На Закарпатті говорили про покращення надання "сердечникам" медичної допомоги за кошти Світового банку (ФОТО)

В Закарпатському обласному клінічному кардіологічному диспансері відбулась прес-конференція, присвячена презентації проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей».

На Закарпатті говорили про покращення надання "сердечникам" медичної допомоги за кошти Світового банку (ФОТО)

 

У заході взяв участь начальник управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА Василь Скрип, головний лікар закарпатського клінічного кардіологічного диспансеру Роман Соскида та головний позаштатний спеціаліст з економічних та фінансових питань УОЗ Закарпатської ОДА, координатор субпроекту «Покращення надання медичної допомоги хворим з серцево-судинними захворюваннями в Закарпатській області» Ганна Романко.

Василь Скрип повідомив, що ще у вересні 2014 року Закарпатська обласна рада затвердила рішення «Про підтримку інвестиційного проекту Закарпатської області та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Проектом передбачено підвищення якості та доступності медичної допомоги на всіх етапах надання медичної допомоги, збільшення кількості надання послуг по даній проблемі, забезпечення роботи екстреної медичної допомоги в частині проведення, підвищення ефективності діагностики та лікування серцево-судинних захворювань, створення реєстру хворих шляхом інформатизації закладів охорони здоров'я.

Цілями проекту є підвищення якості та доступності медичної допомоги на всіх етапах надання медичної допомоги, забезпечення роботи екстреної медичної допомоги та ПМСД в частині проведення тренінгів по наданню медичної допомоги при гострому коронарному синдромі, закупівлі санітарного автотранспорту та окремого медичного обладнання для закладів первинної ланки, підвищення ефективності діагностики та лікування серцево-судинних захворювань, створення реєстру хворих на ССЗ, шляхом інформатизації закладів охорони здоров'я, можливість мати електронні карти пацієнтів, а також доступ лікаря на усіх етапах надання медичної допомоги до інформації про пацієнта .

Реалізація поставлених цілей дозволить забезпечити доступність інтервенційного лікування гострого коронарного синдрому на всій території Закарпатської області, довести показники охоплення населення цим методом лікування до Європейських (400-500 на 1 млн. жителів), раціональніше використовувати бюджетні кошти.

В рамках реалізації проекту передбачено потребу в сумі 7,0526 млн. доларів (в тому числі за рахунок Світового банку – 6,5296 млн. доларів, за рахунок бюджетних коштів – 0,523 млн. доларів). Дані ресурси спрямовуватимуться на здійснення конкретних заходів - придбання обладнання, санітарного автотранспорту, проведення семінарів та тренінгів для медичного та адміністративного персоналу, придбання комп’ютерної техніки та програмного забезпечення для ведення електронного реєстру пацієнтів.

Ключовою проблемою Закарпатської області при наданні медичної допомоги хворим з серцево-судинними захворюваннями є низький рівень якості спеціалізованої медичної допомоги через недостатній рівень навичок та знань медичного персоналу первинної ланки та ЕМД з питань діагностики, тактики ведення хворих при ГКС, віддаленості відділення інтервенційної кардіології Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру м. Ужгорода від населених пунктів області, низький рівень забезпечення обладнанням та недостатню інформатизацію. В результаті, порівняно з Європою, низькими є показник рівня захворюваності на гострий інфаркт міокарда, що відбиває низьку якість діагностики цього захворювання (смертність від ішемічної хвороби серця є вищою ніж в Європі, а смертність від гострого інфаркту міокарда є нижчою). Таким чином, у частини пацієнтів вчасно не діагностуються дані захворювання, і вони не отримують адекватного лікування.

У області сформована структура первинної медичної допомоги, яку майже 100 % забезпечено медичним персоналом та необхідним оснащенням для раннього виявлення та спостереження хворих із серцево-судинними захворюваннями. У той же час, на другому рівні медичної допомоги, хворих з ГКС госпіталізують у більшості випадків у загально-терапевтичні відділення, де не забезпечується повний обсяг необхідних втручань (інтервенційних), лікування проводиться консервативними методами, не забезпечується своєчасність та якість діагностики ГКС та його ускладнень.

На вторинному рівні передбачається здійснення концентрації спеціалізованої медичної допомоги у багатопрофільних лікарнях інтенсивного лікування. На виконання завдань Уряду України в області розроблено План створення лікарень інтенсивного лікування з охопленням від 150-250 тисяч населення. Однією з таких лікарень є діюча на сьогодні Хустська районна лікарня, яку передбачено протягом 5-6 років реорганізувати у лікарню інтенсивного лікування та забезпечити госпіталізацію усіх хворих з гострими захворюваннями і станами з трьох адміністративних районів області загальною чисельністю населення 294,3 тисяч чоловік.

На сьогодні у Хустській районній лікарні розпочато створення інфраструктури лікарні інтенсивного лікування за кошти місцевого бюджету, зокрема здійснено ремонтні роботи приміщень та реконструкцію будівель, оснащено та проведено реконструкцію операційного блоку, частково закуплено необхідне медичне обладнання, приведено до санітарних норм приміщення окремих відділень лікарні.

Щодо покращення надання екстреної медичної допомоги, планується за рахунок позики Світового банку закупити 24 санітарні автомобілі різного типу.

Прес-служба МОЗ України

11 березня 2015р.

Теги: кардіологія, Світовий банк, медицина

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини