На Ужгородщині пройшов сімадцятий обласний конкурс словацької народної пісні "Золотий соловей" (ФОТО)

12 травня цього року в Середнянській дитячій школі мистецтв Ужгородського району відбувся сімнадцятий обласний конкурс словацької народної пісні „Золотий соловей”.

На Ужгородщині пройшов сімадцятий обласний конкурс словацької народної пісні "Золотий соловей" (ФОТО)

Основними завданнями конкурсу традиційно є виявлення і підтримка юних талантів, сприяння розвитку дитячої вокальної творчості, збереження словацьких народних традицій, узагальнення і вивчення передового досвіду роботи із словацьким фольклором. Засновники конкурсу – управління культури Закарпатської     облдержадміністрації (начальник Ю.Ф.Глеба), відділ культури  Ужгородської райдержадміністрації (начальник Л.Д.Ленарт), Середнянська дитяча школа мистецтв (директор О.М.Ленарт) та  культурно-освітня організація „Матіца Словенска” на Україні (голова Й.Й.Гайніш) – зробили все для того, щоби втілити в життя всі поставлені завдання та достойно організувати мистецьке змагання.  

Перед початком конкурсної програми всіх присутніх привітали голова культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Україні Йосип Гайніш і начальник відділу культури Ужгородської райдержадміністрації Леонтій Ленарт.

І цього разу, незважаючи ні на що, у Середньому зібралося більше шістдесяти учасників з Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського, Воловецького, Мукачівського, Хустського, Тячівського районів, міст Ужгорода, Мукачева, Хуста і Чопа.

Традиційно вони змагалися у трьох вікових категоріях: 1-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком до 10 років, 2-а категорія - солісти-вокалісти та дуети віком від 10 до 14 років, 3-я категорія - солісти-вокалісти та дуети віком від 15 до 18 років.

Компетентне журі, до складу якого входили: Гайніш Й.Й.– голова культурно-освітньої організації „Матіца Словенска” на Україні, Фролова В.В. - провідний спеціаліст відділу мистецьких навчальних закладів управління культури облдержадміністрації, Ленарт Л.Д. - начальник відділу культури  райдержадміністрації, Підгородська Н.М. – голова циклової комісії «Академічний спів» Ужгородського державного музичного училища імені Д.Є.Задора, Симочко С.М. – завідуюча вокально-хоровим відділом Середнянської ДШМ, художній керівник народного вокально-хореографічного ансамблю „Словенка” і Гапак М.Л. – голова осередку „Матіци Словацької” у с.Тур’я-Ремета (Перечинський район)  з честю впоралося із своєю нелегкою задачею і винесло справедливе рішення щодо розподілу призових місць. У 1-й віковій категорії перемогу святкувала Борис Кароліна  з Хустської ШМ. Другі місця посіли Шелепець Вікторія (Великоберезнянська ДШМ) і Єрмолова Лілла (Чопська ДМШ). Третє місце у цій віковій категорії розділили Голич Анастасія (Тарновецька ДШМ), Ковач Ніколетта (Чопська ДМШ), Мотринець Альона (Великолучківська ДШМ) і Носа Златослава (Дубівська ДШМ).   

У 2-й віковій категорії переміг Ракущинець Ярослав (Хустська ШМ). Другі місця   посіли Гарастей Крістіан (Драгівська ДШМ), Кунак Анастасія (Великолучківська ДШМ) і Беца Катерина (Воловецька ДШМ)  Треті місця здобули Софілканич Данієла (Воловецька ДШМ) і Поляк Ольга (Коритнянівська ДШМ). Серед дуетів у цій віковій категорії  перше місце здобув дует у складі: Йордан Наталія – Малюк Юліанна (Середнянська ДШМ), друге місце - дует у складі: Кунак Анастасія – Кайнц Евеліна  (Великолучівська ДШМ), треті місця - дуети у складі: Пашко Габрієлла – Паук Елеонора (Мукачівська ДШМ №2) і Газій Елеонора – Бернік Анна-Вера (Великолучівська ДШМ).

У 3-й віковій категорії перше місце здобули Маліков Валентин (Тур’я-Реметівська ДШМ), Зейкан Олександр (Ракошинська ДШМ) і Шолтес Вікторія (Великоберезнянська гімназія), друге місце посіла Герц Марина (Ракошинська ДШМ), третє -  Брунцвик Діана (Воловецька ДШМ) і Балог Валерія (Ракошинська ДШМ). Серед дуетів перше місце  у   цій  віковій   категорії посів дует у складі: Герц Марина  - Зейкан Олександр (Ракошинська ДШМ)  друге і третє місця серед дуетів у цій віковій категорії  не присуджувалось.

У своєму підсумковому слові голова циклової комісії «Академічний спів» Ужгородського державного музичного училища імені Д.Є.Задора  Надія Миколаївна Підгородська  відзначила зростання загального рівня підготовки  учасників конкурсу, а також  велику роботу викладачів, концертмейстерів і керівників інструментальних ансамблів навчальних закладів, що готували учасників і допомагали їм у виступах.  Високу оцінку присутніх  отримав ведучий  конкурсної програми,  вчитель Ужгородської ЗОШ №4 Янко Поханіч, який майстерно провів вступну, концертну і завершальну частини конкурсу, вміло поєднуючи оголошення  учасників, пізнавальні факти з історії конкурсу і дотепні  жарти, що завжди  знаходило відгук у глядачів і конкурсантів на протязі всієї шестигодинної програми 17-го „Золотого солов’я”.

Переможці і призери отримали дипломи і грамоти, а також цінні подарунки та пам’ятні сувеніри від організаторів конкурсу. Подяками за участь і сувенірами були також нагороджені всі учасники конкурсу. Роз’їжджаючись по домівкам, учасники   дякували господарям за гостинність, членам журі – за об’єктивність, і традиційно висловлювали надію зустрітися у Середньому наступного року на 18-му обласному конкурсі словацької пісні. 

Оксана Ленарт, директор Середнянської  ДШМ

13 травня 2015р.

Теги: конкурс, словацька пісня, Золотий соловей

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини