Закарпаття: Слово з нагоди ювілею Марії Пеняк-Найпавер

8 жовтня відзначила етапну дату життя дослідниця народної культури Закарпаття, просвітянка і педаґоґ Марія Пеняк-Найпавер. Ювілярка останні понад 38 років, працюючи на відповідальних наукових посадах у Закарпатському музеї народної архітектури і побуту, віддала збиранню, вивченню, охороні і популяризації пам’яток народного будівництва і побуту краю.

Народилася Марія в Ужгороді у багатодітній і працьовитій родині Івана Пеняка. Серед вихідців з цієї відомої сім’ї варто згадати брата ювілярки Степана Пеняка – знаного українського археолога, історика, музеєзнавця і пам’яткознавця.

Після закінчення середньої школи і філологічного факультету Ужгородського державного університету, з наміром сіяти серед рідного народу розумне, добре, вічне, за покликом серця, Марія Пеняк їде вчителювати на Верховину, працює у селах Міжгірського, Великоберезнянського і Перечинського районів, у тому числі на відповідальній і нелегкій посаді директора школи. Тут, незважаючи на не завжди сприятливі, а іноді і важкі побутові умови, десять років сповна віддається навчанню і вихованню дітей.

Знайомство з традиційною сільською культурою, здобуті знання, життєвий досвід і загартування, що їх набула Марія Іванівна під час учителювання – все це стало їй у пригоді, коли у 1969 році вона перейшла в Закарпатський музей народної архітектури і побуту в Ужгороді, очоливши в складний період створення цього унікального наукового і культурного закладу відділ фондів – дуже відповідальну ділянку роботи.

У період будівництва і становлення згаданого музею автор цих рядків працював у ньому старшим науковим співробітником, завідувачем науково-експозиційним відділом, заступником директора з наукової роботи і з відстані часу може оцінити діяльність колективу музею кінця 60-х – початку 70-х років ХХ ст. і в наступне за ними 10-річчя. Це була справді епопея по створенню музею народної дерев’яної архітектури, мистецтва і побуту минулих століть. Ентузіазму і енергії наукових працівників не було меж. Пригадую чисельні експедиції і відрядження по селах області, у яких, у важких умовах, по горищах, коморах, стодолах, стайнях збиралися дорогоцінні реліквії народної творчості ХVІІІ–ХХ століть, їх придбання і перевезення (часто-густо без спеціального транспорту) в музей, створення інтер’єрів хат, господарських і технічних будівель. Все робилося з любов’ю, без будь-якої особистої вигоди, досвід і професійні знання набувалися під час роботи. Серед цих подвижників була і Марія Іванівна Пеняк-Найпавер – головний охоронець фондів. Нині із здивуванням і прикрістю думаю: чому забуваються творці музею, чому воліють замовчувати їх імена, а то й викреслювати з історії музею? Люди, які це чинять, забувають перевірену історією народну мудрість: „Якщо ти вистрілиш у минуле з пістолета, – майбутнє вистрілить у тебе з гармати!”

Марія Пеняк особисто зібрала для музею понад 500 цінних експонатів – зразків народного одягу, вишивки, гончарства, бджільництва, предметів побуту, здійснювала облік, систематизацію, наукову обробку фондових зібрань, яких нині нараховується понад 15 тисяч. Крім цього, вона дослідила ряд тем, присвячених різним ділянкам народної культури Закарпаття: традиційну весільну обрядовість українців і угорців краю, історію розвитку гончарства, виноградарства і пасічництва області, знаряддя обробки ґрунту, архітектурні стилі та ін. До її активу слід зарахувати також розробку оглядової і тематичних екскурсій по експозиції музею і проведення за період своєї роботи сотень екскурсій для різних категорій відвідувачів музею.

Словом, зроблено ювіляркою багато, але й чимало ще хочеться зробити. Тож побажаємо шановній Марії Іванівні – у здоров’ї і плідній праці – ще многії і благії літа!

Павло Федака, етнограф, кандидат історичних наук
11 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини