За фактом протесту із зашиванням ротів в’язнями в Ужгороді розпочато службову перевірку

Про таке сьогодні після зустрічі із «довічниками» УВП№9 у присутності керівника установи та начальника наглядового підрозділу, разом із заступником прокурора області, розповів під час брифінгу в.о. прокурора Закарпаття Іван Шимон.

За фактом протесту із зашиванням ротів в’язнями в Ужгороді розпочато службову перевірку

Як повідомив в.о. прокурора області Іван Шимон, сьогодні, реагуючи на інформацію ЗМІ про протест через зашивання собі роту і голодування в’язнями УВП№9 проти знущань над арештантами з боку працівників установи, вже нині зранку за цим фактом відбулася зустріч із ув’язненими. За словами Івана Шимона, до таких дій в’язні вдалися через, на їхню думку, неправомірні дії працівників УВП, через що довічники вимагають звільнення усього керівництва установи. Разом з тим, зауважив в.о. прокурора області, усі 4 арештантів відбувають покарання за тяжкі і особливо тяжкі злочини – умисні вбивства, грабежі, розбої – а до зашивання ротів вдалися після знаходження в посилках, що їм передавалися, наркотичних речовин.

Нині, розповів Іван Шимон, прокуратура за даним фактом розпочала службову перевірку за статтею «перевищення службових повноважень», відомості внесені до ЄРДР. При цьому, припустив, що приблизно за два місяці можна буде говорити про результати згаданої перевірки.

У ході нинішньої зустрічі, деталізував в.о. прокурора, з’ясувалося: до голодування і протесту в’язні вдалися після спроби передачі двом із них посилки, в якій містилися наркотичні речовини. «5 травня на адресу одного з ув’язнених надійшла посилка. При її відкритті у присутності затриманого під час огляду в упаковці із гречкою було виявлено подрібнену речовину зеленого кольору, зовнішньо схожу на наркотичну. У відповідності до інструкцій, про це було повідомлено правоохоронців, які разом із гречаною сумішшю вилучили наркотичну речовину і передали на дослідження. Загалом таких фактів було 2, про що й були внесені відомості до ЄРДР», – розповів Іван Шимон. 

Відтак, правоохоронці розпочали перевірку, хто саме надіслав наркотики у тюрму. Тоді як в’язні, вимагаючи припинити розслідування та жаліючись на неправосудні, на їхню думку, дії з боку працівників установи по відношенню до арештантів із застосуванням насилля, розпочали голодування і зашили собі роти, повідомив Іван Шимон: «На знак протесту ув’язнені вдалися до протесту у згаданий спосіб, однак, нині про такі факти не згадувалося, вони жодного слова не повідомили. Разом з тим, ми повинні розуміти, що ці особи відбувають по життєве покарання і їм немає що в цьому житті втрачати».

Під час брифінгу в.о. прокурора області, переповідаючи результати зустрічі з довідниками, розповів про повідомлення від них про факти побиття працівниками установи, спроби спровокувати бійки між ув’язненими та схиляння до співпраці шляхом «доносів». За його словами, рік назад одним із працівників УВП, який нині в установі вже не працює, було побито одного з ув’язнених. «Дану інформацію буде перевірено, хоч до лікаря арештант не звертався, відповідно, встановити цей факт буде дуже важко. Крім того, присутній під час розмови керівник наглядового підрозділу зауважив, що відвідує установу регулярно з метою перевірок, повідомив, що жодних скарг до нього не надходило», – уточнив Іван Шимон.

Арештанти, вимагаючи звільнення керівництва УВП№9 та припинення перевірки і встановлення осіб, ким надсилалася посилка, що й спричинила подальший саме таки розвиток подій, говорять про подальше голодування. Однак, в УВП кажуть: при загрозі життю та здоров'ю голодувальників, можуть цілком законно вдатися до введення поживних речовин внутрішньовенно.

12 травня 2015р.

Теги: протест, роти, перевірка

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини