Закарпаття: У Горінчовому кожен другий складає казки

У селі Горінчове Хустського району Закарпатської області живуть казкарі. Чи не в кожній другій хаті бодай хтось та й уміє скласти фантастичну розповідь. Однак зазвичай казки не занотовують.

Казкар Едуард Попович із Горінчова мандрує човном рікою Ганг в Індії
Казкар Едуард Попович із Горінчова мандрує човном рікою Ганг в Індії

Село розташоване за 10 км від райцентру. Селяни мають власну справу, торгують різним крамом, працюють учителями, лікарями, їздять на роботу до Хуста. Хто сидить удома — захоплюються казками та легендами.

— Найстаріші казкарі в селі — Юрій Митрович і Андрій Калин — давно померли, — зустрічає біля школи жителька Горінчового колишня вчителька Марія Фітько, 66 років. — То були найталановитіші оповідачі. Іще пам’ятають у селі Дмитра Петрика, Юрія Порадюка-Тегзу, Юрія Ревтя, Ганну Павлюк, Михайла Шовака та Івана Ділинка. Їхні казки про звірів та бідних людей у збірниках надрукували, кожен автор має свій розділ. Були простими робітниками, ковалями, вівчарями, деякі навіть померли неписьменними. А тепер уже виросло нове покоління казкарів.

— Колись тут було голе поле, — показує рукою на село Марія Фітько. — Росли хіба що всякі бур’яни. Люди, які втікали з гір від панів, оселялися тут. Через важку долю вони й починали складати казки.

Марія зізнається, що й сама не раз вигадувала різні оповідки.

— Причепляться до мене внуки: ”Розкажіть, бабо, казку, та розкажіть”. А я за хатньою роботою не маю часу читати, то й вигадую. Нафантазую, що лиш на думку йде! — сміється жінка. — Пригадую, покійний казкар Калин зимовими вечорами годинами міг розповідати свої казки людям у черзі до млина. А я мала була, заберуся на міх і тихенько слухаю.

Найповніший збірник горінчовських казок ”Казки одного села” видали 1979 року. Знайти їх у бібліотеці дуже важко. За останні майже 30 років їх жодного разу не перевидали. Селяни також надрукували свої твори в шістьох збірках: ”Дідо-вседідо”, ”Українські народні казки”, ”Чарівна торба”, ”Дванадцять братів”, ”Зачарований казкою” і ”Казки Верховини”. Тепер у Горінчовому більше переповідають сучасників: твори 32-річних Едуарда Поповича та Василя Гонара, 25-річної Оксани Томишин, 22-річної Антоніни Роман, 19-річної Мар’яни Липчей, уже покійного Івана Вурсти. Часто селяни за роботою розказують одне одному казки, авторів яких у селі вже й не пам’ятають. Найпопулярніші з них — ”Незвичайна курочка”, ”Сто братів”, ”Про Долманьоша”.

Сільські діти починають вигадувати казки та легенди із 7–8 років.

— Оповідки молодих казкарів відрізняються від тих, які складали колись, — зауважує Марія Фітько. — Молодь уже не цікавлять опришки. Пишуть більше на теперішній лад: про НЛО, фантастичних звірів, монстрів, сучасний світ. Але мало хто з них зміг видати свої твори — то великі витрати. Зате вдома зошити з рукописами лежать кипами.

Поволі доходимо до будинку казкаря Едуарда Поповича. Хвіртку відчиняє його 50-річна мати Надія.

Жінка пояснює, що син поїхав до Ужгорода готувати документи для виїзду за кордон на заробітки. Запрошує до хати, виймає із шафи із сотню товстих зошитів.

— У кожному з них по одній-дві казки, — пояснює жінка. — Едік мріє видати їх, але завше грошей не вистачає. Що заробить за кордоном — те в будні витрачаємо. Зараз готується їхати в Португалію. Може, як привезе грошей, то й видасть бодай якусь збірку. Першу казку написав у другому класі. ”Новорічний сон” потім надрукували у журналі ”Барвінок”. ”Три бажання”, ”Сонце, вітер, правда” друкували у ”Радянській жінці”, ”Хустському віснику”, ”Юному ленінці”.

Попович пише фантастичні оповідання.

— Не раз, бувало, прибіжить і каже: ”Мамко, прийшла ідея. Треба записати”. Схопить ручку і зошит — за годину-дві готова казка, — сплескує в долоні. — От, подивіться, нещодавно записував, — простягає зошита. — Казка ”Знову пограбування, або Слідчий, якого не бачать”. Талант йому перейшов від моєї покійної мамки Христини Криванич. Вона дуже любила придумувати казки, але ніколи їх не записувала. Нянько Іван теж був маститим на оповідки.

Сніжана РУСИН, "Газета по-українськи"
26 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини