Керівник «Карпатської Січі» про наболіле: Майдан, війну та байдужість влади (ФОТО)

Закарпатський підрозділ спецпризначення при Айдарі «Карпатська Січ», що мужньо обороняє нашу державу, згуртовує довкола себе переважно молодих патріотів. Наші земляки пройшли довгий шлях від перших просвітницьких акцій на Закарпатті до Майдану і до участі в бойових діях у найгарячіших точках сходу країни. Вони мужньо відстоюють кожний сантиметр рідної землі, займаються волонтерством та спортивним вишколом юні.

Керівник «Карпатської Січі» про наболіле: Майдан, війну та байдужість влади (ФОТО)

Все починалося з Карпатської України

Нині про військові звитяги «січовиків» знають у всіх куточках України, зокрема про їхні доблесні подвиги у Дебальцеві, Щасті, Маріуполі… А витоками громадська організація та й однойменний батальйон завдячують подіям Карпатської України.

- «Карпатська Січ», утворена в листопаді 1938 року в Хусті, була організацією народної самооборони. Однак перші загони добровольців з’явилися ще на початку 30-х років минулого сторіччя. Формувати їх почав Дмитро Климпуш. Організація готувала кадри для адміністративного апарату внутрішніх справ та охороняла кордони Карпатської України. Перші загони були звичайними протипожежними і культурно-просвітніми товариствами, а згодом стали основним ядром Збройних Сил Карпатоукраїнської держави, - розповідає керівник ГО «Карпатська Січ» Тарас Деяк. – Із місцевих десяти осередків, до яких входили Хустська, Волівська, Тячівська, Рахівська, Іршавська, Свалявська, Середнянська, Севлюська, Перечинська та Великоберезнянська Січі, формувалась команда національної армії.

Сучасні «січовики» вирішили продовжити добрі починання патріотично налаштованих предків, тих, чиїми іменами нині гордиться Срібна Земля.

- У 2010 році ми створили організацію «Карпатська Січ» із центром в Ужгороді. До лав об’єднання вступала свідома молодь, що вирішила інтегрувати зусилля задля боротьби з тоталітарним режимом Януковича, - ділиться думками пан Тарас. – Нашою метою було виховання нового покоління українців, справжніх патріотів, які б розбудовували оновлену Україну. На початку своєї діяльності ми проводили просвітницьку роботу з краянами, зокрема, вишколи, зустрічі зі студентами, учнями. Іншим напрямком було благодійництво, зокрема, вечори пам’яті видатних особистостей, культурні заходи, відвідини сиротинців та спеціалізованих шкіл. Крім того, ми проводили різні спортивні змагання, серед яких змішані бої, футбольні турніри.

З Майданом у серці

Євромайдан був не просто символом нескореної держави, а еталоном духовного воскресіння українського суспільства. І свідченням цьому стала не тільки Небесна Сотня, але й героїчні вчинки мільйонів героїв, які робили посильний вклад у перемогу гідності над диктатурою.

- «Карпатська Січ» із самого початку революції виступала співорганізатором Майдану на Закарпатті. Починали з рідної області, та не могли не долучитись до побратимів у столиці, - заявляє Тарас Деяк. – Ми «виросли» зі спортивно-патріотичної організації у військову структуру. Наша організація брала участь у формуванні самооборони, ми були у Києві під час розгонів демонстрантів на Грушевського, Інститутській, бачили, як через події у державі поступово зростала свідома нація. На жаль, 20 лютого 2014 року виявився одним з найкривавіших днів в історії незалежної України. Сотня загиблих і ще більше поранених. Героїв не повернути, але пам’ятати про них ми зобов’язані. Євромайдан зібрав патріотів із усіх куточків нашої Вітчизни. Ми навчилися більшої самопосвяти, більшої любові до ближнього, більшої самопожертви в ім’я України. Навіть ті постраждалі, які мають пожиттєві каліцтва, і зараз готові віддати все заради того, аби жити у країні, де шанується людська гідність. 

Закарпатські «січовики» переконані, що вже тоді наші співвітчизники боролись зі східним агресором, але були непохитними та сильними, знали, що треба вистояти будь-якою ціною.

- Відтоді наш напрямок роботи трохи змінився, адже «майданівське життя» пройшло свою еволюцію. Спочатку це було «свято свободи», а згодом – війна за Україну, - зазначає очільник ГО «Карпатська Січ». - Ми сформували підрозділ спецпризначення, який, до слова, воює за цілісність держави із серпня 2014 року. Також було організовано волонтерську структуру (допомога військовим на фронті, добровольчим батальйонам та 128-мій закарпатській гірсько-піхотній бригаді), в рамках якої наш автомобіль із необхідними для бійців речами кожні два тижні виїжджає на передову. А ще – на базі ГО «КС» працює вишкільно-тактичний табір для виховання і підготовки підростаючого покоління та добровольців на основі національних ідеалів. Сучасна юнь повинна мати психологічну та військову підготовку, бути готовою захищати Батьківщину.

Відгомін війни…

Першочергове завдання кожного бійця – забезпечити спокій і мирне, впевнене майбутнє своєї сім’ї та Батьківщини. Закарпатські патріоти, що побували в усіх найпекельніших точках Луганщини та Донеччини, зі звитягою виконували всі бойові завдання і переконані, що в непростий час потрібно єднати зусилля заради боротьби з агресором.

- Україна буде процвітати, але нам необхідно за неї боротися. На жаль, незалежності без боротьби не існує! – розмірковує «січовик» Тарас Деяк. – Та ми не тільки воюємо, але й допомагаємо тим, хто на фронті. Забезпечення бійців усім необхідним наразі є найголовнішим обов’язком нашого суспільства. Як не прикро, але саме громадськості…. Бо влада підтримує армію та волонтерів дуже неохоче. Скажімо, тільки в Хусті нещодавно було організовано благодійний концерт «Зігрій солдата» у підтримку воїнів АТО, за що хочеться подякувати заслуженому артисту естрадного мистецтва України Івану Пилипцю, співакам Анатолію Барні, Ренаті Бірті, Тетяні Щербан, гурту «Марина і компанія», а також громадським діячам Михайлу Мондичу та Миколі Аннишинцю. Було дуже приємно, що ці люди відгукнулися, допомогли зібрати 10 тисяч для потреб воїнів. Проте насторожує, що на концерті не були присутні ні перші особи міської, ні районної ради, ні РДА, ні працівники міліції, ні прокуратури, ні лісотехнічного коледжу, ні голови сільрад. Саме в той час, коли проходила акція, голова Закарпатської ОДА зібрав представників влади, тож очільники краю на доброчинному концерті не з’явились. Прикро, та в місті над Тисою доволі пасивно відреагували на захід, хоча першовитоки «Карпатської Січі» були саме в Хусті. Тому досить неприємно, що багато посадовців проігнорували культурно-благочинне дійство. На жаль, у колишній столиці Карпатської України доволі слабо проводиться і просвітницька робота з громадськістю щодо ситуації на Сході. Та не слід забувати, що війна стосується кожного з нас… у вирі страшних подій може опинитись будь-хто. Отже закликаю небайдужу молодь долучитись до наших спільнот у соцмережах ВКонтакті:http://vk.com/karpatska_sich та Фейсбук:https://www.facebook.com/karp.sich, де можна детально ознайомитись із діяльністю об’єднання. Контактний телефон для довідок: 0979393837 (Ігор).

- Переконаний, що саме українська юнь має поставити «на місце» продажних політиків різних мастей: і демократичних, і псевдодемократичних і тих, що просто прийшли у парламент, чи зайняли директорське крісло заради посади. За нашою молоддю майбутнє! Приємно ж бачити, як школярі та студенти розмальовують мости у різних куточках держави у синьо-жовті кольори, як проникливо співають Гімн, як надихають бійців на подвиги віршами, картинами, сувенірами!

У представників «Карпатської Січі» багато нових цікавих ідей щодо діяльності організації, співпраці з краянами, проведення різних заходів, флешмобів. Та головним завданням бійців зараз є перемога над кремлівськими загарбниками на Сході. І вони ще не раз нагадають про себе бойовими подвигами та небезкорисними патріотичними вчинками.

Марина Алдон

13 березня 2015р.

Теги: Тарас Деяк, Карпатська Січ, Майдан, війна

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини