Керівник Закарпаття вважає, що для покращення стану справ у медичній сфері області шляхом оптимізації вистачить місяця

В Ужгороді відбулося засідання колегії обласного Управління охорони здоров'я із підбиттям підсумків роботи галузі за 2014-й рік, участь у якому взяв і голова Закарпатської ОДА Василь Губаль. Вислухавши доповідь начальника управління Василя Скрипа та низки спеціалістів за профілями, керівник області звернувся до медиків з кількома конкретними пропозиціями і питаннями.

Василь Губаль підкреслив: "Багато з тих, хто мав слово, навів чимало статистики. Але, на жаль, я почув мало пропозицій для розвитку галузі - стосовно кроків, які потрібні, аби покращити якість надання медичних послуг на Закарпатті. Вважаю, що ми разом несемо за це відповідальність та запрошую до активної роботи для цього, для змін у сфері".

"Саме про це я хотів би чути на колегії. Адже говоримо про фінансування галузі, про потребу в обладнанні, облаштуванні закладів, але ви не згадуєте потреби оптимізації. Наведу такий приклад: близько 70 мільйонів гривень на рік виділяємо на стоматологічні поліклініки. Водночас люди пільгових категорій, які мають право на оплату такого лікування коштом бюджету, звертаються до мене на прийомі про те, що потребують цього й мають із цим проблеми. У той же час всі ці структури беруть кошти за послуги. Може, нам варто перевести заклади на госпрозрахунок, а пільговикам - оплачувати з бюджету лікування у приватника? Також маємо заклади, коли при десятках працюючих у лікарні там 5 хворих у стаціонарі. Це хазяйський підхід? Наголошую: необхідна оптимізація. Аналіз ситуації і бачення ми вже маємо, треба прийняти вольове рішення і рухатися далі ", - сказав Василь Губаль.

Керівник краю зазначив: треба визнати, що медицина фактично вже є платною, та реально оцінювати ситуацію для того, аби запровадити дієві реформи. 

"Коли б ми об'єдналися і провели оптимізацію мережі лікарень – я ж не кажу про сільських лікарів, вони потрібні на місцях – ми могли б покращити стан справ у галузі принципово. Хочу, щоби ми вже переходили від слів до діла. Думаю, місяця вистачить. І не варто чекати, доки нам спустять вказівку з Києва – потрібно самим ініціювати і втілювати зміни. Я ж у цій сфері переживаю за єдине - аби закарпатці мали якісні медичні послуги й ми могли відновити довіру людей", - акцентував Василь Губаль.

Також голова згадав про "перепустки в лікарню" – тобто про практику, коли лікарі та медичний персонал масово працюють на 0,25 ставки. "Що це? Це просто перепустка в лікарню – аби заробляти там гроші "поза касою". Слід з цим наводити порядок. Треба робити так, аби людина мала повну ставку, була відповідальна, мала можливість віддавати себе роботі, а не чекала від пацієнтів подяки", - відзначив він і повідомив, що йтиметься про атестацію робочих місць, а також про заборону безконтрольного прийому на роботу в лікарні.

Затим Василь Губаль повів мовe про потребу затвердження керівників медичних закладів в області на сесіях місцевих рад, щоби вони були підконтрольні громаді. 

Також обговорили і потреби на Закарпатті потужного пологового і перинатального центру. Та про перспективи створення обласної страхової компанії, яка б допомогла запровадити нові підходи щодо забезпечення медичної допомоги в області - не очікуючи директив з Києва, розпочати ці процеси на Закарпатті.  

Насамкінець голова ОДА наголосив на потребі повної прозорості використання державних коштів та закликав фахівців до співпраці, об'єднання зусиль заради якісних зміну у галузі охорони здоров'я на Закарпатті.

 

Прес-служба Закарпатської ОДА

25 лютого 2015р.

Теги: медична сфера, покращення, оптимізація, місяць

Коментарі

медик 2015-02-25 / 23:40:15
Не всі люди одинакові.Лікарі отримують зарплату - близько 70 дол.,а по нинішньому курсу - 50.Як можна сім"ї з двох лікарів прогодуватися.А якщо ще й діти є?Хай дадуть гідну зарплату,а після того вже карають тих,хто продовжує брати!Є різниця між "взяткою" і "подякою".На жаль при теперішніх умовах медики вимушені надіятись на вдячних пацієнтів,тим самим ставлячи себе в залежність,а це не дуже приємно.А вимагати хабара - це ницо!Повірте,що і в медицині досі працює багато порядних людей,хоча за корупціонерами їх не видно.Як можна рівняти сімейного лікаря чи терапевта,котрому при бажанні дадуть 50-100 грн. і хірурга або ак.-гінеколога,котрі на такі гроші навіть не подивляться?За взяття хабарів будуть страждати ті,хто бере найменше,а ті ,що по-крупному - відкупляться,як завжди.Треба змінювати всю систему.

До медика 2015-02-25 / 21:57:49
Шановний пане , нашим медикам можна дати 200000000000 гривень зарплати , але вони ніколи не відмовляться від хабарів. Звичка. Є величезна вина і пацієнтів , які пропонують хабарі. Але і лікарі також винні. І знищити корупцію в медицині можна тільки одним - реальною кримінальною відповідальністю лікаря.

медик 2015-02-25 / 18:19:49
Звісно,що грошей не вистачає і потрібно економити,але робити це треба зважено.Кількість пацієнтів у стаціонарах залежить від сезонності,в один період може бути кілька людей на все відділення,а вже через тиждень-два не залишається вільних ліжок і людей ложать на тапчани.Легше за все закрити лікарню або скоротити відділення,а що потім робити з хворими?Перевіряючі завжди знають,коли прийти на перевірку,щоб людей було обмаль і під цим приводом закрити лікарню.Звісно корупція в медицині присутня,але де її нема?Хай дадуть лікарям відповідну зарплату,а потім говорять про хабарі,бо вижити на дохід - 2000грн. при теперішніх цінах неможливо!А після підйому зарплат можна вже карати тих,хто продовжує вимагати хабаря.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини