В селі Переможне на Луганщині закладено камінь пам'ятника лемкам

Сьогодні в селі Переможне на Луганщині закладено камінь майбутнього пам'ятника лемкам.

"Події більш як 60-річної давнини, пов'язані із появою лемків на Луганщині, - одна зі сторінок історичного минулого", - зазначив перший заступник голови Сумської облдержадміністрації Зіновій Гузар, який у складі делегації сумчан прибув сьогодні до Лутугинського району Луганщини на третій Міжнародний фестиваль "Стежинами Лемківщини".

Луганщину у зв'язку із проведенням "лемківської ватри" у рамках фестивалю також сьогодні відвідали голова Всесвітньої організації лемків Володимир Ропецький, голова Всеукраїнського товариства "Лемківщина" Олександр Венгерович та президент "Українського Культурного Руху" Софія Федіна.

У присутності високих гостей було закладено камінь майбутнього пам'ятника жертвам примусового виселення етнічних українців з території Польщі у 1944-1946 рр. - лемкам, та освячено це місце біля каплички у селі Переможне Лутугинського району. Після спільного благословення священиків різних парафій у с.Переможне відбувся святковий концерт і запалення традиційної "лемківської ватри".

За словами голови Лутугинської райдержадміністрації Григорія Пригеби, у 1945 році до цього села було переселено 75 родин лемків. І зараз їх тут проживає 30. Торік було проведено установчі збори й утворено Луганську обласну організацію ВУТЛ "Лемківщина". Члени Президії Світової федерації Українських лемківських об'єднань передали у фонд новоствореної організації книги, газету "Дзвони Лемківщини", компакт-диски та касети з лемківськими піснями.

Усі лемки старанно зберігають традиції. Навіть на багатомовній Луганщині їм вдалося зберегти свій особливий мовний стиль. І коли Софія Федіна заспівала під час урочистостей, у багатьох з присутніх затремтіли сльози.

Довідка

Лемки - етнічна група української нації. Етнографічна територія лемків охоплює гірську смугу Західної частини Карпат, що входить до складу Польщі, Словаччини, а також Закарпатської області України.

З 1939 року поляки намагалися позбутися населення, що жило на території тодішньої Західної України в Польщі. Це початок першого етапу виселення лемків. Тоді частина їх добровільно пристала на агітаційні пропозиції виїхати в Україну. Другий етап - 1944 рік, коли між керівниками Польщі і СРСР був підписаний пакт про переселення. З одного боку польський уряд хотів звільнити свої землі від українців, з іншого - радянський не хотів мати за межами держави солідну українську діаспору, яка б могла вести власну політику. В 1945 році лемків починають змушувати залишати обжиті терени. Останній третій етап - операція "Вісла" 1947 року, коли польські війська провели примусове виселення українців, що фактично переросло в акцію нищення населення. Загалом з Польщі було переселено близько півмільйона лемків. До Луганщини було направлено понад 10 тисяч осіб.

Олена Особова, УКРІНФОРМ
06 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини