Вода "Шаянська" — дарунок щедрої природи Закарпаття

Шаянська долина — це один з найдивовижніших куточків Закарпаття. Казкова місцина, оточена невисокими горами, здавна відома як курортна. Тут у лікувально-санаторних закладах відпочивають i набираються сил навіть перші особи нашої держави.

Вода "Шаянська" — дарунок щедрої природи Закарпаття

Окрім чудових краєвидів i чистого гірського повітря щедра природа дарувала місцевим жителям свої цілющі, насичені корисними мінералами води. Промислова розробка джерел кремнієвої гідрокарбонатно-натрієвої лікувально-столової води «Шаянська» розпочалася в 60-х роках минулого сторіччя завдяки ініціативі керівництва колективного господарства «Прикордонник» (смт Вишково, Хустський район). Сьогодні його правонаступником є Виробниче аграрне підприємство «Шаяни».

Ця біологічно активна вода з високим рівнем мінералізації (2,5 — 5,0 г/дм3) має дивовижні цілющі властивості, вона містить понад 20 корисних мінералів i мікроелементів, серед яких фтор i дефіцитний йод, необхідні для повноцінного функціонування нашого організму. До її складу входить метакремнієва кислота у колоїдній формі, що надає воді особливого лікувального значення. Аналоги «Шаянської» — мінеральні води «Дилижан» (Вірменія), «Князь Мілош» (Сербія), «Анка», «Домбрувка», «Мешко» (Польща), води курортів Бейле-Тушнад (Румунія), Евіан-ле-Бен (Франція) та інші.

«Шаянську» рекомендовано вживати при лікуванні таких захворювань, як хронічний гастрит, неускладнена виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічні захворювання печінки i жовчовивідних шляхів, гепатит, холецистит, хвороби обміну речовин: цукровий діабет, ожиріння, подагра, сечокислий діатез тощо. Ця вода є також корисною для вагітних жінок.

— Одна з основних переваг нашої мінеральної води, — розповідає директор Виробничого аграрного підприємства «Шаяни» Адальберт Крюжель, — в тому, що розливається вона у цеху в пляшки одразу зі свердловини глибиною 250 метрів, звідки надходить за допомогою трубопроводу. При цьому зберігаються її свіжість i природний хімічний склад. Ми постійно слідкуємо за якістю води: проби зі свердловини фахівці беруть кожні 30 хвилин i старанно досліджують.

Якщо порівнювати «Шаянську» з іншими вітчизняними мінеральними водами, то наша вода містить менше важких солей, надлишок яких негативно позначається на функціонуванні організму. Моніторинг європейських вод показав, що в них у 2 — 3 рази менше хімічних елементів, ніж у «Шаянській». Якщо нашу воду визнають лікувальною, то придбати її можна буде лише в аптеці. Водночас розбавлення води фактично не позначиться на її цілющих властивостях — вона відповідатиме європейським стандартам. Проте в цьому випадку можна вдвічі збільшити випуск продукції.

Сьогодні наш колектив налічує 67 осіб. Це переважно місцеве населення. Завдяки вдалому підбору кадрів i сумлінному відношенню людей до роботи ми нарощуємо обсяги виробництва. Так, за минулий рік було реалізовано продукції на 3,8 млн. грн. Для порівняння: за I півріччя 2006 р. ця сума становила приблизно 1,9 млн. грн., за аналогічний період цього року — уже майже 2,8 млн. грн.

Воду в основному реалізуємо на території Закарпатської області, частину — по Україні, а також імпортуємо до Румунії, Угорщини, Словаччини, Хорватії, Росії. У порівнянні з Європою вода в Україні дуже дорога. До того ж зарубіжні країни, захищаючи власні ринки збуту від іноземних виробників, збільшують мито. Внаслідок цього вартість продукції значно зростає. А це, у свою чергу, створює перепони на шляху до споживача. Водночас у нас немає можливості збільшити видобування води. Ми отримуємо до 60 м3 на добу. На жаль, дебет свердловини, який раніше становив 240 м3, на сьогодні упав до 130 м3.

Оскільки у нас великі обороти реалізації товарів, то ми працюємо на загальній системі оподаткування. Ми одними з перших у Хустському районі перейшли на подання податкової звітності в електронному вигляді й переконалися в перевагах такої форми.

За словами Адальберта Емеріховича, ВАП «Шаяни» уклало договір щодо постачання мінеральної води для Верховної Ради України. Планується, що «Шаянська» розливатиметься у три види скляних пляшок, дизайн яких та відповідні етикетки вже розроблено. Незабаром підприємство також має налагодити масовий випуск нового виду продукції — мінеральної йодованої води. Її поява на ринку є вкрай актуальною, адже відомо, що сьогодні ми стикаємося з проблемою дефіциту йоду в організмі.

Виробниче аграрне підприємство «Шаяни» представляло свою продукцію на численних виставках, що проводилися як в Україні, так i за її межами. Мінеральну воду «Шаянська» в Оксфорді (Велика Британія) було визнано однією з кращих у Європі. У скарбничці підприємства також — Європейський знак якості товару, золота медаль «Alco+Soft 2004» (отримана на виставці «Продукти харчування» та професійному дегустаційному конкурсі в м. Києві), диплом лауреата загальнонаціонального конкурсу «Вища проба» тощо. Багато років ВАП «Шаяни» підтримує творчо обдаровану молодь — є спонсором Відкритого конкурсу-фестивалю сучасної пісні й танцю «Кришталеві грона».

Сподіваємося, що не одне покоління ще переконається у цілющих властивостях мінеральної води «Шаянська», яка з надр землі несе людям силу та здоров’я.

Ігор ШВЕЦЬ, "Вісник податкової служби України"
27 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини