В Ужгороді діти-переселенці розмальовували писанки та робили витинанки (ФОТО)

В Ужгороді відбувся майстер-клас з писанкарства для дітей-переселенців. Крашанки, писанки, мальованки та інші види пасхальних яєць виготовляли власноруч впродовж двох днів діти, які переїхали на Закарпаття зі сходу України. А ще – робили витинанки у вигляді баранчиків та янголів і смакували неймовірно смачним тортом.

В Ужгороді діти-переселенці розмальовували писанки та робили витинанки (ФОТО)

Організатори заходу розповіли, що за два дні участь у майстер-класах взяли 42 дитини, не враховуючи дорослих. Навчали дітей тримати писачки, наносити віск, викладати візерунки з бісеру та виготовляти витинанки викладач Закарпатського художнього інституту Роман Пилип, майстрині Тетяна Поринець, Ольга Дурда, Ксенія Рибалко та Жужанна Гайдош. За два дні оформили 140 яєць. Було чим зайнятися як дітям, так і дорослим. Навіть гостю зі Львова, асистента керівника Західноукраїнського представництва МФ "Відродження", Дарину Заржицьку навчили робити крапанки та мотанки. 

«Такі заходи, як стверджують психологи, дуже необхідні, адже це не просто розваги. Тут і спілкування з однолітками, і нові знайомства, і переживання нових емоцій. Діткам, яким довелося покинути рідні домівки і змінити звичне середовище, потрібна соціально-психологічна адаптація. Саме на це і націлений наш проект, маленькою частинкою якого є ці майстер-класи. Ми бачимо, що діти задоволені, усміхнені і щасливі. От саме цього ми і прагнемо», – зазначила керівник громадської організації «Щасливі діти» Ольга Павлова.  

Декотрі маленькі учасники майстер-класу настільки захопилися, що не бажали розходитися. «Ми з дітьми обидва дні брали участь у майстер-класі з писанкарства. І обидва рази було дуже цікаво й захопливо. Робота з бісером досить складна і кропітка, але дітки з нею впоралися «на ура»! Мої просто в захваті від нових знань та вмінь. І тому завтра ми йдемо купувати всі необхідні матеріали та будемо майструвати вже вдома! Батько без роботи теж не залишиться, буде нам яйця видувати. Цьому його теж тут навчили», – поділилася враженнями Олена Литкіна. 

«У нас багато чого відбувається спонтанно. Але від цього стає ще цікавіше. От, наприклад, купили ми 100 яєць і напередодні майстер-класів видули їх. А потім глянули і подумали: а що робити з тим усім? І вирішили спекти торт. Чого добру пропадати? А так – дітям неймовірна радість», – розповіла член правління ГО «Щасливі діти» Людмила Сюзєва. Жінка також додала, що декотрі писанки віддали на Великоднє дерево, яке стоятиме на площі Театральній в Ужгороді. Кошти, виручені за їх продаж, віддадуть волонтерам, які опікуються закарпатськими військовими.

Довідка:

Метою проекту “Соціально-психологічна адаптація переселенців з дітьми на новому місці проживання, інтеграція в закарпатську спільноту”, що здійснюється ГО “Щасливі діти” за підтримки Програми “Громадські ініціативи нової України” Міжнародного фонду “Відродження” є сприяння психологічній адаптації членів сімей переселенців з дітьми у новому для них середовищі; ознайомлення їх з національно-культурними особливостями регіону; інформування суспільства про життя, побут, потреби та особисті історії внутрішньо переміщених осіб;  сприяння формуванню об’єктивного ставлення як переселенців до місцевих мешканців, так і навпаки; підтримка діалогу та побудова взаєморозуміння, толерантності і солідарності у громадах, повідомили Закарпаття онлайн в Агенстві комунікацій ПАЗЛ.

06 квітня 2015р.

Теги: писанки, переселенці

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини