На Тячівщині без згоди громадськості планують спорудження нових ГЕС і освоєння нафтових родовищ (ФОТО)

За ініціативою адміністрації Карпатського біосферного заповідника19 грудня 2014 року на розширеному засіданні постійної депутатської комісії Тячівської районної ради з питань охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів пройшло обговорення шляхів розв’язання екологічних проблем у зоні розташування української частини українсько-словацько-німецького об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

На Тячівщині без згоди громадськості планують спорудження нових ГЕС і освоєння нафтових родовищ (ФОТО)

У доповіді автора цих рядків підкреслено, що саме на Тячівщині знаходиться найбільший у світі масив букових пралісів. І тому це виняткової глобальної цінності національне надбання зусиллями адміністрації Карпатського біосферного заповідника та місцевих органів влади має бути збережене для майбутніх поколінь. Але, разом з цим, Доручення Президента України від 2 квітня 2013 року № 1-1/749 та розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 819-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення сталого розвитку і благоустрою гірських населених пунктів української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» вимагають здійснення комплексу робіт спрямованих на підвищення життєвого рівня місцевого населення.

Ідеться насамперед про забезпечення ремонтів та утримання дорожньої інфраструктури, розробку та запровадження пілотних проектів із переоснащення систем опалення в гірських населених пунктах, створення додаткових робочих місць за рахунок залучення інвестицій для розміщення тут підприємств із глибокої переробки деревини, дикорослих плодів, ягід, грибів та інших природних ресурсів, створення умов для освоєння туристичних ресурсів тощо.

Особливо наголошено і на значних потенційних загрозах не тільки для збереження природно-заповідного фонду, але і для місцевого населення, які можуть  виникнути у зв’язку з  реалізацією проектів спорудження гідроелектростанцій і гідроакумуляційних сховищ в межах Карпатського біосферного заповідника та проведення геологічної розвідки і освоєння нафтових родовищ в Тереблянській площі, які нещодавно, із порушенням екологічного законодавства, погодила Закарпатська обласна рада.

Завідуючий лабораторією екологічного моніторингу Карпатського біосферного заповідника, кандидат геологічних наук Петро Папарига детально зупинився на геологічних аспектах  видобування нафти та газу. Зазначено, що при проведенні цих робіт є велика імовірність забруднення джерел питної води та пониження рівня грунтових вод не тільки в прилеглих населених пунктах але й далеко за їх межами. А провідний інженер відділу науково-дослідної роботи та сталого розвитку цієї установи, магістр державного управління Генадій Бочкор привернув увагу до необхідності проведення державної та громадської експертизи зазначених проектів внесення змін до Схеми планування території області і деяких рішень обласної ради.

Висловлюючись у зв’язку з цим, голова Тячівської районної ради Михайло Данилюк, заступник голови райдержадміністрації Василь Каганець, начальник управління земельних ресурсів у Тячівському районі Богдан Немеш, голова постійної депутатської комісії  Василь Малько та інші депутати були здивовані прийняттям цих програм без відома райради, держадміністрації та територіальних громад, і одностайно висловились про недопустимість будівництва  масштабних гідроспоруд на гірських ріках Тячівщини та здійснення розробки нафтових родовищ у густозаселеній Тереблянській долині.

Рекомендовано Тячівській районній раді в найближчий час направити відповідне звернення до Закарпатської обласної ради і міністерства екології та природних ресурсів України.

Погоджено  необхідність проведення у Тячеві спеціальної наради за участі представників служби автомобільних доріг у Закарпатській області, Рахівської та Хустської райдержадміністрацій із питань підготовки пропозицій щодо включення ділянки автодороги Мукачево-Яблунецький перевал до переліку доріг міжнародного значення та зарахування доріг місцевого значення, що ведуть до об’єктів Карпатського біосферного заповідника до переліку доріг регіонального значення.

Учасники зібрання погодилися також приступити до підготовки пілотних проектів із переоснащення систем опалення та розроблення інвестиційних пропозицій щодо розміщення у зоні діяльності Карпатського біосферного заповідника підприємств із глибокої переробки деревини та інших природних ресурсів та створення необхідних умов для розвитку туризму.

Депутати та присутні керівники району схвально віднеслись і  до проекту розширення території Карпатського біосферного заповідника у Тячівському районі, за рахунок прилеглих до нього ділянок букових пралісів, площею близько 12 тисяч гектарів.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор, для Закарпаття олайн

22 грудня 2014р.

Теги: букові праліси, гідроелектростанції, нафта

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини