Закарпатський обласний музично-драматичний театр святкує своє професійне свято

В ці дні "служителі Мельпомени" міста над Ужем, як і всі шанувальники театрального мистецтва світу, готуються до відзначення свого професійного свята – Міжнародного дня театру, яке було засновано 27 березня з 1962 року у Відні на ІХ конгресі Юнеско і з того часу щорічно урочисто відзначається.

Закарпатський обласний музично-драматичний театр святкує своє професійне свято

Відомо, що визначальну роль в утвердженні гідної постави української нації в усі часи відігравали театри України. Творчі надбання корифеїв української культури продовжують розвивати сучасні театральні колективи нашого краю, яких сьогодні на Закарпатті працює чотири.

У світі ще йшла кровопролитна  друга світова війна, а 70 років тому, на початку березня 1945 року Народна Рада Закарпатської України вже прийняла постанову про створення в Ужгороді Народного театру, до участі в роботі якого, зокрема, були запрошені такі актори з різних довоєнних театрів краю, як Марія Пільцер, Емма Сочка, Ганна Ладані, Петро Гоца, Василь Левкулич, Іван Шутко, Ганна Коперльос, Марія Лашкай та інші. 

Вони, по суті, й розпочали славну історію нинішнього Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв, а значний вклад у його діяльність в різні періоди вклали такі подвижники, як директори театру Андрій Черкаський, Валентин Компанієць, Аго Армандарьян, Йозеф Луцкер, Василь Руснак, головні режисери Володимир Магар, Віталій Авраменко, Гнат Ігнатович, Григорій Воловик, Олександр Гриб, Михайло Курінний, Ярослав Геляс, Юрій Горуля, Станіслав Мойсеєв, Олександр Саркісьянц, Анатолій Філіппов, художники Федір Манайло, Сергій Шамето, Микола Манжуло, Вікторія Гресь, Сергій Маслов, Емма Зайцева,  композитори Дезидерій Задор, Іштван Мартон, Євген Шерегій, Віктор Теличко, балетмейстери Михайло Сусліков, Леонід Калінін, Клара Балог, Іван Пастеляк, Розалія Мацак, Юрій Мочарко, Михайло Сачко, Тарас Гамага, Віктор Бабука, завідувачі літературною частиною театру Леонід  Ауслендер, Юрій Шкробинець, Петро Часто, Володимир Ліхтей  та інші.

Серед багатого різноманіття вистав діючого репертуару (а їх в театрі понад тридцять! ) особливо  хочеться відзначити присутність в репертуарі таких знакових творів української класики, як „Наталка Полтавка” І.Котляревського, „Мати-наймичка” та ”Назар Стодоля” Т.Шевченка,  „По ревізії” М.Кропивницького, „За двома зайцями” („Банкрот”) М.Старицького, „Чого хоче жінка” Г.Квітки-Основ`яненка,  „Богдан Хмельницький” за мотивами О. Корнійчука  та деякі інші.   

Краяни завжди поважали театральні осередки Срібної Землі-Закарпаття за їх високу духовну силу, гордились акторами, які прославляли і нині прославляють Україну на своїх сценах. Нині слово про шерегіївців, таких як народна артистка України Лариса Білак, заслужені артисти України Людмила Іванова, Майя Геляс, Ярослав Мелець, Василь Шершун майстри сцени Наталія Засухіна, Василина Грицак, Михайло Фіщенко, Олександр Мавріц, Степан Барабаш  та інші.  

Останнім часом добре зарекомендували себе такі молоді актори, як Катерина Якубик-Гамага, Юдіта Чорна, Кароліна Білак, Вікторія Варга, Кароліна Рошкович, Роман Жогін, Рудольф Дзуринець, Дмитро Сньозик та інші. 

Галерею обдарованих небом людей, які служили (так скажемо!) і нині служать в театрі міста над Ужем, можна було б набагато продовжити. Даруйте, якщо когось не згадали, але повірте, що усіх наших шерегіївців ми завжди пам’ятаємо і шануємо.        

Минулий 2014 рік для всіх театральних колективів Закарпаття був багатим на нові творчі здобутки. Нові сторінки у свою славну історію вписав і Закарпатський драматичний театр. 

Зокрема, крім значної активізації виступів на стаціонарі та в районах і містах Закарпаття, в театрі здійснено прем’єри чотирьох нових вистав. За доброю традицією було проведено успішний виїзд творчого колективу в столицю України місто Київ, де успішно репрезентовано кілька вистав діючого репертуару. Це, зокрема  драма „Мати-наймичка” Тараса Шевченка та роман із народного життя Закарпаття „Дорога до раю” за п’єсою  Дмитра Кешелі. Відбулися також гастролі в деякі інші міста  України. 

Нинішній творчий колектив Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв вирізняється надзвичайним різноманіттям. Тут є поважні ветерани і зовсім молода юнь. Але всі вони - надзвичайно заповзяті, енергійні, життєрадісні. Приємно зазначити, що в театрі панує доброзичлива атмосфера, усі тут – одна велика дружна родина.

За 2014 рік сім`я шерегіївців поповнилася вісьмома молодими артистами драми, балету та оркестру. Цьогоріч вони вперше у своєму житті відзначають Міжнародний день театру, як своє професійне свято.

І, звичайно, на свято не обійдеться без прем’єри. Шанувальники театрального мистецтва міста над Ужем в цей день вперше побачать у постановці народного артиста України А.Філіппова на закарпатській сцені водевіль за творами Г.Квітки-Основ`яненка  „Турецька шаль”, музику до якої написав В.Філіпенко.

Безперечно, в театрі нині є багато сумлінних працівників різних цехів, які  заслуговують на всіляку похвалу і добре слово в цей святковий день  за досягнуті ними успіхи в праці. Сьогодні ми щиро дякуємо всім їм за готовність завжди вірою і правдою служити нашій державі Україні, своєю повсякденною успішною творчою діяльністю нести радість людям.

Театр сьогодні – провісник майбутніх звершень у круговерті непередбачуваних  перипетій третього тисячоліття та сумних реалій сьогодення, він живе, працює, творить, здійснює свій внесок у розвиток національної драматургії, щоразу генеруючи загальнолюдські цінності , набуваючи нових форм і змісту мистецького буття.

Василь Коваль

24 березня 2015р.

Теги: драматичний тетр, свято, Меоьпомена

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини