Закарпатські санаторії погодились оздоровлювати учасників АТО за пільговими цінами в обмін на вирішення "суперечливих питань"

Розробити дієвий механізм забезпечення санаторного оздоровлення учасників АТО, прибравши бюрократичні перепони та не очікуючи на централізоване вирішення питання органами центральної влади. Саме з цією метою голова Закарпатської ОДА Василь Губаль ініціював зустріч керівників санаторно-курортних закладів об'єднання "Укрпрофоздоровниця" та представників департаментів охорони здоров'я, соціального захисту та фінансів ОДА й інших служб, дотичних до теми.

Закарпатські санаторії погодились оздоровлювати учасників АТО за пільговими цінами в обмін на вирішення "суперечливих питань"

Керівник області звернувся до керівників оздоровниць: "Просимо вашої допомоги, підтримки стосовно реабілітації наших військових, які прибувають із зони бойових дій. Адже багатьом із них вона потрібна вже сьогодні, якщо не вчора. Й не маємо часу очікувати на оформлення документів про статус учасника бойових дій, на те, як спрацює державна машина. Для результату ми повинні об’єднати наші зусилля, й до цього запрошую", - сказав Василь Губаль.

Наталія Миронюк, заступник начальника управління департаменту соціального захисту ОДА, повідомила, що щойно оприлюднений указ Президента України, яким затверджене рішення РНБО про забезпечення оздоровлення учасників АТО, й поінформувала про те, що він передбачає. "Зараз учасниками АТО є близько чотирьох тисяч закарпатців, дуже актуальним є питання їхнього оздоровлення. Ми з осені звертаємося з листами в санаторії з проханням посприяти в цьому й виділити за рахунок власних резервів путівки для реабілітації учасників АТО. Усього було виділено 55 путівок, вже використано 29. Кілька санаторіїв не надали взагалі жодних відповідей. Зазначу: усі, хто повертаються з АТО, повинні мати посвідчення учасника бойових дій, тоді вони отримують санаторно-курортне лікування коштом бюджету, й дістануть путівку протягом року. Маємо ж таку проблему – наразі тільки близько 60 закарпатських учасників військових формувань отримали ці документи, решта ж – на стадії оформлення, їх видає міжвідомча урядова комісія у Києві. Тому питання про надання путівок санаторіями стоїть більше ніж гостро. В обласній програмі "Турбота" передбачено 250 тисяч гривень як відшкодування за самостійне оздоровлення бійців, але знову ж справа за механізмом компенсацій. І доки ми чекатимемо оформлення документів, потреба військових на оздоровлення не буде забезпечена", - зазначила Наталія Миронюк. 

Відтак голова ОДА звернувся до присутніх: "Прошу об'єднати зусилля, щоби зняти бюрократичні питання, які, на жаль, маємо. Військові, які потребують лікування, чекати цього не можуть, і ми повинні розробити механізм, як цьому зарадити – вже сьогодні. Закликаю піти один одному назустріч. Водночас звернути першу увагу на тих, хто потребує оздоровлення найбільше і терміново має отримати реабілітацію – це поранені, які вже пройшли курс лікування і тепер потребують оздоровлення, ті, хто перебуває на обліку, мають відповідні покази. Я знаю, що держава нам допоможе. Але зараз, не чекаючи цього, вже працюймо на рівні області, на рівні районів, довіряймо один одному, діймо спільно. Шановні представники оздоровниць - ми знайдемо механізм вам відшкодувати. Разом з тим закликаю й вас розглянути змогу залучити власні резерви для такої важливої справи – спільно зможемо більше", - сказав Василь Губаль. Він наголосив: сьогодні маємо з'ясувати формат співпраці, виробити механізм, як консолідувати зусилля, й уже з понеділка почати практичне втілення наміченого. Після прохання до керівників санаторіїв відповідні доручення голова ОДА спрямував департаментам ОДА та райдержадміністраціям області. "Загалом чекаю на механізм, який буде дієвий і справедливий, і будьмо готові виносити це на сесію обласної ради", - зазначив голова краю. 

Представники однієї з оздоровниць зазначили, що мали в Києві спілкування з керівництвом санаторіїв (ідеться про заклади об'єднання "Укрпрофоздоровниця") і отримали запевнення, що нема прагнення заробляти на реабілітації військових – ідеться про компенсацію собівартості. Водночас директори курортних закладів згадали про робочі аспекти, зокрема щодо ставок податку на землю, інших господарчих тем. З цього приводу керівництво області ініціюватиме зустріч за участю представників Держкомзему, фінансистів та органів місцевого самоврядування для розгляду суперечливих питань.

На зустрічі також ішлося, що певні приватні заклади відмовляються брати участь у допомозі, водночас інші ж уже тривалий час допомагають з власної ініціативи – як в реабілітації учасників АТО, так і загалом війську. До слова, найближчим часом голова ОДА Василь Губаль ініціює зустріч з керівниками приватних оздоровниць саме стосовно піднятих на нараді питань. Зараз же керівник області резюмував: "Чекаємо конкретних пропозицій від санаторіїв – стосовно пільгових цін, кількості військових, яку готовий прийняти заклад, відшкодування. А від відповідальних служб області – дієвого механізму співпраці, оформлення допомоги і документів, потрібних для її отримання, компенсації". "Закликаю позбутися бюрократичних перепон та діяти ефективно – в інтересах забезпечення прав і потреб наших військових. Це має бути спільною метою", - відзначив Василь Губаль.

Також учасники зустрічі обговорили інші конкретні питання, пов’язані із соціальним захистом учасників АТО, та кроки, які вже втілюються в області. Так, голова Виноградівської РДА Юдіта Петеі наголосила на тих проблемах, які відчувають військові, які повернулися на ротацію, й зазначила: у Виноградові відкрито центр, що координуватиме роботу з питань соціального захисту вояків, також і оздоровлення, там узгоджують ці питання і доводять до військових інформацію про їхні права на допомогу, механізм їх отримання. Керівник краю наголосив, що подібну практику мають запровадити й інші райони та міста краю та загалом активізувати роботу щодо забезпечення потреб учасників АТО.

Прес-служба Закарпатської ОДА

13 березня 2015р.

Теги: санаторії, оздоровлення, учасники АТО, пільги

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини