Міністри України, Румунії, Словаччини, Угорщини та Сербії оголосили про свою підтримку дій у басейні Тиси з попередження забруднення, повеней і засух

П’ять міністрів, які відповідають за управління водними ресурсами в Україні, Румунії, Словаччині, Угорщині та Сербії оголосили про свою підтримку дій у басейні Тиси з попередження забруднення, повеней і засух. Така заява зроблена на прес-конференції на другий день Шостої Міністерської Конференції “Довкілля для Європи” в Белграді, Сербія.

Міністри України, Румунії, Словаччини, Угорщини та Сербії оголосили про свою підтримку дій у басейні Тиси з попередження забруднення, повеней і засух

Від України у прес-конференції взяли участь Перший заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища України Святослав Куруленко, начальник Управління комплексного користування водних ресурсів Державного комітету України по водному господарству Олексій Уралов (доповідач паралельного заходу “Підсумкова доповідь з аналізу басейни річки Тиса (2007): Заклик до дій”) та інші члени української делегації.

Зокрема Міністри підтримали основні рекомендації звіту, який було представлено на прес-конференції «Аналіз стану басейну Тиси 2007 р. – узагальнений звіт. Заклик до дій». Цей звіт представив Філіп Веллер, виконавчий секретар Міжнародної Комісії з охорони р. Дунай (ICPDR), організації, що координує підготовку звіту та міжурядову співпрацю у басейні Тиси.

“Є багато причин пишатися басейном Тиси, зокрема її унікальною культурою, різноманітною флорою і фауною, багатими природними ресурсами і водами самої Тиси”, - зазначив пан Веллер. “Але лише завдяки співпраці між п’ятьма країнами можливо зберегти ці ресурси”.

У 2004 р. під час першої міністерської наради ICPDR представники п’яти кран підписали Меморандум про взаєморозуміння і домовилися до кінця 2009 р. підготувати План управління басейном Тиси. Для координації всіх заходів з підготовки Плану також була створена експертна група по басейну Тиси. Першим і головним її завданням стала підготовка Аналізу стану басейну Тиси 2007 р., метою якого є визначення пріоритетних заходів, які необхідні для природи Тиси.

“План має допомогти Тисянським країнам виконати свої зобов’язання з впровадження Водної Рамкової Директиви до 2015 р.”, - сказав Йоахім Д’Евженіо з Директорату по довкіллю Європейської Комісії та голова Тисянської групи. “У всій Європі Тиса, мабуть, є найбільш передовою щодо розробки такого плану на рівні суб-басейну. Це особливо важливо, враховуючи той факт, що ЄС не вимагає планів на рівні суб-басейну, хоча їх розробка вітається. Дві з п’яти кран басейну навіть не є членами ЄС. Більше того, План управління басейном Тиси розглядає не лише питання якості води, а також питання кількості води у відповідності до Директиви ЄС з управління повенями та Плану дій по боротьбі з засухами. Це справді Європейська модель і пілотна програма для інших європейських суб-басейнів”.

В узагальненому звіті відображено різноманіття ландшафтів і видів у басейні Тиси, а також водно-болотні угіддя і природоохоронні території. В ньому зазначено, що «в цьому регіоні існують серйозні загрози, спричинені забрудненням та гідротехнічними роботами, а також повенями і засухами. Значні потреби у водних ресурсах в регіоні як у питній воді, так і для потреб сільського господарства та промисловості разом з впливом змін клімату можуть призвести до нестачі води або її надлишку, і внаслідок цього до катастрофічних наслідків”.

У відповідь Тисянські країни зобов’язалися продовжити обговорення з питань стандартизації методів оцінки, надавати додаткову інформацію для завершення звіту з аналізу стану басейну Тиси 2007 р. для завершення підготовки Плану.

В кінці 2008 р. проект Плану буде представлений широкій громадськості. Він буде включати в себе Програму заходів для вирішення приоритетних проблем, пов’язаних з забрудненням органічними, поживними і шкідливими речовинами, а також впливу значних гідротехнічних робіт. Перелік майбутніх планів з розвитку інфраструктури та проектів також буде завершений і представлений громадськості.

Як повідомлялося раніше, 10-12 жовтня 2007 року у м. Белград (Республіка Сербія) відбувається 6 Конференція Міністрів “Довкілля для Європи”, у якій бере участь делегація від України на чолі з Першим заступником Міністра охорони навколишнього природного середовища Святославом Куруленком.

Прес-служба Мінприроди
11 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини