Магдалина Березанич: Мистецтво дає можливість не старіти і духовно збагачуватися (ФОТО)

Образотворче мистецтво – вагома й невід’ємна частка культури кожного народу. Воно є специфічним відображенням нашого життя, формою соціальної активності й відтворює “образ епохи”, в ньому “вкладається” вся дійсність з її економічним і духовним життям, ідеологією, побутом, історичними процесами і традиціями, громадським та особистим життям.

Магдалина Березанич: Мистецтво дає можливість не старіти і духовно збагачуватися (ФОТО)

Особливе місце в народній культурі як Закарпаття, так і України загалом, займає аматорське мистецтво. Це об’єктивне історико-культурне явище, що є невід’ємним компонентом культурного життя суспільства. Воно відіграє значну роль у поширенні народної культури, формуванні національної самосвідомості, утвердженні демократичних ідеалів. Принагідно відзначу, що аматорське образотворче мистецтво ще слабо вивчене мистецтвознавцями.

Самодіяльних митців вирізняє своєрідне світобачення, тематика та характерна манера письма. Роботи їхні, зазвичай, досить схожі й не вирізняються помітною оригінальністю. Але в них є дитяча безпосередність, щирість та наївність, що приваблює, бо дарує чисті позитивні емоції.

У нашому краї є сотні самодіяльних митців, які займаються творчістю для душі, бо вона є їхньою сутністю, їхньою природою. Серед них заслужені майстри народної творчості України Василь Орос та Міклош Горонгозо, які міцно вкорінені в народну культуру й здобули широке визнання. Творити для них – як дихати. І чим би вони не займалися, де би не працювали, завжди знаходять можливість і час для образотворчості.

До таких майстрів належить і відома мисткиня краю Магдалина Березанич. Активно займатися живописом вона почала, коли їй було вже далеко за 50 і з’явилося багато вільного часу. Каже, що в серці відчула пустоту, яку потрібно було чимось заповнити. Так все і почалося. Проте, зізнається, з дитячих років любила малювати і це захоплення пройшло через усе її життя. Нині вона на пенсії,  цілком віддається живопису, отримує від цього справжню насолоду. Мистецтво дає їй можливість не старіти і духовно збагачуватися.

  Улюблені жанри художниці – пейзаж і натюрморт. У зображенні природи вона намагається досягти якомога більшої схожості, реалістичності, максимально наблизитися до натури. Тому вона любить працювати на природі, вчиться у неї. Кольорова гама її живописних робіт досить стримана і притлумлена, в зображенні краєвидів переважають локальні кольори, а світотінь слабо виражена й ахроматична. Художниця уникає яскравих відкритих кольорів, тональних контрастів. Це все є відображенням її сутності. Вона людина скромна, врівноважена, дуже добра й гарна душевно. Незважаючи на поважний вік, вона не втомлюється вчитися, багато працює з натури, бере участь у пленерах і виставках, удосконалюючи свою майстерність. Зокрема, пані Магдалина неодноразово була учасницею пленерів, що проводив Обласний організаційно-методичний центр культури (директор Ганна Дрогальчук) та інших культурно-мистецьких акцій як у нашому краї, так і за його межами.

 Сюжети її картин досить прості й звичні. Вона зображує карпатські краєвиди, свою рідну Великоберезнянщину: гори, полонини, стрімкі, кришталево чисті гірські потоки й озера; зимою і влітку, весною і восени. А ще, як кожна жінка, любить писати різні квіти, що ваблять її своєю довершеністю,  іноді  непримітною, на перший погляд, красою. 

Уся її творчість міцно й нерозривно пов’язана з нашим краєм, людьми, які живуть тут і для яких вона працює, дарує їм своє мистецтво і любов.

Біографічна довідка

Магдалина Степанівна Березанич народилася 24 квітня 1949 року у селищі Великий Березний на Закарпатті. Навчаючись у середній школі, відвідувала гурток малювання, який вела Ангеліна Турак.

Магдалина Степанівна закінчила Ужгородський державний університет, де навчалася на економічному факультеті за спеціальністю “планування сільського господарства”. Працювала на заводі “Ерстед” у Великому Березному, районному управлінні сільського господарства, районному центрі зайнятості. На пенсію вийшла у 2004 році, обіймаючи посаду заступника директора районного центру зайнятості.

Активно займається живописом з 2004 року. ЇЇ роботи зберігаються у приватних колекціях у Словаччині, Угорщині, Сполучених Штатах Америки ті інших країнах.

Володимир Мишанич, провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури, для Закарпаття онлайн

24 квітня 2015р.

Теги: Магдалина Березанич, мистецтво

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини