Оздоровлення дітей Закарпаття-2007: підсумки і перспективи

Важливим напрямом роботи профспілкових організацій нашого краю влітку нинішнього року було оздоровлення дітей. Про підсумки цієї роботи, завдання у наступному році — наша розмова із заступником голови облпрофради, головою обласної оздоровчої комісії профспілок Закарпаття Василем ЗАХАРЦЕМ.

— Василю Григоровичу, що, на вашу думку, було характерним для цьогорічного оздоровчого сезону, у кого результати виявилися найкращими?


— Передусім, постійний контроль за проведенням оздоровлення дітей. Питання підготовки та ходу оздоровчої кампанії розглядалися на засіданнях президії облпрофради, обласної оздоровчої комісії профспілок, щотижневих нарадах в обласній раді профспілок. Перед початком літнього оздоровчого сезону облпрофрадою спільно з виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності проведено семінар-нара-ду організаторів оздоровлення дітей за участі представників облдержадміїйстрації та контролюючих органів. Усе це в кінцевому рахунку дало позитивні результати. Цього літа за організаційно-фінансової участі профспілок, виконавчих дирекцій Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, господарників, із залученням коштів профспілкового, місцевих бюджетів, спонсорів було оздоровлено понад 10 тисяч юних закарпатців. На їх оздоровлення загалом використано більше 6 млн. грн., у тому числі з Фонду соціального страхування — понад 2 3 млн. грн., профспілкового бюджету — 1,2 млн. грн, господарниками — майже 1,0 млн. грн., а також кошти з інших джерел фінансування. Найбільше дітей працівників своїх галузей оздоровили обласні організації профспілок працівників освіти і науки (Василь Балаж), охорони здоров'я (Микола Колесник), держустанов (Марія Петечук), профорганізацій Закарпатської філії ВАТ „Укртелеком" (Петро Паук), культури (Наталія Тов-тин), торгівлі, громадського харчування та послуг (Галина Сваричевська), текстильної та легкої промисловості (Магдалина Глушеня), обласної дирекції УДППЗ „Укрпошта" (Василь Гецко), лісового господарства (Валерій Федурця), житлово-комунального господарства, Місцевої промисловості та побутового обслуговування населення Щавло Орос), профкомів ВАТ ЕК „Закарпаттяобл-енерго" (Іван Соханич), українсько-австрійського підприємства ТОВ „Фіїцер-Мукачево" (Петро Швардак), ВАТ Мукачівський завод „Точприлад" (Антонш Екшмідт). На недавньому засіданні президії облпрофради їм висловлено подяку за проведену роботу.

З участю облпрофради, обкомів і облрад профспілок влітку було організовано оздоровлення дітей в 34 дитячих оздоровчих закладах, які частково утримувалися за рахунок коштів Фонду соціального страхування, профспілкового та місцевого бюджетів, господарників, батьківської доплати тощо. Оздоровчі табори діяли на базі 7 профспілкових турго-сподарств ЗАТ „Закарпатту-рист' та 3 санаторіїв Представництва ЗАТ „Укрпрофоздоро-вниця" в нашій області. Найбільшу кількість дітей з нашої області та з-за її меж оздоровлено в стаціонарних дитячих оздоровчих закладах „Водограй , ,,Колосок", г,Вогник", „Трембіта", „Зв'язківець", лікувально-оздоровчому комплексі „Полонина", лікувальному спортивно-оздоровчому комплексі „Латориця", санаторіях „Поляна" і „Карпати". У санаторіях „Човен" і „Малятко" за рахунок виділених соцстрахом коштів влітку оздоровилося 1.3 тисячі дітей, які цього потребували. Останнім часом було багато зроблено для поліпшення умов оздоровлення дітей в оздоровчих закладах „Вогник" і „Барвінок", що знаходяться на балансі обласних галузевих організацій профспілок, які очолюють Марія Петечук та Павло Орос.

Набула подальшого поширення практика відправлення дітей на відпочинок і оздоровлення на морі з ініціативи профспілок. У Миколаївській, Одеській, Херсонській областях було оздоровлено близько 1000 дітей. Організовані групи на відпочинок відправляли обласні організації профспілок працівників освіти і науки, охорони здоров'я, лісового господарства, культури, торгівлі, громадського харчування та послуг, облдирекції УДППЗ „Укрпошта" та інші.

Чимало господарських витрат було вкладено у проведення оздоровчої роботи багатьма керівниками підприємств і організацій нашого краю. За це окремі з них відзначені подяками обласної ради профспілок. У їх числі — генеральний директор УАП ТОВ „Фіїїіер-Мукачево" Василь Рябич, голова правління ВАТ „Мукачівський завод „Точприлад" Петро Ремінець, директор Закарпатської філії ВАТ „Укртелеком" Олексій Крупкін, директор Закарпатської дирекції УДППЗ „Укрпошта" Микола Ростов, голова правління ВАТ ЕК „Закарпаттяобленерго" Василь Ковач, начальник госпрозрахункової дільниці Мукачівської КЕЧ Федір Кушнір, директор ВАТ „Патент" Іван Ключевський та інші. Значний особистий внесок в оздоровлення дітей також внесли директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Михайло Ільков, начальники відділів та управлінь освіти райдержадміністрацш: Виноградівської — Василь Белень, Ужгородської — Світлана Тре-тинник, Берегівської — Василь Лендєл, Великоберезнянської — Микола Пекар, головні лікарі санаторіїв „Човен" і „Малятко" Михайло Сможаниця та Галина Мороз, голова Ужгородської територіальної профспілкової організації Львівської залізниці Ярослав Афтанас, які також відзначені подяками облпрофради.

— Цього літа, звичайно, не обійшлося без проблем, окремих недоліків в оздоровчій роботі.   Які основні з них?


— Підвищення цін і тари-фш на електроенергію, газ, паливно-мастильні матеріали, продукти харчування,   інші товари та послуги певною мірою   призвели  до   подорожчання вартості путівок в дитячі оздоровниці. Як наслідок, середня вартість путівок для дітей зросла. їх оплата стала можливою лише за рахунок залучення додаткових коштів з інших джерел фінансування, крім соцстраху, що й було зроблено.

Ще одне наболіле питання — постійні перевірки дитячих оздоровниць контролюючими органами. Перед початком оздоровчого сезону ми звернулися до обласного управління у справах захисту прав споживачці, обласної санітарно-епідеміологічної станції, головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, територіального управління Держгірпромнаг-ляду по Закарпатській області з пропозицією запровадити комплексні перевірки дитячих оздоровчих закладів, тісніше координувати цю роботу з профспілками. На жаль, якогось суттєвого зрушення у цій роботі домогтися не вдалося. Попри все, кершники галузевих профспілок, оздоровчих за-кладш завжди оперативно реагували на порушення, виявлені в ході цих перевірок, а їх винуватці несли відповідальність. Про конкретні факти цих порушень, вжиті заходи ми вели серйозну розмову на засіданнях обласної оздоровчої комісії профспілок. Але, на мою думку, запровадження системності і координації у, проведенні перевірок оздоровчих закладів контролюючими органами піде тільки на користь справі. До цього будемо прагнути у наступному році.

— У зв'язку з цим, Василю Григоровичу, коротко про завдання на наступний рік. Що треба зробити, щоб оздоровче літо-2008 пройшло не гірше, ніж цьогорічне?


— За попередніми даними у 2008 році з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на оздоровлення дітей нашої області буде виділено не меншу кількість коштів, ніж цього року, що створює непогані перспективи на майбутнє. Своєю постановою за підсумками цьогорічної оздоровчої кампанії президія обласної ради профспілок рекомендувала обласним організаціям, райкомам, міськкомам профспілок, профспілковим комітетам спільно з господарськими кершниками провести роботу щодо накопичення коштів на оздоровлення дітей у 2008 році, в тому числі на проведення саштарно-егцдемічних та протипожежних заходів перед початком оздоровчого сезону. Звертаємося до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування передбачити в обласному і місцевих бюджетах на наступний рік виділення коштів на оздоровлення дітей, підготовку стаціонарних оздоровчих таборів профспілок до наступного літнього сезону. Отже, роботу з підготовки до оздоровчого літа -2008 розпочинаємо вже сьогодні.

Розмову вів Сергій Баранчиков
08 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини