Про поставки через митницю закордонних гумвантажів та розбудову пунктів пропуску говорили на Закарпатті

Питання взаємодії митниці з консульствами та міжнародними волонтерськими організаціями, а також упередження виникнення конфліктних ситуацій, що стосуються переміщення вантажів гуманітарної допомоги, розглядалося на сьогоднішній нараді в ОДА. Також йшлося про стан розбудови пунктів пропуску на кордоні з Угорщиною та Словаччиною.

Про поставки через митницю закордонних гумвантажів та розбудову пунктів пропуску говорили на Закарпатті

Головуючі заходу - в.о.голови ОДА Михайло Рівіс та в.о.голови облради Михайло Попович - насамперед подякували поважним дипломатам, які відгукнулися до обговорення та вирішення «гуманітарних» проблем, що виникають під час пропуску та митного оформлення вантажів. Посадовці запевнили консулів, що Закарпатська митниця налаштована лише сприяти міжнародним організаціям, які надають допомогу військовослужбовцям в зоні АТО.

Як зазначив присутній на зустрічі заступник начальника Закарпатської митниці Михайло Свида, з початку року у зону діяльності митної установи краю здійснено пропуск та митне оформлення вантажів гуманітарної допомоги загальною вагою 837 541,1 кг. Основними країнами-донорами гуманітарної допомоги  виступили Словаччина, Угорщина, Чехія, Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Італія.

Але останнім часом, як свідчать факти, гуманітарні вантажі, які направлялися з ЄС через нашу область, мали певні проблеми з оформлення документів. Тому митна установа є ініціатором цієї зустрічі, аби спільно з органами влади та дипломатичними установами вирішити проблемні питання, які виникають безпосередньо в ході оформлення «гуманітарок». Він наголосив, що митники завжди готові та надають консультаційну допомогу для підготовки митних документів та уникнення перешкод під час перетину митного кордону України.

Михайло Попович зазначив, що в Україні вибудована чітка система оформлення гуманітарних вантажів. І проблеми, які виникають на кордоні, здебільшого стосуються неякісної підготовки відповідних документів з боку отримувачів «гуманітарки». Особливо це стосується, коли мова йде про медпрепарати. В результаті, ні прості інспектори, ні їх керівництво не можуть вплинути чи змінити існуючий порядок митного оформлення, і з них потім роблять винуватих.

Відтак, запропонував закріпити посадових осіб з митниці та комісії з питань гуманітарної допомоги при ОДА, які триматимуть безпосередній зв'язок як з консульствами, так і волонтерськими організаціями, та вчасно надаватимуть компетентну консультацію. І тоді під час ввезення гуманітарного вантажу із визначеним гуманітарним статусом не виникатиме жодних проблем на кордоні.

Зі свого боку голова комісії з питань гуманітарної допомоги при ОДА Жанна Пендяр зазначила, що із ста вантажів, які вже надійшли із-за кордону, поки лише з трьома виникали проблеми.

Присутня на зустрічі Генконсул Словацької Республіки пані Янка Буріанова запропонувала направити відповідні листи, в яких роз’яснено вимоги законодавства України, з подальшим направленням на адресу урядових відомств Словаччини, які організовують гуманітарні вантажі для українських військових, аби уникнути проблем на кордоні.

Консул Генконсульства Угорщини в Ужгороді Балог Дийнеш подякував високопосадовцям краю за актуальну зустріч, зауваживши, що коли у сусідів війна – угорський народ діяв спонтанно, організувавши гуманітарні вантажі. «Тепер ми знаємо до кого звертатися, аби оперативно вирішувати проблемні питання. Будемо дотримуватися всіх вимог українського законодавства, - запевнив дипломат, додавши – є випадки, коли консульство дізнається про направлення гумконвою вже по дорозі на кордон з Україною. Тож, зважаючи на попередні проблеми, будемо заздалегідь готувати всі необхідні документи і попереджати про це відправників».

Не менш важливим та актуальним залишається питання розбудови прикордонної інфраструктури Закарпаття. За словами Михайла Свиди, нині проводиться відповідна робота по розбудові міжнародного пункту пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке», що на кордоні зі Словаччиною. Відтак проводяться тендерні процедури і визначається «переможець» будівельних робіт. Що стосується розбудови митного поста «Лужанка», що на кордоні з Угорщиною, то за кілька років тут змінився партнер по реконструкції. Але робота ведеться, проведена проектно-кошторисна документація, узгоджена двома сторонами, проводиться експертиза.

Михайло Рівіс підкреслив: «Загальновідомо, що міжнародна траса Лісабон-Київ пролягатиме через «Лужанку», тому тут необхідно врахувати потік великогабаритного транспорту. Для зручності транзиту обласна влада виділяє певні кошти на об’їзну Берегова. Є ще ряд невирішених питань, які планується обговорити на більш розширеній нараді за присутності дорожників, економістів, митників та дипломатів.

Відтак, діалог влади з дипломатичними гостями відбувся у форматі активного та конструктивного обговорення існуючих проблем. Насамкінець зустрічі Михайло Рівіс подякував консулам за тісну співпрацю, відмітивши, що значно зменшилося нарікань громадян на черги через українсько-словацький та українсько-угорський кордони.

Прес-служба Закарпатської ОДА

12 червня 2015р.

Теги: гумвантажі, пункти пропуску, розбудова, митниця

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини