Підприємці Закарпаття вважають, що шлях до подолання кризи полягає в розширенні повноважень унікального краю (ФОТО, ВІДЕО)

24 червня 2015 року у м. Мукачево за ініціативою громадськості відбувся круглий стіл «Підприємництво в Закарпатській області – шляхи подолання кризи». У його роботі взяли участь підприємці, юристи, науковці, вітчизняні та іноземні експерти, представники громадянського суспільства та засобів масової інформації.

Підприємці Закарпаття вважають, що шлях до подолання кризи полягає в розширенні повноважень унікального краю (ФОТО, ВІДЕО)

На круглому столі були розглянуті актуальні економічні, організаційні та правові проблеми подолання кризи підприємництва в Закарпатській області. Особлива увага була приділена чинникам, які впливають на формування підприємницького середовища в умовах децентралізації регіонів України та євроінтеграційного вектору її розвитку.

Закарпатська область має унікальні не тільки для регіону, а й загалом для України умови для розвитку підприємництва. Це, насамперед, багаті природні, у тому числі лісові, водні, рекреаційні ресурси, які є основним багатством краю та відкривають великі потенційні можливості для місцевих підприємців. Кількість підприємств – суб’єктів підприємницької діяльності у Закарпатській області постійно зростає і становить понад шість тисяч підприємств. Також створено п’ять тисяч мікропідприємств. 

Водночас проблеми, що перешкоджають розвитку підприємництва Закарпаття, з кожним роком все більше загострюються та несуть суттєву загрозу для економіки краю. Невипадково, в останні роки фінансовий результат від діяльності багатьох малих підприємств області був збитковим.

На думку учасників круглого столу «Підприємництво в Закарпатській області – шляхи подолання кризи», нехтування проблемами підприємців краю набуло загрозливих масштабів, а тому потрібні ефективні заходи для подолання кризи місцевого підприємництва.

Науковці Тетяна Безега та Оксана Орлова вважають за необхідне посилення правового захисту прав підприємців. Експерт Володимир Поляк, що очолює громадську організацію «Правозахист споживачів», серед актуальних проблем подолання кризи у розвитку підприємництва Закарпатської області виділив потребу у прийняти термінових заходів, які б зробили доступним кредитування підприємців. Цю тему продовжив відомий закарпатський адвокат, перший заступник Голови правління Мукачівської міської асоціації адвокатів Василь Райко, який у своєму виступі наголосив, що без нормальної роботи фінансово-банківського сектору взагалі неможливий розвиток підприємництва.

Приватні підприємці з м.Берегова Олена Король та Іван Чегіль привернули увагу до складнощів, які виникли в діяльності підприємців у зв’язку з розширенням сфери запровадження реєстраторів розрахункових операцій.

Під час дискусії учасники круглого столу Михайло Бабидорич та Василь Кузьо наголосили на тому, що без проведення у країні реальної децентралізації, надання такому унікальному регіону як Закарпаття розширених повноважень, кризу підприємництва краю не подолати.

Крім того, учасники круглого столу вважають, що в регіоні врешті решт має бути забезпечена реальна підтримка підприємництва з боку державної влади та органів місцевого самоврядування.

Голова правління Мукачівської міськрайонної спілки підприємців та Ради адвокатів Закарпатської області і Голова правління Мукачівської міської асоціації адвокатів Олексій Фазекош, підсумовуючи проведену на круглому столі цікаву та конструктивну дискусію, зокрема сказав: «У будь-якому демократичному суспільстві та правовій державі розвиток малого та середнього бізнесу, його державна підтримка, правове забезпечення його діяльності, структурні реформи підприємництва є базою функціонування економіки та економічного процвітання держави. Ми розуміємо, що зараз Україна переживає важкі часи, але всі ми маємо вірити в щасливе майбутнє нашої держави, її економічне процвітання». 

Олексій Фазекош також вніс пропозицію періодично проводити такі фахові круглі столи з проблем підприємництва і в майбутньому. 

 
 
 
 
 
 
 
 

24 червня 2015р.

Теги: підприємці, децентралізація

Коментарі

ната 2015-06-25 / 09:09:57
Розширення повноважень краю? Та більшого розширення ніхто не має як наша область. У нас кожен робить що хоче, махлює, приховує, краде займається контрабандою і нікому нічого нема. А підприємці вже обнагліли з того часу як діє мараторій на перевірки.

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини