Зруйновану дорогу на Синевирському перевалі ремонтуватимуть за кредитні кошти європейських установ (ФОТО)

Про нинішній стан дороги та проїзду на перевальній ділянці автомобільної дороги Міжгір’я-Колочава-Буштино (Синевирський перевал), поінформував головний інженер Служби автомобільних доріг у Закарпатській області Василь Стадник.

Зруйновану дорогу на Синевирському перевалі ремонтуватимуть за кредитні кошти європейських установ (ФОТО)

«Дана ділянка автодороги збудована ще в 60-х роках минулого сторіччя через Синевирський перевал, - розповідає Василь Володимирович. – Місцевість характерна складними інженерно-геологічними та гідрогеологічними умовами, зсувними ділянками та досить високим рівнем ґрунтових вод, що мають вихід на поверхню». 

Головний інженер зауважує, що живлення водоносних горизонтів здійснюється за рахунок атмосферних опадів та перетоку підземних вод з корінних порід. 

«Дорога характерна крутими нахилами, серпантинами та досить насичена інженерними спорудами, що сприяють перепуску рік, потічків та стабілізації земляного полотна. Зокрема, водопропускними трубами та мостами, дренажами на схилах та в тілі земляного полотна, нагорними канавами, підпірними стінками різних типів, укріпленими кюветами, підкюветними дренажами, дорожніми огородженнями тощо», - деталізує цю ділянку автошляху фахівець.

Він також зауважує, що в процесі довготривалої експлуатації автомобільної дороги в складних гірських умовах та негативного впливу гідрогеологічних факторів з мінливими горизонтами ґрунтових вод, аж до непередбачених виходів на  поверхню, через що  окремі елементи дороги та інженерні споруди на ній почали руйнуватись. Як наслідок, утворилися здимання, просадки та зсуви на земляному полотні. Також посилюється тиск ґрунту, внаслідок чого руйнуються підпірні стінки, відбувається видавлювання залізобетонних лотків на нагірних канавах та кюветах. Вимагає заміни і розморожене залізобетонне огородження.

«Перші значні зсувні процеси після будівництва дороги проявились у 80-х роках минулого століття. Наступний значний активний зсув відбувся у квітні 2012-го на самісінькому серпантині автодороги на схилі правого проїзду. Зсув захопив дорожній одяг проїзної частини та земляне полотно. Ширина зсуву становить приблизно до 60м, довжина сягає 40м, висота стінки відриву до 2м. Основною причиною зсуву укосу є перезволоження земляного полотна через підняття рівня ґрунтових вод», - констатує Василь Стадник. 

Дорожній інженер каже, що місця зсуву відразу ж огородили та врегулювали рух. Крім того, встановили спостереження за динамікою зсувного процесу. До обстеження зсуву залучили відповідних фахівців та замовили проект на ремонт автомобільної дороги на місці зсуву. При цьому, зауважує головний інженер, рух автотранспорту не припинявся.

«Аби покращити рух автівок в місці зсуву, ми розширили проїзд за рахунок лівого узбіччя та кювету. Відтак, по лінії кювету встановлено 37 м труб, поверх яких влаштоване щебеневе покриття, - далі веде розмову дорожній фахівець. - Прийняті проектні рішення спрямовані на забезпечення стійкості земляного полотна та цілодобового пропуску транспортних засобів із задовільними транспортно-експлуатаційними показниками. Вартість ремонтних робіт за проектом сягнула 2,2 мільйони гривень».

У 2013 році велися ремонтні роботи для забезпечення стійкості земляного полотна та припинення зсувних процесів шляхом влаштування поздовжнього підкюветного дренажу глибиною до 4,5 м для перехоплення ґрунтових вод з метою недопущення їх в тіло земляного полотна. Загалом вартість виконаних робіт склала 384,00 тис. грн. 

Василь Стадник наголошує, що в подальшому роботи не виконувались - через недостатнє фінансування. «На даний час земляне полотно стабілізоване, рух транспорту здійснюється по влаштованому тимчасовому щебеневому покриттю», - запевняє головний інженер дорожньої служби краю.

Він також зазначив, що торік у червні після сильних злив, внаслідок перезволоження ґрунту, на автодорозі Міжгір’я–Колочава–Буштино обвалилась верхова підпірна стінка довжиною 50 погонних метрів. Це призвело до часткового обмеження руху транспорту. Вартість відновлювальних робіт та робіт із попередження обвалу підпірних стін на Синевирському перевалі склала 860,00 тис.грн. 

Аби вирішити болючу проблему із зсувом та обвалом підпірних стінок, Служба автомобільних доріг в Закарпатській області звернулася в Укравтодор з конкретними пропозиціями щодо плану ремонтних робіт на Синевирському перевалі. 

«Нині фахівці Укравтодору сформували перелік необхідних робіт по всій мережі доріг України та подали у Кабмін на затвердження необхідне фінансування, яке має здійснюватись за кредитні кошти європейських установ», - резюмував головний інженер Служби автомобільних доріг у Закарпатській області Василь Стадник, прес-служба Закарпатської ОДА.

 

 

 
08 травня 2015р.

Теги: Синевирський перевал, ремонт, крадитні кошти

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини