На Закарпатті за хабар випускають за кордон автобуси з чоловіками, що підлягають мобілізації

На кордонах України з країнами Європейського Союзу на Закарпатті започатковано новий варіант хабарництва - мобілізаційний.

На Закарпатті за хабар випускають за кордон автобуси з чоловіками, що підлягають мобілізації

Про це Закарпаття онлайн повідомило джерело, яке безпосередньо працює на кордоні.

Якщо раніше митники та прикордонники, зокрема, традиційно брали хабарі з кожного мікроавтобуса з заробітчанами при в'їзді в Україну - особливо в період Різдва та Великодня, то тепер хабар у розмірі 100 євро береться з кожного пасажира транспортних засобів, в яких "на заробітки" за межі України виїжджають чоловіки призовного віку.

Тих, хто незадоволений такими поборами, відсилають за довідкою з військкомату. Зрозуміло, що бажаючих піти вказаним шляхом виявляється небагато.

Така ситуація має місце зокрема на пунктах пропуску "Ужгород" на українсько-словацькому кордоні та "Тиса" на кордоні України з Угориною.

Новий бізнес на кордоні став можливим після оголошення чи то вже існуючого, чи можливого в майбутньому запровадження обмеження чоловіків призовного віку виїжджати за межі території України лише за наявності відповідної довідки з військового комісаріату.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, 30 січня Президент України Петро Порошенко підписав Указ про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році. Серед іншого, в документі йдеться про те, що Кабінет Міністрів має опрацювати питання законодавчого врегулювання порядку виїзду за кордон громадян України, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Як стверджують правники, у статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» вказано, що громадянам, які перебувають на військовому обліку, з МОМЕНТУ ОГОЛОШЕННЯ МОБІЛІЗАЦІЇ забороняється зміна місця проживання без відповідного дозволу, виданого у військкоматі (ст. 22).

Хоча виїзд за межі території України згідно ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» не означає зміну місця проживання, проте, можливо, будуть спроби користуватися нормою цієї статті як підставою для вимагання довідки з військомату при перетині кордону.

І все ж таки, не зважаючи на статтю 22 «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію»,на сьогодні органи Державної прикордонної служби поки не можуть обмежувати виїзд за межі території України чоловіків призивного віку, оскільки безпосередньо порядок виїзду за межі території України регулюється Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Стаття 2 цього закону визначає перелік документів, які дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну та посвідчують особу громадянина України під час перебування за її межами. До них належать паспорт громадянина України для виїзду за кордон, проїзний документ дитини, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка. Жодної згадки в цьому законі про необхідність якихось додаткових документів для виїзду громадян України за межі України (принаймні поки що), в тому числі дозволів, виданих у військкоматах, немає.

Крім того, стаття 6 цього закону встановлює підстави для тимчасового обмеження у праві виїзду громадян України за кордон. Проведення мобілізації, так само як і введення воєнного стану, серед підстав для такого обмеження немає.

Таким чином, органи Державної прикордонної служби поки що не мають права обмежувати громадян України призовного віку у виїзді за межі України. Втім, Верховна Рада має право внести зміни до законодавства, яким встановити такі обмеження. Наразі таких обмежень немає.

Військове відомство натомість вважає, що довідки з військкоматів для мандрівників потрібні вже тепер. Про це в коментарі кореспондентові “Укрінформу” 2 лютого повідомив перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай.

“Згідно з чинним законодавством, в умовах, коли в державі оголошена мобілізація, військовозобов’язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. Тому питання оформлення такого дозволу оформляється у формі відповідної довідки”, – сказав він.

Більше того, зазначив генерал, таку довідку військовозобов’язані повинні мати при виїзді не лише за кордон, а й за межі свого адміністративного району.
“Військовозобов’язаний, який в умовах, коли в державі проводить мобілізація, має намір покинути місце проживання і виїхати за межі адміністративного району, повинен про це повідомити районного військового комісара і отримати дозвіл… Це не обов’язково виїзд за межі державного кордону. Навіть переміщуючись по території держави, – наголосив генерал Талалай. – Тому, що він (військовозобов’язаний) може бути необхідний для комплектування військ. Якщо в ньому немає потреби, йому видається довідка і він із цією довідкою переміщується”.

Талалай зазначив, що ця норма є чинною в Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а, “в указі президента України № 40/2015 визначені завдання щодо забезпечення більш дієвого механізму реалізації цієї норми”.

Раніше про те, що спосіб, у який намагаються вирішити проблеми з мобілізацією, принесе протилежний результат, попереджав народний депутат Віктор Балога.

04 лютого 2015р.

Теги: мобілізація, призов, хабар

Коментарі

Іван 2015-02-05 / 07:29:35
Журналісти молодці шо розкопали цю інфу і Добрі шо написалисьте бо таке є било уже майжека тиждень шо збирають гроші, но вчора такі були перепуджені шо нико уже нисо не питав у мене колим на мадяри йшов

Золотарьово 2015-02-04 / 23:15:29
Проблему підняли правильно, гроші збирають в Чопі точно , мені про це казали самі хлопці що вчора їхали мікриком в португалію

Верховинець 2015-02-04 / 20:31:06
Добре що написали, бо це правда , лем Вчора їхали наші з Дубового на Чехи на зарлботки по 50 євру тоже з кожного носа платили вшиткі до єдного

ЩУР 2015-02-04 / 18:18:02
НА МІЖГІРЩИНІ РОЗКРАДАЮТЬ ПО АВТОПЕРЕВЕЗЕНЯХ ПІЛЬГОВИХ ПОНАД 4000000 в місяць. ВСІ МОВЧАТЬ ЧОМУ?

Пркордонник 2015-02-04 / 17:31:14
Все погоджено з прокуратурою та іншими службами

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини