Олег Гаваші: У наших міністрів, що не попросять, те вони і пообіцяють. Навіть складні питання вирішують... На словах

Про нараду Президента України Віктора Ющенка із головами обласних та районних адміністрацій щодо місцевого самоврядування, ситуацію, що склалася із виділенням області державних субвенцій, нещодавнє підписання Угоди про малий прикордонний рух, приїзди на Закарпаття міністрів палива та енергетики Ю.Бойка, транспорту та зв’язку М.Рудьковського, врешті, про прийдешні вибори — теми спілкування з журналістами Олега Гаваші у вівторок, 25 вересня.

Олег Гаваші
Олег Гаваші

За словами Олега Олодаровича, це не перша подібна нарада Президента України. На попередній, у березні цього року, звучало чимало пропозицій. Було прийнято рішення створити робочу групу, яка б узагальнила їх, підготувала документи, на основі яких можна було б внести зміни до законів.

— Напрацьовано багато щодо подальшого розвитку місцевого самоврядування. Чимало говорилося про розвиток соціальної і бюджетної сфер. Маємо аналітичні матеріали, що робиться в інших областях, якими темпами створюються, зокрема, будинки сімейного типу, як розвивається система освіти, охорони здоров’я. У нас, зокрема, в медицині є багато позитивного, але набагато більше могли б зробити, якби впевненість у тому, що кошти надходитимуть із держбюджету стабільно, і знатимемо скільки власних і куди зможемо направити.

Дивується керівник краю вояжам деяких міністрів: „Питання, за які ми по 9-10 місяців боролися, добивалися — не вирішувалися. А тепер раптово „вирішуються”, щоправда, на словах. Якщо Юрій Бойко хотів би дійсно допомогти, то в першу чергу запросили б представників обласної, районної адміністрацій”.

— Приміром, ми написали не один лист щодо необхідності газифікувати область, — каже Олег Олодарович. — Якщо торік на ці заходи ми отримали 11 мільйонів, то цьогоріч — 2 млн. 800 тисяч гривень. А роботи розпочалися. І був чіткий план, які населені пункти підключати у цьому році. Нас обмежили в коштах, довелося за результатами роботи за півріччя виділяти кошти з обласного бюджету на завершення газифікації багатьох населених пунктів.

За словами керівника краю, в проекті бюджету на наступний рік коштів на ці заходи закладено в межах 6 млн. гривень. А коли говорити про потреби, темпи газифікації, аби виконати план, то в місяць мали б отримувати 20 мільйонів. Завершуються виїзні колегії облдержадміністрації. „Якщо систематизувати ті проблеми, які порушувалися найчастіше, то це газифікація, — розповів Олег Гаваші. Її завершили у Виноградівському та Іршавському районах. На черзі — Ужгородщина. Чимало питань треба вирішувати, зокрема, у Тячівському районі. Інші питання — виконання програми протипаводкового захисту „Тиса”, дороги, електричні опори (як мінімум треба буде працювати над 4-ма програмами), інвестиції — нестача робочої сили, особливо кваліфікованої. — Аби чітко вирішувати ці питання, маємо знати, що матимемо відповідне фінансування.

Щодо протипаводкового захисту — це вже третя програма, нагадав керівник краю. Перша була профінансована на 30%, друга — на 20%, третя — її виконання перевіряв сам Президент України Віктор Ющенко — за перший рік була профінансована на 100%, крім того, МНС тоді виділило 30 млн. грн., які пішли на усунення протизсувних процесів, придбання житла для населення. Цьогоріч же отримали половину від того, що було закладено. На наступний рік у проекті програми фінансування буде збільшено (замість 70 млн. грн. уже 80 млн. грн.), але за програмою на 2008 рік намічалося 250 млн. гривень. І знову обіцянки. Еменесник Нестор Шуфрич, який „на 10 хвилин” з’явився в області, теж із жодного звернення, зокрема, з протизсувних процесів, Солотвинського солерудника, золоторудника, нічого не зробив. „Добре, що вибори наближаються, 9 млн. грн. поступило в область. Але на код, з якого їх використати не можна, тому нам довелося всі кошти повернути назад. Направили урядову телеграму, аби виправити ситуацію. Якщо до 1 числа не доб’ємося, аби кошти повернули, то ми їх навряд чи скоро побачимо”, — каже керівник краю.

А ще субвенції на капітальні вкладення, виділені цьогоріч, неможливо використати через тендерні процедури.

— Дивлюся на приїзд оцих варяг, котрі нині ні на секунду не задумуються перед тим, що пообіцяти. Що просять, те і обіцяють. Якщо такі політичні сили пройдуть у парламент, то життя від цього не покращиться. А ми матимемо ще більше проблем. У цілому називається красива цифра: загалом по Україні бюджет зріс, в цілому по Закарпаттю бюджет теж зріс... На охорону здоров’я — на стільки-то %,на освіту — на стільки-то %. А наскільки збільшилася заробітна плата? І знову маємо ту картину, коли з коштів, які виділяються на охорону здоров’я, на освіту, у деяких районах, особливо гірських, 80% забирає заробітна плата. Крім того, жодного санітарного транспорту по лінії охорони здоров’я за два роки, хоч у бюджеті кошти передбачено, а наприкінці року робиться таємний перерозподіл. Питання шкільних автобусів: за два роки теж жодного! Якби ми чітко знали, скільки закладено на наступний рік, стільки буде виділено, ми б чимало могли зробити за рахунок власних сил.

Все це треба поправляти через Верховну Раду України, — вважає Олег Олодарович. На його думку, більшість тих, які були обрані до ВРУ, представляють політичні сили і не несуть відповідальності перед регіонами. З часом це питання може ще ускладнитися. Необхідно буде добиватися, аби нам повернули субвенцію, яка є, і ту, яка нам належить, і кошти на протипаводкову програму.Питання: з ким із депутатів працювати? — Нині надія на тих людей, які добиватимуться, аби надходили кошти, які належать області, я не кажу про те, які вона просить, — ділиться думками керівник краю. — А це — Ігор Кріль. Прекрасно знає проблеми, ситуацію. Людина, яка чимало зробила для Закарпаття у парламенті минулого скликання. Василь Петьовка теж володіє цими проблемами. Станіслав Аржевітін, котрий більше працює на гірські райони. Газифікація Колочави — його заслуга. Це — прохідний список людей, які в першу чергу готові працювати на Закарпаття. Чимало для області зробив і Віктор Балога.

„Відверто можу сказати, що ні з Ледидою, ні з Каменяшом, ні з Товтом не було такої співпраці, вирішення питань з користю для краян, — наголосив голова облдержадміністрації. — Тому треба задуматися, кому віддаватимемо голоси 30 вересня. Адже більшість цікавило, хто буде сільським головою, депутатом сільради тощо. Мабуть, найменше цікавило, бо то далеко, питання виборів до Верховної Ради України. Сьогодні ж будуть вибори лише до парламенту, це питання свідомого вибору. Ці вибори мають показати, що мусимо думати про найвищу владу, найвищий законодавчий орган. Думати про те, хто його представлятиме”.

Голова облдержадміністрації нинішню виборчу кампанію вважає у краї найбільш спокійною та цивілізованою. Він вдячний всім, хто долучився до її організації.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації
26 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини