На Мукачівщині було порушено 7 кримінальних справ за ухилення від призову за мобілізацією

У прокуратурі міста Мукачева відбулась міжвідомча нарада керівників правоохоронних органів міста та органів місцевого самоврядування на якій обговорено стан додержання законності під час проведення часткової мобілізації на території міста Мукачево.

На Мукачівщині було порушено 7 кримінальних справ за ухилення від призову за мобілізацією

Під час наради було відмічено, що місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та правоохоронними органами району вживаються певні організаційно-практичні заходи щодо виконання вимог мобілізаційного законодавства. Однак,незважаючи на вжиті заходи в рамках 5 черги мобілізації мобілізовано лише 27 осіб згідно плану мобілізації.

Стан законності у вказаній сфері свідчить про необхідність подальшої активізації і об’єднання зусиль усіх вищезазначених відомств, спрямованих на вирішення наявних проблем.

З метою забезпечення проведення мобілізації на території міста, виконкомом Мукачівської міської ради, у січні поточного року, проведено спільну нараду керівників міськвиконкому, Мукачівського ОМВК, керівників правоохоронних органів та представників ТРК “М-Студіо”, на якій визначені порядок оповіщення, пропозиції щодо забезпечення медичного обстеження призваних військовозобов’язаних при мобілізації в повному обсязі. Засоби масової інформації розмістили роз’яснювальну інформацію про важливість проведення мобілізаційних заходів на території міста Мукачева.

Для більш ефективної роботи щодо оповіщення військовозобов’язаних під час мобілізації, розпорядженням міського голови від 19.01.2015 р. №17 “Про створення груп оповіщення військовозобов’язаних за місцем проживання в місті Мукачеві” створені групи оповіщення.

На нараді Мукачівським ОМВК, було відмічено, що окремими посадовими особами підприємств, установ та організацій допускаються порушення вимог чинного законодавства при проведенні мобілізації, чим здійснюється перешкоджання законній діяльності військового комісара.

Було обговорено також проблему вручення повісток. У зв’язку з чим вирішено посилити взаємодію місцевих органів влади, Мукачівського МВ (з обслуговування м. Мукачева та Мукачівського району) УМВС України в Закарпатській області та Мукачівського ОМВК із метою своєчасного оповіщення та прибуття громадян, які призиваються на військову службу.

Прокурор міста, підбиваючи підсумки відзначив, що внаслідок відсутності належної координаційної діяльності між місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності спостерігається ситуація, коли вищезгадані відомства самоусунулись від виконання покладених на них Указами Президента України обов'язків, належно не організували та не забезпечили в установленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини. По всіх вищезазначених фактах проводиться перевірка відповідно до вимог чинного законодавства України, у тому числі у рамках кримінальних проваджень. Так, протягом січня-травня поточного року до Мукачівського МВ (з обслуговування м. Мукачева та Мукачівського району) УМВС України в Закарпатській області надійшло 7 повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень щодо ухилення від призову за мобілізацією, які зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень.

Станом на 14.05.2015, слідчими СВ Мукачівського МВ (з обслуговування м. Мукачева та Мукачівського району) УМВС України в Закарпатській області зареєстровано 7 кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень передбачених ст. 336 КК України (Ухилення від призову за мобілізацією). На даний час, 3 провадження вищезгаданої категорії розглянуті судом з постановленням обвинувального вироку шляхом затвердження угоди про визнання винуватості, 2 провадження закрито у зв’язку із відсутністю складу злочину, та у 2 досудове розслідування триває.

За результатами наради розроблено спільні заходи, які сприятимуть безумовному та своєчасному виконанні вимог законодавства про мобілізацію та поставлених керівництвом держави завдань, інформує прокурор прокуратури міста С.Прохоров.

25 травня 2015р.

Теги: мобілізація, ухилення, кримінальні справи

НОВИНИ: Соціо

11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини