Україна та Румунія погодили проектування спільного пункту пропуску на Закарпатті через Тису у Діловому (ФОТО)

Після тривалої дискусії, цими днями, керівництво Закарпатської обласної державної адміністрації та ради, прийняло остаточне рішення щодо підтримки проекту відбудови зруйнованого автомобільного моста через Тису на українсько-румунському кордоні у селі Ділове та подачу заявки на отримання фінансування для його реалізації від програми Євросоюзу «Україна-Румунія».

Україна та Румунія погодили проектування спільного пункту пропуску на Закарпатті через Тису у Діловому (ФОТО)

Потрібно нагадати, що ця проблема має довгу історію. Необхідність її розв’язання наполегливо порушувалась українськими та румунськими активістами із 1996 року. А в 2008 році, з ініціативи примара румунської комуни Бистра Василя Бумбара, за фінансової підтримки Євросоюзу, розроблено спеціальний проект відбудови цього моста та створення необхідної прикордонної інфраструктури на румунській стороні. Але через форс-мажорні обставини, в той час не вдалось його реалізувати.

Нове звучання ця тема отримала у зв’язку із прийняттям зініційованого нами Доручення Президента України від 2 квітня 2013 року щодо збереження букових пралісів Карпат як об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та забезпечення сталого розвитку населених пунктів, які розташовані у зоні цього об’єкта. В документі чітко доручено Кабінету Міністрів України та Закарпатській ОДА, у термін до 31 грудня 2015 року, забезпечити «здійснення заходів із відновлення зруйнованого автомобільного переходу через річку Тиса та створення необхідної прикордонної інфраструктури на українсько-румунському державному кордоні у селі Діловому Рахівського району Закарпатської області».

Необхідність реалізації цього проекту зафіксовано також у «Меморандумі про поглиблення співпраці між повітовою радою повіту Марамуреш (Румунія) та Рахівською районною державною адміністрацією і Рахівською районною радою (Україна) в розв’язанні екологічних та соціально-економічних проблем в прикордонних населених пунктах у верхів’ях басейну Тиси на українсько-румунському кордоні», який підписано у Бая Маре 20 грудня 2014 року.

Серед подій, які нададуть можливість здійснити багаторічну мрію українських громад, що розташовані по обидві сторони українсько-румунського кордону, щодо відновлення цього, зруйнованого у роки Другої світової війни автомобільного мосту через Тису, стала робоча зустріч повноважних представників повітової ради румунського повіту Марамуреш та Закарпатської ОДА, яка пройшла 2 березня 2015 року у селі Ділове.

На зустрічі керівник служби промоцій проектів розвитку Департаменту розвитку та інвестицій повітової ради повіту Марамуреш Оанна Кйорен, заступник примара комуни Бистра Василь Бумбар та румунські технічні експерти із будівництва доріг та мостів, детально проінформували українських колег про  проект будівництва цього моста та стан підготовки матеріалів для отримання фінансування на його будівництво через програму «Україна-Румунія». Вони запевнили, що ця робота є пріоритом для повітової ради, яка докладе всіх зусиль для його реалізації. Вони звернулись до українських партнерів підготувати у найкоротші терміни необхідну технічну документацію. А виконуючий обов’язки начальника управління   зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва ОДА Михайло Бізіля, наголосив що для Закарпаття цей об’єкт теж визначено пріоритетним. Тому необхідно до 12 березня узгодити із румунською стороною та подати у Бухарест до секретаріату програми «Україна-Румунія» відповідну концепт-ноту.

Сторони погодились проектувати будівництво спільного пункту пропуску та митних постів на румунській території. На українській стороні через обмежені земельні ділянки запропоновано здійснити проектування та будівництво лише необхідної під’їзної дорожньої інфраструктури.

Вирішено невідкладно, із залученням профільного українського проектного інституту, підготувати необхідні технічні та фінансові проектні матеріали для включення їх до проекту фінансування по програмі Євросоюзу.

У роботі наради приймали участь заступник голови Рахівської РДА Віктор Турок, сільський голова села Ділове Людмила Романюк, начальник відділу інфраструктури департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та  інфраструктури ОДА Василь Переганинець, головний інженер Служби автомобільних доріг у Закарпатській області Василь Стадник та заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор.

Учасники міжнародної зустрічі ознайомилися із роботою інформаційно-туристичного центру Карпатського біосферного заповідника в географічному центрі Європи.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, для Закарпаття онлайн

03 березня 2015р.

Теги: Румунія, Закарпаття, пункт пропуску, Тиса, Ділове, міст

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини