У Бая Маре підписано меморандум про поглиблення українсько-румунської прикордонної співпраці (ФОТО)

20 грудня 2014 року в селі-музеї міста Бая Маре (Румунія), в рамках фестивалю марамороських різдв’яних колядок, голова повітової ради повіту Марамуреш Земфір Ціцеу, т.в.о.голови Рахівської районної державної адміністрації Віктор Медвідь та виконуючий повноваження голови Рахівської районної ради Михайло Фірка підписали, зініційований та підготовлений автором цих рядків, Меморандум про поглиблення співпраці між повітовою радою повіту Марамуреш (Румунія) та Рахівською районною державною адміністрацією і Рахівською районною радою Закарпатської області (Україна) в розв’язанні екологічних та соціально-економічних проблем в прикордонних населених пунктах у верхів’ях басейну Тиси на українсько-румунському кордоні.

У Бая Маре підписано меморандум про поглиблення українсько-румунської  прикордонної співпраці (ФОТО)

У документі зазначається, що повітова рада повіту Марамуреш  та Рахівські районна державна адміністрація та райрада, керуючись положеннями Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, Угоди про Асоціацію між Україною та  Європейським Союзом, Протоколу про збереження і стале використання біологічного та ландшафтного різноманіття до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, Угодами між Кабінетом Міністрів України і Урядом Румунії про співробітництво в галузі залізничного транспорту (2003 р.) та про пункти пропуску через українсько-румунський державний кордон (2006 р.) та беручи до уваги інші нормативно-правові документи, висловлюють готовність вжити додаткових заходів для розв’язання екологічних та соціально-економічних проблем в прикордонних населених пунктах, активізації культурного обміну між українськими та румунськими громадами, які розташовані по обидва боки українсько-румунського кордону в повіті Марамуреш та Закарпатській області.

По-друге, підтримують ідею  забезпечення реалізації  в 2015-2016 роках Проекту відновлення зруйнованого автомобільного переходу через річку Тиса та створення необхідної прикордонної інфраструктури на українсько-румунському кордоні в селах Ділове (Україна) та Валя Вишеулуй (Румунія). Взаємно здійснюють пошук джерел фінансування та виділення необхідних для цього земельних ділянок.

По-третє, схвалюють Проект утворення міжнародного українсько-румунського біосферного резервату у Марамороських горах та забезпечують  подачу в першому півріччі 2015 року до ЮНЕСКО відповідного номінаційного досьє. При необхідності проводять у ці терміни додаткові робочі наради за участі зацікавлених сторін.

По-четверте, опрацьовують організаційні та інженерно-технічні аспекти відновлення руху історичних потягів через місто Рахів (Україна) до Румунії, Будапешта та Праги. Для  цього організовують проведення у першому кварталі 2015 року другої міжнародної наради зацікавлених сторін у місті Сігет Мармацієй (Румунія).

І по-п’яте, активізують роботу із підготовки та подачі до Програм прикордонного співробітництва спільних проектів для розв’язання актуальних екологічних та соціально-економічних проблем по обидва боки українсько-румунського кордону.

У ході церемонії підписання Меморандуму керівники повіту Марамуреш та гірської Рахівщини висловили сподівання, що поглиблення транскордонної співпраці сприятиме  розвитку прикордонних українських та румунських населених пунктів та послужить вагомим фактором для розв’язання назрілих тут екологічних та соціально-економічних проблем.

Хочеться висловити велику подяку голові Закарпатської обласної державної адміністрації Василю Губалю за підтримку ідеї відновлення автомобільного переходу через Тису у селі Ділове та  сприяння у підписанні  Меморандуму.

Висловлюємо також щиру вдячність, директору технічного ліцею румунської комуни Крива, члену наукової ради природного парку гори Марамуреш Васіле Куриляку та керівнику служби промоцій проектів розвитку Департаменту розвитку та інвестицій повітової ради повіту Марамуреш Оанні Кіореан за організаційне забезпечення підписання цього важливого міжнародного документу.

Федір Гамор, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, для Закарпаття онлайн

21 грудня 2014р.

Теги: Румунія, Марамуреш

Коментарі

Перечинець 2014-12-21 / 17:20:37
Як побачив наш Бібен шо Раховців ще й погостили задарь, дав команду срочно готувати таку сполупрацю із словаками. Скоро поїдуть!

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини