Україна знову перед вибором

30 вересня має бути поставлено крапку в затяжній полі­­тичній кризі, що триває в Україні понад рік. Хоч найбільш вірогідно, що буде лише кома, бо очевидно, що без стратегічного примирення між Сходом і Заходом тривалий спокій на політичному олімпі неможливий.

Україна знову перед вибором

А обставини нині такі, що говорити про широку й плідну співпрацю між елітами різних частин України, на жаль, не випадає. Надто велика між ними прірва недовіри, ціннісних орієн­тацій, світоглядних принципів. І надто велика спокуса захопити всю владу, що й породжує перманентні запеклі протистояння.

Усе почалося з кидка Олександра Мороза, котрий розвалив Помаранчеву коаліцію й приєднався заради посад і влади до об’єднання гримучої суміші – біло-блакитних олігархів та червоних комуністів. При цьому саме тоді Олександр Мороз почав виставляти себе за миротворця, хоча нічого, окрім посилення протистояння, його вчинок не приніс. Вже в серпні 2006 року Віктор Ющенко мав усі законні підстави розпустити цей парламент, але пішов йому назустріч, запропонувавши всім політичним силам підписати документ, який би ви­значив стратегічні засади внут­рішньої й зовнішньої політики і котрий назвали універсалом.

Однак дуже скоро виявилося, що нові коаліціянти сприйняли добру волю Президента за слабкість і, здобувши ключові посади, зовсім не мали наміру ді­литися владою, а взяли курс на її узурпацію. Піком нових полі­тичних кульбітів стало ухвалення Закону про Кабмін, до чого долучилася й фракція БЮТу. Цим кроком Юлія Володимирівна  прагнула реалізувати дві мети: заявити про себе як про гравця, якого в жодному разі не можна ігнорувати, а також остаточно розсварити «Нашу Україну» й Регіони, унеможливлюючи широку коаліцію й змушуючи Віктора Ющенка шукати союзників лише у таборі помаранчевих.

Остаточно переповнив чашу терпіння Президента знову Олександр Мороз, який своїми заявами про формування конституційної більшості в парламенті просто змусив Віктора Ющенка вдатися до кроку, який би захистив волю виборців, і оголосити нові вибори. Таким чином, перетягування ковдри на себе, як це було з боку помаранчевих у 2005 році чи коаліціянтів у 2006–2007 роках завжди закін­чуватиметься кризами, бо змінити волю виборців половини України жодними інтригами, посадовими призначеннями чи кон’юктурно схваленими документами неможливо. Це мають зрозуміти політики особливо нового покоління, які пов’язують свою долю з долею країни.

То які ж загрози й перспективи несуть із собою нові вибори? Головний їх ризик закладений у норму нового закону, а саме у необхідність, щоб кіль­кість голосувальників перевищила 50 відсотків. Якщо цього не станеться, то криза триватиме ще невизначений час, бо попередній парламент працювати не може, оскільки не налічує необхідних 300 депутатів, а новий не сформується. Це тягне за собою зрив бюджетного процесу, підвішений стан уряду, консервацію всіх негативних явищ, які вже можуть перерости у фінансову й економічну кризу. Така норма – яскравий приклад крюч­ко­творства нинішніх коалі­ціянтів, які, прагнучи зірвати вибори, шукали нові і нові зачіпки. І, як наслідок, підклали міну також під себе, бо в нинішній ситуації від зриву виборів не виграє ніхто. Хіба особисто Мороз, який ще кілька місяців вважатиме себе Головою нечинної Верховної Ради. Хоча за всіма прогнозами такий сценарій дуже маловірогідний, і сподіватимемося, що ця біда нас омине.

Інший ризик полягає в тому, що сила, яка програє вибори, але здобуде загалом понад 150 мандатів, може відмовитися визнати вибори, не склав­ши присягу, й знову ж фактично зірвати їх. Але при відсутності кричущих порушень такий сценарій також мало реальний, бо від нього втратять всі. Насамперед бізнесмени – й Регіонів , і «Нашої України» і БЮТу, а виграти можуть лише маргінали на кшталт «Вільних демократів». Крім того, політики, які підуть на такий крок втратять фактично всі перспективи на майбутнє.

То які ж найбільші перспективи нового парламенту?

За всіх обставин у ньому можливі лише дві коаліції – незалежно, скільки партій туди потраплять. Одна – навколо Пар­тії  ре­гіонів з її незаперечним лідерством. Інша – з «Нашої України» та БЮТу. Причому, чим менше буде дрібних партій, тим політика буде прозорішою, без кулуарних торгів і підкупів гравців на кшталт Олександра Мороза і подібних.

У разі, якщо коаліцію створять Регіони, нинішній стан зміниться несуттєво. Хоча головна загроза, яка існувала навесні, відпаде. Тобто регіони не зможуть претендувати на конституційну більшість, а Президент, користуючись правом вето, зможе реально впливати як на дії парламенту, так і на політику держави. Хоча приховане дво­владдя ще зберігатиметься, й загроза нових криз, особливо з наближенням президентських виборів, посилюватиметься.

Інший варіант – коаліція НУ-НС та БЮТу остаточно визначить європейський вибір України. Бо визначений принцип розподілу посад – 50 на 50 – та реальність могутньої опозиції в особі Регіонів, змусить демократів працювати на результат, бо інакше їх просто зметуть у 2010 році. Але найголовніший позитив такої коаліції  в тому, що до неї мимоволі потягнеться й бізнес Сходу. Який не може розвиватися без європейських ринків і який зовсім не схильний до глухої опозиції. А не маючи змоги монополізувати владу за прикладом Росії, олігархічний бізнес в Україні змушений буде пристосовуватися до цивілізованих стосунків, як це відбувалося у всьому світі. Бо Карл Маркс мав слушність, що кожний капіталіст готовий на злочин заради надприбутків. Але обмежує його в цьому громадянське суспільство, яке створила західна цивілізація в другій половині ХХ на початку ХХІ століть. І саме вона забезпечила ті стандарти життя, яких гідні українці, що вважають себе європейцями.

Віктор Пащенко, "Старий Замок "Паланок", Мукачево.net
28 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

07 2007-09-29 / 16:56:00
Четвертую школу в Ужгороде расформировали. Вывозят мебель. Школа памятник архитектуры. Сдают банку. Начальник управления имуществом г.Ужгорода Мартин очередной раз засветился! Но на сей раз терпению пришел конец. Школу построили чехи в то время когда большинство населения было безграмотным чтобы вывести из темноты! Сейчас же открывают пункты для нелегальных беженцев Павшино и закрывают школы!

http://karkompra.narod.ru/

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини