Практикою закарпатської міліції стало приховування і перекручення інформації

Мовчання - золото. Тільки не у випадку, коли громадськість немає достовірної інформації про найбільш резонансні події в області

Практикою закарпатської міліції стало приховування і перекручення інформації

Про анонсовану ще півроку тому відкритість і прозорість своєї діяльності міліція нашого краю чомусь все частіше починає забувати. Природно, що громадськість прагне знати, які злочини стаються на території області, чи затримано і притягнуто до відповідальності зловмисників і загалом яка криміногенна ситуація. Адже неспокійні повідомлення зі сходу держави мимоволі стають причиною виникнення тривоги у багатьох краян за свою безпеку і безпеку своїх рідних.

Крім цього, люди цікавляться, чи не були марними ті жертви, якими рік тому заплатила Україна за позитивні зміни і знищення старої системи керування у державних установах. Отож не менш природно, що кримінальна хроніка на газетних шпальтах, у теленовинах чи Інтернет-виданнях викликає в багатьох посилене зацікавлення. Але що може допитливий читач чи глядач довідатися з таких повідомлень? Як суд покарав недолугого батька за несплату аліментів, про різні нещасні випадки, як наркозалежні особи всіма правдами-неправдами добувають собі чергову дозу наркотику або про міліцейські наради. Принаймні таку інформацію пропонує офіційний сайт УМВС України в Закарпатській області. Справді, наш край завжди був одним з найспокійніших у криміногенному плані регіоном. Однак чи все дійсно так добре?

Інформаційна «качка» про інцидент на спецпосту ДАІ у Нижніх Воротах

Минулого тижня засоби масової інформації активно обговорювали інцидент, який трапився у Нижніх Воротах на Воловеччині. Там, нагадаємо, активісти «Дорожнього контролю» намагалися зафіксувати неправомірні дії співробітників районної ДАІ, котрі несли службу на спецпосту. «Несанкціонована» відеозйомка чомусь спровокувала неабияку паніку серед хлопців у погонах. В офіційному повідомленні, опублікованому на сайті УМВС, міліція спробувала розповісти про цю ситуацію однобоко, мовляв: активісти «ДК» ще ті провокатори. Але цю інформацію багато закарпатських мас-медійників сприйняли як чергову «качку», бо останнім часом вже не довіряють повідомленням СЗГ УМВС, особливо його керівнику Олегу Подебрію.

До речі, О.Подебрій полюбляє давати вільні коментарі на своїй сторінці у «Фейсбук» замість того, щоб підготувати, як це належить, прес-релізи для журналістів, аби вони самі мали змогу з’ясувати що до чого, зробити власні висновки та дати повну оцінку ситуації.

Колектив обласної газети «Відомості міліції» звернувся ще два тижні тому з офіційним листом до начальника УМВС Сергія Шаранича у зв’язку з тим, що журналістам цього видання заборонили надавати інформацію. Працівники міськрайонних підрозділів міліції, відповідальні за зв’язки з громадськістю та ЗМІ, пояснили це тим (правда, побоюючись втратити роботу, просили не називати прізвища), що на них чиниться шалений тиск з боку керівництва СЗГ УМВС, тобто О.Подебрія. Натомість сам Подебрій став активно давати злісні коментарі, мовляв: «Відомості Міліції» – приватна структура і має отримувати інформацію, як всі. Та ми цього і не заперечуємо. Але мова зовсім про інше. Нам не потрібна службова чи конфіденційна інформація. Йдеться про звичайнісінькі прес-релізи, в яких би містилися повідомлення не про дозовані факти порушення чинного законодавства, злочини та нещасні випадки, а про повну картину скоєння резонансних злочинів на території області. На жаль, цього нема. До того ж, у прес-релізах має подаватися інформація «свіжа» – за добу. Їх підготовка – це прямі функціональні обов’язки співробітників СЗГ УМВС.

Про приховані ДТП та інформацію із запізненням

Продовжуючи розвивати попередню тему, зауважимо, що на офіційному сайті закарпатської міліції, до якого так настирливо речник начальника УМВС відсилає журналістів, ані словом не згадано про дві дорожньо-транспортні пригоди, що мали місце цими днями в області. Можливо, тому, що обидві сталися за участі співробітників ОВС. В одній з них працівник міліції збив у місті Свалява своїм автомобілем «Фольксваген» тамтешню пенсіонерку. Жінка від отриманих травм померла на місці аварії. А ось друга пригода сталася в Ужгороді. Її винуватцем був також співробітник міліції. Правоохоронець їхав заступати на чергування (!) На щастя, у цій аварії ніхто не постраждав, хоча інший транспортний засіб, з яким він зіткнувся – «Тойота-Камрі», – зазнав значних пошкоджень. Як ми бачили, оскільки стали свідками цієї ДТП, співробітники ДАІ склали на винуватця протокол, де чітко зафіксували, цитуємо: «У водія наявні ознаки алкогольного сп’яніння». Чи підтвердила це медична експертиза і чи потім поніс покарання за свій вчинок міліціонер-правопорушник, так і невідомо. Бо факт аварії просто приховали.

Не раз інформація на сайті УМВС з’являється із запізненням. Так, наприклад, було і з публікацією стосовно вбивства в Ужгороді на початку січня. Її оприлюднили аж під вечір наступного дня. А про криваві події у селі Геча на Берегівщині тільки через чотири дні можна було ознайомитися із слабеньким коментарем начальника УМВС Сергія Шаранича у публікації про зустріч з активістами та представниками ЗМІ.

Хоча як такої, інформації про цей інцидент у цьому повідомленні не міститься. Цитуємо: «Щодо резонансної недавньої бійки на фестивалі в с.Геча Берегівського району, то цей інцидент має виключно побутове підґрунтя, відкинувши будь-які інші мотиви. Усі учасники тих хуліганських дій найближчим часом будуть «запрошені» в міліцію для дачі показань.» І все, на цьому крапка. У той час, коли про різанину в Гечі гуде уся область.

Де ж міліцейська оперативність? У зв’язку з цим хочеться пригадати відому російську приказку: «Хороша ложка к обеду». А про те, що громадськість прагне знати докладніше, адже у цьому конкретному випадку і різалися, і стрілялися. Кілька людей потрапили у лікарню. Такі деталі чомусь у коментарі з певних причин були упущені.

Сьогодні доступ до інформації перекрили обласній газеті «Відомості міліції», завтра почнеться чинитися тиск на інші «неугодні» видання, а післязавтра… Можливо, ще й почнуть знищувати фізично, як це вже було в історії української журналістики?

Ігор Стефанець, головний редактор газети «Відомості міліції», член НСЖУ, пенсіонер ОВС

07 лютого 2015р.

Теги: Шаранич, Подебрій

Коментарі

prawds 2015-02-10 / 09:38:31
Мент.,Ви пишете що патрульні автомобілі не мають бензину для того щоб виїхати на місце події, дільничі та опера не мають елементарних речей таких як компютерна техніка не говорячи вже про канцелярські принадлежності та офісний папір..,ЦЕ звісно так..,але зато Бойчук Михайло, має годинник за 20000 дол., і телефон Iphone 6 останньої моделі., построїв пять будинків, і має кучу пристижних автомобілів.,зате в роботі він повний НУЛЬ.А чого його Шаранич так захищає ??? Чого його не помвняли і не вигнали після майдану ??? ВСІМ ясно чого бо кожний місяць платить дань Шараничу і на Київ.., і надіється і дальше гребсти хабарі і залишатися на посаді., думає що можна 30 років красти, брехати, і брати хабарі і це буде вічно.А недавно собі і зама назначив., такого же хабарника і повну БЕЗДАРЬ Місароша Михайла., який ніколи не працював і працювати не буде..., він зовсім тупий і неграмотний., і для нього теж як і для Бойчука головне "бабло".., і поки Вами будуть керувати такі корупціонери і хабарники., ВИ і дальше будете самі купувати канцелярію...

Преса 2015-02-09 / 00:35:43
Звертаюсь до Мента, риба гниє з голови.... не слiд путати, брехати i замовчувати. Iнформацiя на подiї повинна бути у вiльному доступi i доступна всiм. У кого є критичнi зауваження пишiть, їх опублiкують, якщо вони того коштують якщо не однi так другi. Пишiть. Але закривати тi чи iншi видання, тому що Менту вони не подобаються, це не правильно.

Мент 2015-02-08 / 15:44:39
Звертаюся до коментатора Преса, як видно і манери викладання думки ти належиш або маєш безпосереднє відношення до правоохоронної системи. Тому якщо ти уважно читав мій коментар то я навів тобі загальні факти брехні міліційських ЗМІ. Якщо хочеш докладніше то відкрий загальнодоступні всім друковані джерела - загальнодержавні Іменем Закону, Моменти та регіональні Відомості міліції де на кожній сторінці далекий від системи читач зможе ознайомитися з "прекрасним" міліцейським життям - конференціями, тернінгами, спортивними змаганнями, міжнародними зутрічами, прекрасним матеріальн-технічним забезпеченням ОВС. А тепер давай повернемось у реаліність де патрульні автомобілі не мають бензину для того щоб виїхати на місце події, дільничі та опера не мають елементарних речей таких як компютерна техніка не говорячи вже про канцелярські принадлежності та офісний папір, та щоденні загрузки від керівництва, навіть таке благо в сучасному світі як інтернет міліціонери повинні самі проплатити якщо хочуть ним користуватися тут можна продовжувати і продовжувати. А тепер порівняй ментовську писанину та реальність і якщо ти такий розумний як пишеш, то думаю що побачиш різницю. Ось тобі і факти де брешуть і коли брешуть. Ти правильно пишеш що Відомості міліції дають людям інформацію, тільки добавлю що дають ту інформацію яка є вигідною міліції і жодноі самокритики чомусь не видно - ось тобі бачення проблеми. Тому перш ніж щось відписувати на обєктивні коментарі краще подумай.

Вася 2015-02-08 / 11:02:49
Брешуть брешуть менти.. А попередній комент теж від брехливого мента:)

Преса 2015-02-07 / 22:04:00
Не можна не реагувати на Мента, особливо в тiй частинi де звинувачує, що всi ментовськi ЗМI брехливi, дайте факти де брешуть. Коли брешуть дайте своє бачення проблеми, звинувати легко в брехнi, тому тpеба факти що це так. Газета Відомості Міліції користувалася популярнiстю в областi, так як в дрyкованому видi мiсцевi жителi могли знайомитися як з роботою органiв, так iз крiмiногенною ситуацiєю в областi. Чим бiльше iнформацiї тим краще для людей, а самi люди будуть вибирати що їм краще читати. Що система прогнила це факт, але це все йде вiд керiвництва. Кожний районий вiддiл внутршнiх справ повинен мати свого речника, який буде розповiдати бачення органiв на тi чи iншi подiї, це мирова практика.

Йовжіко 2015-02-07 / 21:53:26
Думаю всі розуміють що вірний почитатель Кисельова і Салавйова брехло Ратине лже журналюга СДПУ/о пан Падебрій, який обзивав і ганьбив Майдан, тепер шнирьком працює у ще одного вірного песика Ведмедчука який тепер головним "мусоровозом " закарпаття , брешуть і не червоніють як і їх вчителі з Кремля

Мент 2015-02-07 / 21:16:54
Всі друковані та електронні міліційські ЗМІ тільки того й знають що розхваляти міліцію до небес та описувати як там все гладко і яке щасливе внутрішнє життя в міліціейському колективі. Але насправді там все прогниле і пропитане корупцією, постійні "рішання" задач які не є валастиві для нормального колективу, кожен день чуєш слово "треба" на то треба на сьо. Тому всі ментовські ЗМІ брехливі необхідно заборонити, а наявну інформацію про криміногенну обстановку всі й так дізнаються не з інших джерел.
P.S. Добре що закрили Відомості Міліції тепер хоть нікого насильно не будуть заставляти її виписувати та викидати гроші на вітер.

Мурзик 2015-02-07 / 21:08:52
Чим менше люди знають, тим міцніше будуть спати! Навіщо, їх у такий важкий час, ще грузити .... Люди, самі дізнаються, коли біда прйиде у їх домівки.

Преса 2015-02-07 / 18:55:28
ЗМІ по отделах не займаються своєю роботою, не доводять до людей потрібну інформацію, так як є постійними затичками, цілодобово чергують. Як замучений чоловiк черговим чергованням може доводити iнформацiю коли треба все аналiтично перевiрити не тiльки з одного джерела, а з усiх можливих. Щоб потiм не смiялися, що пишуть одне, а на самому дiлi йде про зовсiм iнше. Це вина лягає перш за все на керiвництво яке не розумiє, як своїми руками само себе дискридитує.Ганьба.

1111111111 2015-02-07 / 17:54:31
Ніхто, нічого і знати не буде, речників заставили дежурити, бігати по вулицях у ночі, би не займались писаниною.Чим більше вони займаютсья своїми обов"язками, тим більше люди знають, а це погано....

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини