В Ужгороді під виглядом «заробітчанської» організації зареєстрували черговий кремлівсько-«русинський» проект (ДОКУМЕНТИ) (ВІДЕО)

Пріоритетним заходом новоствореної організації називається «надання особливого статусу Закарпаттю».

В Ужгороді під виглядом «заробітчанської» організації зареєстрували черговий кремлівсько-«русинський» проект (ДОКУМЕНТИ) (ВІДЕО)

8 червня наказом начальника Ужгородського міськрайонного управління юстиції Олени Жулінської було зареєстровано статут громадської організації «Закарпатська обласна організація захисту прав заробтчан». Того ж таки дня відбулася і презентація проекту. Попри те, що публічного анонсу події не було, звіт з презентації показала в своєму ефірі і в вигляді окремого сюжету розмістила на своєму офіційному сайті Закарпатська ОДТРК «Тиса-1».



Сюжет насторожив журналістів Закарпаття онлайн, яке, послуговуючись відкритими джерелами, провело невелике журналістське розслідування на цю тему.

Насамперед, зацікавила реакція на подію специфічних інтернет-ресурсів, за яким стоїть розшукуваний правоохоронними органами Закарпаття кремлівський аґентурник, так званий прем’єр-міністр самопроголошеної «Республіки Підкарпатська Русь» Петро Гецко.

Кремлівсько-«русинські» віртуальні джерела поширили інформацію про зазначену подію під акцентованим заголовком – «Статус спеціальної самоврядної території – шляхи вирішення проблем заробітчан Закарпаття».  Як стверджується, організаторами заходу, що проходив  під назвою «Створення нових робочих місць в Закарпатті і статус спеціальної самоврядної території – шляхи вирішення проблем заробітчан Закарпаття», виступили вказана «заробітчанська» структура і... Русинський рух Закарпаття. А для досягнення поставлених цілей «Закарпатська обласна організація захисту прав заробітчан, насамперед, вважає за необхідне наділення Закарпаття статусом спеціальної самоврядної території».

особливий статус 6.jpg

особливий статус 7.jpg

Утім, знаючи схильність П.Гецка до гіперболізаціїя «русинського» чинника в житті Закарпаття, редакція скористалася відеосюжетом телеканалу «Тиса-1», аби ознайомитися з суттю статуту «захисників заробітчан». Як виявилося, в відзнятих документах пріоритетом діяльності новоствореної структури справді вказується «надання особливого статусу Закарпаттю». Тобто, того самого, що його за вказівкою з Кремля скроплюють зараз кров’ю українських (у тому числі – й закарпатців) військових проросійські терористи Донбасу.

особливий статус 2.jpg

особливий статус 4.jpg

особливий статус.jpg

У цьому контексті відразу зацікавили ключові особи процесу. На скріні статуту як керівники організації вказані дві особи, які, як стало зрозуміло, і були ключовими особами прес-конференції – голова організації, житель селища Дубове Сергій Сойма та секретар Богдан Лакатош.

З Б.Лакатошем виявилося простіше: ті самі віртуальні «джерела» П.Гецка відразу вказали на нього як на одного з учасників іншого кремлівсько-«русинського» проекту, що раніше впроваджувався на Закарпатті російськими спецслужбами – так званої Координаційної ради Сойма Підкарпатської Русі та Народної Ради русинів Закарпаття під керівництвом засудженого за ч. 1 ст. 110 КК України "посягання на територіальну цілісність і недоторканість України  протоієрея УПЦ Московського патріархату о. Димитрія Сидора.

особливий статус 3.jpg

Нетривалі пошуки зрештою вказали і на аґентурно-кремлівське «коріння»  дубівчанина С.Сойми, близьким родичем якого виявився полковник запасу Федеральної служби безпеки Росії, президент Регіонального громадського фонду сприяння соціальній і правовій підтримці ветеранів і співробітників ФСБ РФ, популяризатор спадщини Йосипа Сталіна Василь Сойма. Останній, як з’ясувало Закарпаття онлайн, навіть «засвітився»  як один із «героїв» сюжету на головному російському телеканалі, де йшлося про похорон засновника російської військової контррозвідки Ніколая Батюшина, про що свідчать сюжет і фото на офіційному сайті «Первого канала».

особливий статус 5.jpg

Усе це могло б видатися незначущим і неактуальним, якби не події в Криму та на Сході України. А також пожвавлення, останнім часом, дестабілізаційних акцій на Закарпатті за участі інших прихильників кремлівської версії «русинства» як, наприклад, відомого наметового «активіста» з площі Народної Івана Данацка, який за повної бездіяльності міліції під керівництвом колишнього апологета медведчуківської СДПУ(о) Сергія Шаранича того ж таки 8 червня безкарно організував перекривання траси міжнародного значення у Барвінку на Ужгородщині.

А на 12 червня, за інформацією Закарпаття онлайн, в Будинку профспілок в Ужгороді заплановано проведення  «міжнародної конференції» про «правові підстави автономії Закарпаття». Організатором якої є один з «лідерів» кремлівського «русинства» на Закарпатті, пенсіонер ФСБ РФ Микола Бурак.

Співпадіння?

Це запитання редакція Закарпаття онлайн переадресовує Управлінню Служби безпеки України в Закарпатській області, до компетенції якого якраз і належать зазначені питання.

Бо на міліцію Шаранича надії вже давно немає. А тому ініціативу в свої руки може візяти небайдужа, патріотично налаштована громадськість. Готова і здатна задавити в зародку сценарії від кремлівських «заробітчан», схожі до тих, що вже були реалізовані в Криму та на Донбасі.

10 червня 2015р.

Теги: русини, самоврядність, спеціальний статус, Петро Гецко, Сергій Шаранич

Коментарі

знаючий 2015-06-29 / 18:50:05
правте із закарпатцю сомару,одробляйте гроші й ходіть до Сидора на покуту,"...кати мого народу..." прийде і на вас кара Господня, але не йойкайте же ви тото не знали,же красти, брехати й вбивати не можна

vovk 2015-06-12 / 21:43:22
A sho nashi ,,doblesni''organy? Znovu , suka, jajcja cheshutj???DE SBU, prokurorsjki, mentovnja??? Vam bljadjam myrno zhyty vpadlu? Chocete i tut lugandoniju stvoryty??? Pidary , sliv normaljnych na vas nema!

Bouduchnosti Rusinov 2015-06-12 / 17:42:32
Chisto mackalska provokacia! A de Zhalyva zakhovalaa? Chy ne v Donbasi razom z Motoroloj?...

з Тиси 2015-06-12 / 14:22:38
Сегінятко Кобулей пушла з Тиси на пензію. За што має жити? От і рішила:буду чинити "Русинську родину" на общєствєнних началах. Русинськоє правітельство юй має платити за зйомки, інтерв"ю. А кідь платить то заказує музику- ко має говорити, што бесідувати.Платять отець Димитрій Сидор, платить Туряниця, платять зарубєжні русини, платить Кремль.Платять юй і платять Мещерякову налічков, бо он велику хижу строїть.І скоро вже мавуть му дати під зад.

Степан Крук 2015-06-12 / 14:11:03
Дозволю собі викласти тут деякі свої міркування з приводу заробітчанства, як явища. Буду щиро вдячний своїм опонентам та однодумцям за коментарі. Шановні, згідно офіційної статистики щорічно заробітчани приносять в Україну від 4.5 до 5 мільардів доларів. Це є прямі інвестиці. Вдумайтеся в цю цифру! Путін дав свого часу Януковичу 3 мільярди з надією, що той за ці гроші змінить політичний курс України. Я категорично проти коли в ЗМІ висловлюються, що ми готуємо спеціалістів для зміцнення економік інших країн. Я горжуся тим, що наші українські спеціалісти (і це не тільки плиточники і штукатури, але й інженери, науковці, лікарі) є конкурентноздатними за кордоном. В умовах, коли виробництво в Україні тільки відновлюється, коли є достатня кількість незадіяних класних спеціалістів (котрі стоять на базарі) держава повинна всіляко сприяти заробітчанству і залучати валюту у вітчизняну економіку. Для спеціалістів інтелектуальної праці це підтримання свого професіонального фаху, це "і чужому учітеся, й свого не цурайтесь"!Держава повинна сприяти та регулювати цей процес, котрий є хаотичним. Люди влаштовуються на роботу за кордоном або самостійно, або через комерційні фірми-посередники, котрим сплачують значні суми. Роль держави в цьому процесі зводиться до видачі Міністерством праці ліцензій цим фірмам. Вважаю, що це Міністерство повинно вивчити ринок праці за кордоном, створити свою базу даних вакансій, сприяти в складенні і підписанні відповідних контрактів між працівником і роботодавцем. Тоді держава вправі притендувати на відсоток податку, або внесення заробітчанином коштів до пенсійного фонду. Коли цього нема, заробітчанин каже: "А за що їм платити? Вони мені чим допомогли?". Як бачите, ніяка автономізація, сепаратизація, для цього не потрібна. Посперечайтеся зі мною, будь ласка?

Царь 2015-06-12 / 12:41:11
Этот рагуль разговаривать не умеет даже, что за бред?

Вікторія 2015-06-11 / 22:17:57
Якщо наші СБУшники допустять в п"ятницю це збіговисько, а не вкладуть їх мордами в асфальт, значить вони самі працюють проти України.

русин 2015-06-11 / 21:32:52
Русскую пянь видно издалека. А СБУ шники за что получают зарплату? Доиграетесь, господа.... Берите их "тепленькими", наволоч Пултера-ПУТЇЇЇНА

Закарпатець 2015-06-11 / 19:42:26
Тото якісь дурні тоті русини ко они і що хочут .........най ідут у гуз.цю...................

Анна 2015-06-11 / 17:05:09
Це держав повинна захищати права людей .а не якісь русини

патріот 2015-06-11 / 15:45:10
"Тиса-1" не підзвітна "губернатору". Хіба що залежна від часткового дофінансування від облради/ОДА. І саме тут є питання до пп. Чубірка/Губаля - "для чого фінансувати явно антиукраїнський проект, проваджений риго-медведчуківцем?

Степан Крук 2015-06-11 / 15:24:36
Парадокс в тому, що "Тиса- 1", як державна структура, підзвітна ОДА, а отже й "губернатору". А він у нас самий демократичний, самий проєвропейський, самий проукраїнський... Якже так?

свідомий 2015-06-11 / 14:20:12
Така ситуація буде і надалі в Закарпатті. Бо тут при владі залишилися регіонали, які чекають слушного моменту. Ситуація з фондом тому приклад. На всіх ключових посадах в краї залишилися ті ж люди, що і були. Воно зсередини прожовжують політику регіоналів.

О.Д. 2015-06-11 / 13:03:52
Колишній активний СДПУ(о)шник (а згодом - прислужник режиму Януковича) гендиректор ОДТРК "Тиса-1" В.Мещеряков спить і бачить, аби до влади в Україні прийшли сили, що стоять за його колишнім шефом В.Медведчуком. Нинішня влада йому не просто некомфортна, а ненависна. Тому, ілюзій нема: таке буде творитися, поки СБУ буде толерувати на стратегічно важливих посадах (а посада керівника обласного телебачення - саме така) таких осіб.

Богдан 2015-06-11 / 12:48:18
На телеканалі Тиса-1 чомусь ромська редакція не може піднімати у своїх передачах гострі соціальні питання, а тільки показувати,як роми співають, танцюють.Про політику ні слова.Русинській редакції чомусь дозволено займатися політикою, постійно піднімати питання автономії, нападати на владу українську за те, що вважає русинів українського роду-племені. Відчувається, що хтось дуже впливовий ззовні спрямовує цей напрямок,можливо, навіть фінансує. Це на Тисі своєрідна прихована "джинса". Русинська редакція мала би як і інші -німецька, словацька, ромська, угорська - займатися національно-культурно-освітніми питаннями. Це розслідування Закарпаття онлайн проведене на відмінно-факти, факти.

Дід Микола 2015-06-11 / 12:22:24
Кожна скотина, яка котить бочку на галичан, мол якого чорта вони кудись пхаються - то є смердяча шестьорка кацапських свиней, галичани нам брати, як і всі інші українці.

Степан Крук 2015-06-11 / 09:37:15
"Тису" - в Тису!!!!

145 2015-06-11 / 09:21:23
Це у "Тиси" (Мещерякова)така "редакційна політика" - всіляко сприяти антидержавним провокаціям

Степан Крук 2015-06-10 / 23:55:59
Шановні Друзі! Ця "риганізація" настільки тупо і очевидно виконує замовлення антиукраїнських сил, що гнила суть цих "борців за права заробітчан", як лайно плаває на поверхні. Так, у заробітчан є свої проблеми, але вони вирішують їх в країнах перебування, а не в Украні. Жодний із заробітчан ніколи не буде піднімати політичних проблем, як то розширення прав регіону, чи автономія регіону - воно заробітчанину не потрібно. Якщо б заробітчани виступили із протестом коли влада намагалася обкласти їх заробіток податком - це було б логічно! Але не запротестували, бо .... були на заробітках. І ще... соромно мені за "Тису", соромно мені за тих, котрих знаю багато років, завдячуючи цьому каналу. І це не тільки автори цього ганебного сюжету, але й керівництво Тиси", випускні редактори. Куди котимося, (не) шановні?

Левко 2015-06-10 / 22:10:22
До прокурора Закарпатської області - Чи достатньо уважно читала начальник Ужгородського міськрайонного управління юстиції Олена Жулінська установчі документи цієї організації?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини