Голова ГО «Європейський Ужгород» Іштван Цап: Новий тариф на перевезення можна прийняти тільки шляхом компромісу

«Вчорашні громадські слухання на тему підвищення тарифів на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування продемонстрували небажання і нездатність сторін до конструктивної , ґрунтовної дискусії», – вважає голова ГО «Європейський Ужгород» Іштван Цап, який брав участь у заході.

Голова ГО «Європейський Ужгород» Іштван Цап: Новий тариф на перевезення можна прийняти тільки шляхом компромісу

«Те, що пристрасті вируватимуть на зібранні, для влади було очевидно наперед. Відтак, вона мала б вжити всіх заходів з метою донесення до присутніх  чіткої, зрозумілої інформації про існуючий стан речей у сфері пасажирських перевезень в місті і, відповідно, про причини можливого підвищення тарифів. Натомість,  присутні так і не почули нічого про основні складові тарифів, принцип визначення витратної частини перевізників, питомої ваги паливно-мастильних матеріалів в структурі видатків в т.д. Не змогли керівники профільних структурних підрозділів міськради відповісти і на базове питання, яке має вирішальну роль при формуванні тарифів – як і ким визначається пасажиропотік на тому чи іншому маршруті», – констатував Іштван Цап в коментарі інтернет-виданню Закарпаття онлайн.

«Питань до міської влади назбиралось багато. Протягом півгодинного ознайомлення з матеріалами,  які стали підставою для прийняття рішення про підвищення тарифу до 4 грн., особисто у мене їх назбиралось близько двох десятків.

Наведу тільки два з них. Питома вага паливно-мастильних матеріалів у структурі витрат перевізників становить близько 30%. Підвищення їх вартості на 50% тягне за собою ріст тарифу на 15%. В сьогоднішніх умовах це близько 45 копійок. Навіть якщо погоджуватись з аргументами транспортників, підвищення становитиме максимум 50 коп. Чим же обґрунтовується ріст на 1 грн. - не зрозуміло.

Питання, що стосується безпосередньо недолугої діяльності влади. Кожен перевізник з кожного автобуса з отриманих від ужгородців грошей  щомісяця сплачує такому собі комунальному підприємству «Служба пасажирських перевезень» плату за міфічні диспетчерські послуги. За рік цих коштів набігає близько 0,5 млн грн! Коефіцієнт корисної дії від діяльності цього, зауважу, комунального підприємства – 0,0. Питання – а де півмільйона гривень ужгородців? Яскравий  приклад абсолютно безвідповідального розпорядження бюджетними грошима зі сторони міської влади. Про діяльність цієї служби від влади, звісно, на слуханнях не прозвучало жодного слова», – констатує очільник «Європейського Ужгорода».

«Два слова про позицію представників громадськості. Людей зібралося багато – це добре. Але, наприклад,  процес обрання головуючого зайняв набагато більше часу, ніж було приділено аналізу відповідних документів більшістю учасників. Якщо взагалі такі спроби були. Фактично, всі зауваження виступаючих звелися до  «Все погано і дорого!» (в чому, власне, вони праві). А всі пропозиції – до «Все має бути добре!»:  і графік, і якість, і технічний стан транспортних засобів. А от пропозицій, як цього досягти, за рахунок чого, хто і яким чином буде це контролювати, яка відповідальність буде за порушення цих критеріїв, хто і у який спосіб буде вживати відповідних заходів реагування до порушників  –  жодних», – наголошує І.Цап.

«Який вихід з ситуації, що склалася. Влада, нарешті, має почати відповідально ставитись до своїх повноважень. За один стіл мають сісти перевізники, яких оплачують ужгородці, чиновники, яких оплачують ужгородці, і, власне, ужгородці – представники громадськості.  І декілька днів з ручкою і калькулятором скрупульозно проаналізувати кожну складову тарифу, сформувавши зрозумілий і прозорий тариф. Сьогодні тільки шляхом компромісу між сторонами можна прийняти рішення про новий тариф на перевезення», вважає голова ГО «Європейський Ужгород» Іштван Цап.

01 квітня 2015р.

Теги: пасажирські перевезення, тариф, Іштван Цап

Коментарі

Ужгородець 2015-04-01 / 21:50:05
А взагалі, для місцевої влади розділення влади і бізнесу хіба не актуальне? Хочеш керувати - не лізь в бізнес. Хочеш бути бізенсменом - не лізь у місцеві виконавчі органи. А те і те робити одночасно є корупцією чистої води.

Пак 2015-04-01 / 20:07:01
Харя сигінь нич не зрозумів

Харя С. 2015-04-01 / 18:30:17
Де така світла голова взялася,

свідок 2015-04-01 / 17:15:10
правильно говорить чоловік

революція 2015-04-01 / 15:43:27
Ужгородцю
Ніякого компромісу ще нема. Є диктат монополіста Андріїва - власника маршруток і секретаря ради. Тобто, корупція.

Прикол 2015-04-01 / 15:35:34
А Погорєлов каже, що йому все розкаже Садовий.

Ужгородець 2015-04-01 / 15:32:18
Компроміс обґрунтований , антимонопольним комітетом погоджений. В протилежному , кримінал. Хай прокуратура та ода не сплять .інакше це назвати можно---- анархія цієї долбаноі влади.
Демократія- дотримання законів.

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини