На останній сесії Чопська міськрада затвердила мінімальні ставки місцевих податків та зборів

23 січня на розгляд чергової сесії Чопської міської ради було винесено ряд важливих проектів рішень. Особлива увага приділялась місцевим податкам та зборам.

На останній сесії Чопська міськрада затвердила мінімальні ставки місцевих податків та зборів

У зв'язку із  прийняттям змін до Податкового кодексу України, населення міста та суб’єкти господарювання були занепокоєні фактом сплати податку на нерухоме майно, адже Податковим кодексом передбачено ставку податку яка не перевищує 2% мінімальної заробітної плати, тобто 24.36 грн. за 1 м.кв. загальної площі об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності. Також Кодексом передбачено, що загальна площа нерухомого майна яка не оподатковується становить 60 м.кв. для квартир та 120 кв.м. для житлових будинків.

В ході вивчення даного питання, Чопською міською радою проведено ряд засідань та круглих столів з мешканцями міста та суб’єктами господарювання.

Враховуючи соціальну напругу в місті, зменшення доходів громадян та збільшення податкового навантаження на суб’єктів господарювання, міський голова Галина Цар виступила із ініціативою затвердити ставку податку на нерухоме майно в розмірі 0,1 % від мінімальної заробітної плати, та збільшити граничну межу житлової нерухомості, яка не підлягає оподаткуванню відповідно до 80 м.кв. для квартир та 180 м.кв. для житлових будинків. Так власники житлової нерухомості податок на майно будуть сплачувати у розмірі 1 грн. 22 копійки за 1 м.кв. площі яка  перевищує 80 м.кв. для квартир та 180 м.кв. для житлових будинків. Також встановлено пільгу для гаражів, сараїв, господарських прибудов у розмірі 0 %. Тобто власники таких об’єктів не сплачуватимуть даний податок.

Враховуючи специфіку нашого міста, в економіці якого здебільшого задіяні підприємства транспортної інфраструктури та торгівлі, міський голова виступила за зважений підхід і до встановлення податку на майно власниками якого є суб’єкти господарювання. Так ставка податку на нежитлову нерухомість для суб’єктів господарювання, як для юридичних так і для фізичних осіб підприємців, встановлена в розмірі 0,1 % від мінімальної заробітної плати, що становить 1 грн. 22 копійки за 1м.кв. нерухомості.

Також на сесії міської ради було обговорено та прийнято рішення про ставки земельного податку, які не змінилися та лишилися на рівні минулого року. Отже земельний податок будуть сплачувати власники земельних ділянок у розмірі 1% від нормативно грошової оцінки землі, Податковим кодексом передбачено у розмір земельного податку до 3%.  Також не змінився розмір плати за земельні ділянки які перебувають в оренді. Такі суб’єкти господарювання будуть сплачувати 6 % від нормативно грошової оцінки землі. Відмінністю є те, що Податковим кодексом передбачено ставку земельного податку у розмірі не більше 12 % від нормативно грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної власності), такі суб’єкти господарювання сплачуватимуть до бюджету міста 3% від нормативно грошової оцінки землі.

На сесії міської ради було прийнято рішення про сплату акцизного податку: суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів на території міста, сплачуватимуть до  бюджету міста у відсотках від вартості (з податком на додану вартість) акцизний податок у розмірі 5%.

Також депутати  затвердили ставки цілого ряду інших місцевих податків та зборів , це транспортний податок, туристичний збір та збір за місця для паркування транспортних засобів .

Власники, які мають транспортні засоби до п’яти років з об’ємом двигуна вище 3 тис.куб. сантиментрів, до міського бюджету сплачуватимуть 25 тис. грн.. в рік транспортного податку.

Туристичний збір не збільшувався і лишився на рівні минулих років, тобто у розмірі 1% від вартості проживання (ночівлі).

Збір за місця для паркування транспортних засобів лишився на рівні минулих років та становить 0,03 % мінімальної заробітної плати за 1 м.кв. в день, повідомили Закарпаття онлайн в Чопській міській раді.

26 січня 2015р.

Теги: податки, сесія, Чопська міськрада, мінімальні ставки

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини