На Хустщині завдяки переходу на твердопаливне опалення вдається економити до 50% коштів (ФОТО)

Голова Закарпатської ОДА Василь Губаль відвідав школи Хустського району, аби перевірити стан котелень, котрі були обладнані новим твердопаливним устаткуванням коштом субвенцій з державного бюджету.

На Хустщині завдяки переходу на твердопаливне опалення вдається економити до 50% коштів (ФОТО)

Керівник краю проінспектував найбільші заклади: школи у Золотареві, Драгові та Копашневі. В усіх закладах наприкінці 2014-го – початку 2015-го були обладнані нові котельні, які дозволили відмовитися від споживання газу та ощадити бюджетні гроші.

Антон Довганич, директор Золотаревської школи, де навчаються понад 700 дітей, розповів, що з облаштуванням твердопаливних котлів у закладі стало тепліше – встановили два котли з опаленням дровами і вугіллям замість шести газових, і вийшли на більшу потужність. Що ж до економії, то, враховуючи здорожчання газу, за сезон мали б заплатити близько 500 тисяч гривень (стільки ж, до слова, і витратили на встановлення нових котлів та мережі), а з новим пальним – дровами і вугіллям – економлять від 40 до 50%. Тож окупність нової котельні становитиме близько двох років, остаточні параметри економії будуть відомі наприкінці опалювального сезону. 

Директор школи зазначає: "Наразі ж підрахунки такі: зазвичай школа використовувала за сезон газу стільки, що його вартість становила б понад 400 тисяч гривень, ціна ж за вугілля і дрова за половину опалювального періоду не перевищить 90 тисяч гривень. Тож економія очевидна. Крім того – позбуваємося залежності від газу, а це також важливо. Й усе це – з покращенням комфорту, бо котли сучасні, ефективні, і в закладі стало тепліше".

У школі в Драгові, де навчаються близько семиста дітей, теж задоволені економією за енергоносії. Директор школи Василь Бокоч розповідає: "Якби використовували газ, за сезон мали б заплатити від 630 тисяч гривень. Величезна сума! Тепер заплатимо від 350 до 400 тисяч. Остаточний підрахунок буде, як закінчимо опалювати, але заощадження відчутне". У Копашневі, котре теж має великий заклад, розрахований на близько тисячу учнів, то ситуація там подібна: нова котельня вже забезпечує 45% економії на енергоносії.

Як розповів голова Хустської районної ради Олександр Липчей, що протягом останніх місяців у районі сім навчальних закладів отримали нові котельні – за рахунок коштів держсубвенції у Золотареві, Олександрівці, Драгові та Копашневі, два проекти здійснені спільно з організацією ПРООН у Нижньому Селищі та Вертепі), і Данилівська ЗОШ переведена на альтернативне опалення коштом районного бюджету. "На це рік також маємо серйозні плани. А через економію матимемо можливість "стимулювати" заклади та подовжити  енергозберігаючі заходи", - зазначив Олександр Юрійович.

Голова Закарпатської ОДА, інспектуючи котельні, вивчав не лише результат, але і завдання, які виникли через новацію. "Перше, чим я цікавився – чи діти навчаються в теплі. Переконався, що так, й це радує, значить, ефект від роботи є. Друге питання – робота над тим, аби все системно організувати. Це і дрова, котрі мають бути належно підготовані. Й я дав відповідні завдання – прорахувати це все і забезпечити. Готувати сани навесні – тепер маємо діяти так. І починати забезпечувати дрова завчасно. І держлісгоспи мають продумати те, як поставляти дрова не лише належної якості, а й уже підготовані. Також у школах мають бути пристрої для розколювання дров – "колуни", як у нас кажуть. Загалом задоволений як показниками економії, так і якістю послуги. Рухаємося правильним шляхом. До слова, звертаємо увагу і на енергозаощадження – заміну вікон, тощо", - сказав Василь Губаль.

Як у Золотареві, так і в Драгові і в Копашневі директори шкіл акцентують: на пальному економлять, але тепер в операторів котелень більше роботи, а також слід облаштувати приміщення для зберігання та підготовки дров. Керівник області наголосив: нарешті слід працювати як господарі, влада допоможе, але результат роботи залежить і від хазяйського підходу на місцях. Ідеться про оптимізацію процесу забезпечення шкіл твердим паливом. Керівник краю дав відповідні доручення, щоби налагодити механізм співпраці влади на місцях, освітніх закладів і держлісгоспів. Керівники шкіл, освітянської галузі у районі та самої Хустщини просто на об’єктах отримали завдання вирішити господарчі питання, пов’язані з роботою котелень: від утеплення теплотраси і до облаштування території біля котельні.

Підсумовуючи тему, голова ОДА акцентував на кількох результатах, що їх принесло облаштування нових котелень. По-перше, встановлені котли українського виробництва, а значить є робота підприємствам держави, також і краю, адже працювали і місцеві майстри. Також - кошти замість закупівлі газу надходять за дрова у держлісгоспи, значить, і закарпатці, які працюють там, отримують зарплату, а область - податки. По-третє, відмова від використання газу для опалення в бюджетних установах – це черговий крок до енергонезалежності України.

Наразі ж кошти, отримані краєм як держсубвенція для заходів енергозаміщення та енергозбереження, використана, результат роботи є, так само і проектів, здійснених коштом області та районів. Лише у Хустському районі за останні кілька місяців сім навчальних закладів отримали новітні котельні на твердому паливі. А в області таких – понад тридцять. Й окрім субвенції з державного бюджету, котра була виділена на ці цілі у розмірі 14, 6 мільйона гривень, були залучені кошти обласного та місцевого бюджетів та міжнародних проектів. У новому сезоні ці роботи продовжаться: обласна рада передбачила близько 36 мільйонів гривень на заходи з енергозаміщення та заощадження. Стратегічна мета – протягом 2015-го року повністю відмовитися від використання газу в опаленні бюджетних установ та перейти на альтернативні й економні способи опалення.

До слова, Золотарівська школа вслід за новою котельнею вже скоро матиме нову "обновку" – рішенням Хустської районної ради виділено кошти на облаштування там спортивного майданчику зі штучним покриттям. Загалом економія коштів, яка досягається через заходи енергоощадження та енергозаміщення, дозволить в освітніх закладах виконати проекти, спрямовані на покращення навчального процесу.

Прес-служба Закарпатської ОДА

16 березня 2015р.

Теги: опалення, Хустщина, економія

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини