Марія Підгорна, Ужгород
16 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини