Українська Андорра на Закарпатті

Користь відпочинку людству добре відома. Відпочиваючи, людина підживлюється енергією на наступний трудовий рік, отримує заряд бадьорості, щоб ставати дедалі успішнішою. В Україні чи не найкращим місцем відпочинку та дозвілля є Закарпаття. У народі цей край називають «зеленим золотом», адже тут є все: багатовікові ліси, насичені гірським повітрям, цілющі мінеральні джерела, самобутня місцева культура.

Українська Андорра на Закарпатті

У Свалявському районі Закарпатської області найвідомішими є три курорти: «Квітка полонини», «Поляна» i «Сонячне Закарпаття». З часом навколо них створюються різноманітні оздоровчі комплекси, готелі, які використовують мінеральні ресурси Новополянського родовища. Середньомінералізована вуглекисла гідрокарбонатно-натрієва мінеральна вода «Поляна квасова» із вмістом бору i фтору є найкращим лікувальним засобом усіх місцевих курортів.

За 1,7 км від с. Поляна по автошляху Свалява — Перечин — Ужгород розташовано санаторій «Сонячне Закарпаття», в якому вдало поєднуються відпочинок i лікування.

Санаторій вищої акредитаційної категорії «Сонячне Закарпаття» має ліцензію Міністерства охорони здоров’я України на проведення лікування, сертифікати на надання готельних послуг i харчування. Акредитовано також лабораторію оздоровниці. Головний лікар «Сонячного Закарпаття» Іван Немеш розповів, що санаторій є дочірньою структурою ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», функціонує з 25 лютого 1965 р. Спочатку для відпочиваючих було облаштовано 260 ліжко-місць, тоді як на сьогодні ліжковий фонд оздоровниці налічує 502 ліжко-місця.

«Практично кожні півроку ми вводимо в дію новий корпус поза територією, який співпрацює з нами або ми його патронуємо», — зазначив Іван Немеш. Наразі експлуатується понад 20 корпусів, а в цілому за останні п’ять-шість років посиленого розвитку санаторію за рахунок приватних інвестицій його ліжковий фонд доведено до 2000 ліжко-місць.

У «Сонячному Закарпатті» є футбольне поле, тенісні корти, басейн із природним підігрівом води, озеро та річка. «Не думаю, що якийсь курорт України має таку інфраструктуру, як «Сонячне Закарпаття», — зауважив головний лікар. Він також поділився враженнями від нещодавно проведеного Дня мінеральної води під гаслом «Сила життя — у джерелах Карпат», організованого спільно райдержадміністрацією i мером села: «Це було наше національне свято, тому що мінеральна вода належить Україні i за свої смакові та лікувальні властивості здобула велику кількість нагород на дегустаційних конкурсах як у державі, так i за її межами». Іван Немеш назвав проведення свята шедевром i оцінив захід на «п’ятірку з великим плюсом», а у зв’язку з тим, що свято мінеральної води проводилося вперше, припустив, що у нього велике майбутнє, хоча б через збіг у його даті магічних цифр — 07.07.07.

Щодо походження назви мінеральної води «Поляна квасова», то за однією з версій у XVIII ст. повз перевал проходили посли Петра I, i коли вони зупинилися, щоб напитися води з джерела, один вигукнув: «Та це ж квас!». Цілющі властивості «Поляни квасової» відомі з давніх-давен. Ще у XVII ст. воду в обплетених соломою скляних пляшках експортували до Європи.

За хімічним складом закарпатські мінеральні води можна порівняти з грузинською «Боржомі» або французькою «Віші». «Водночас «Поляна квасова» майже втричі сильніша, ніж «Віші», i вдвічі сильніша, ніж «Боржомі», — пояснив головний лікар «Сонячного Закарпаття».

Спеціалізація цього санаторію — лікування таких шлункових хвороб, як виразка шлунку, гастрит, холецистит, панкреатит, хвороб кишечника тощо, а також урологічних захворювань. У санаторії є власний цех розливу мінеральної води, 50% якого належить українсько-російській фірмі «Україна — Тюмень». Полянська вода користується попитом не лише в Україні, а й за кордоном — у Росії, Білорусі, Канаді та ін. За словами Івана Немеша, раз на півроку він зустрічається з керівником фірми, щоб підсумувати зроблене й обговорити нові методи удосконалення виробництва мінеральної води й обслуговування населення.

Для курортної місцевості, де розташувався санаторій «Сонячне Закарпаття», характерний помірно континентальний клімат із м’якою зимою i неспекотним літом. Зазвичай взимку на Закарпатті двометровий сніговий покрив, який не тане аж до 5 квітня, однак минула зима подарувала несподіванки у в січні 2007 р. було зафіксовано нетипову для цього краю температуру: + 5 ... + 8. «У результаті ми втратили майже 30% потенційних клієнтів, які приїздять сюди лікуватися i відпочивати взимку», — підсумував головний лікар санаторію.

Проте від погоди залежить аж ніяк не все. Найбільше значення для лікування має мінеральна вода, яка тече з джерела незалежно від зміни сезонів. Тому працівники санаторію сподіваються, що путівки до «Сонячного Закарпаття» завжди матимуть попит у населення. Путівки — це гроші, а значить, податки, зарплата i можливість перспективного розвитку.

На сьогодні ДП «Сонячне Закарпаття» є основним бюджетоутворюючим підприємством Свалявського району. У 2006 р. загальна сума податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів становила 34 131,9 тис. грн., а від санаторію надійшло 4656,8 тис. грн., тобто його питома вага досягла 13,6% — це найкращий показник у районі. Для порівняння: протягом 2005 р. від усіх видів діяльності оздоровниця отримала дохід у розмірі 16 979,9 тис. грн., при цьому сплата податків підприємством становила 3528 тис. грн. Станом на середину липня поточного року «Сонячним Закарпаттям» сплачено податків на суму 2394 тис. грн., що свідчить про постійне збільшення суми платежів до бюджету. Це підтверджує й подяка від ДПА у Закарпатській області «За вагомий внесок у наповнення бюджетів усіх рівнів у 2006 році та високу податкову культуру», яку вручили підприємству у квітні 2007 р. Висока якість надання послуг у санаторії відзначена дипломом Закарпатської облдержадміністрації, відповідно до якого у 2006 — 2007 рр. «Сонячне Закарпаття» стало переможцем регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) «100 кращих товарів України» у номінації «Роботи або послуги, які виконуються або надаються у побутовій та виробничій сферах».

За словами Ганни Лендєл, начальника Свалявської міжрайонної ДПІ, яка брала участь в активному розвитку курорту на початку 2000-х років, цього року підприємство також працює стабільно, i, за прогнозами податківців, темпи, набрані ним, будуть повністю витримані. «Сонячне Закарпаття» дає можливість працювати й іншим суб’єктам підприємницької діяльності, не боїться конкуренції й забезпечує населення робочими місцями. Нині лише в «Сонячному Закарпатті» працює 500 осіб, а в усіх оздоровчих комплексах, які патронує санаторій, з розрахунку 1 — 1,5 одиниці обслуговуючого персоналу на одне місце для відпочинку, середня кількість працівників становить близько 3000 осіб.

Кваліфікація медперсоналу зростає з року в рік. На сьогодні до його складу входять 30 лікарів, у тому числі кандидати медичних наук. Що стосується працівників економічного сектора оздоровниці, то, приміром, середній вік працівника бухгалтерії — близько 30 років. «Молодий персонал позитивно налаштований на технічні нововведення, у тому числі подання звітів в електронному вигляді», — наголосив Іван Немеш. Підприємство вже перейшло на електронне звітування до органів державної податкової служби i, за свідченням головного бухгалтера Віталіни П’ятак, це дуже зручно, тому що дає змогу зекономити час. За допомогою ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» завершено комп’ютеризацію санаторію, i в перспективі всі курорти Свалявського i Мукачевського районів перейдуть на цей вид звітності.

Серед питань, які найбільше хвилюють бухгалтерів «Сонячного Закарпаття» по проекту Податкового кодексу, насамперед адміністрування такого поки що неіснуючого виду місцевих податків i зборів, як туристичний збір. Чинне законодавство, а саме Декрет Кабінету Міністрів України від 20.05.93 р. № 56-93 «Про місцеві податки i збори», передбачає існування курортного збору, платниками якого є громадяни, що прибувають на відпочинок до курортної місцевості. Граничний розмір цього збору не повинен перевищувати 10% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто 1,7 грн., а ставки курортного збору встановлюватимуться органами місцевого самоврядування самостійно. Натомість у Податковому кодексі пропонується запровадити туристичний збір, який має стягуватися не лише в курортних місцевостях, а й на всій території України. Платниками збору мають бути всі особи, крім тих, які постійно або на умовах тимчасової реєстрації проживають у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також приїжджають туди у відрядження. Ставки туристичного збору планується встановити в розмірі 1 — 3% від мінімальної зарплати для курортних i 0,5 — 1% — для інших територій.

Незважаючи на те що більшість санаторіїв намагаються працювати за спрощеною системою оподаткування, «Сонячне Закарпаття» сплачує податки на загальних підставах, без намагання мінімізації податкових зобов’язань.

Звісно, вибирати місце відпочинку i при цьому залишатися непоміченим — особиста справа кожної людини, але сьогодні відомі люди України охоче діляться своїми враженнями від перебування у вітчизняній оздоровниці. За словами Івана Немеша, «настає мода відпочивати на курортах України». У «Сонячному Закарпатті» відпочивали президенти України Леонід Кравчук та Леонід Кучма, а головний корпус санаторію побудовано завдяки відомому авіаконструктору Олегу Антонову.

Планується інтенсивний подальший розвиток санаторного комплексу «Сонячне Закарпаття». До кінця 2007 р. в його межах i на прилеглих територіях заплановано здати в експлуатацію ще п’ять корпусів, кожен з яких розраховано на 100 ліжко-місць.

Головний лікар санаторію порівняв Свалявський район з невеличкою європейською країною Андоррою, розташованою на заході континенту. Площа цієї країни майже така сама й аналогічна кількість населення — близько 53 тис.осіб, але на Свалявщині поки що є неосвоєні землі. В Андоррі ж кожен вільний квадратний метр використовується з рекреаційною метою, й за рік у цій країні обслуговують 11 млн. туристів. Тому майбутнє цього регіону — за вдосконаленням курортно-рекреаційної бази i технології видобування та розливу мінеральної води. 

Ольга ГЕРМАНОВА, Вісник податкової служби України
27 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини