Підприємство-імпортер із Закарпаття через сваволю одеських чиновників може зазнати збитків на сотні тисяч гривень

Тож, аби упередити псування товару через необгрунтовані відмови у висновку спеціалізованої лабораторії Державної фітосанітарної служби і неможливість уже понад тиждень у цьому зв'язку розмитнення товару, закарпатське підприємство ТОВ “Голден Фрутс” звернулося із тематичними листами-запитами до структур найвищих рівнів.

Підприємство-імпортер із Закарпаття через сваволю одеських чиновників може зазнати збитків на сотні тисяч гривень

Як розповів Закарпаття онлайн генеральний директор ТОВ “Голден Фрутс” Юрій Грига, підприємство вже роками займається імпортом фруктів з-за кордону. І от довкола останньої поставки вантажу виникла кричуща ситуація, загрозлива для імпортера сотнями тисяч гривень збитків. Так, 3 грудня у порт Південний в Одесі надійшов вантаж бананів, імпортований “Голден Фрутс” із Коста-Ріки. Зразки товару, як того вимагає закон, було відібрано і передано до лабораторії тамтешньої Державної фітосанітарної служби. За процедурою, на проведення експертизи та виготовлення висновку відводиться 3 дні, втім, і понині, ось уже дванадцятий день поспіль, жодних документів імпортеру не надано. А це, своєю чергою, унеможливлює розмитнення товару та поступлення його у роздрібну мережу. Оскільки ж вантаж віднесений до такого, що швидко псується, протиправне чиновницьке зволікання загрожує підприємству ще й чималими збитками — тільки привезений у двох контейнерах вантаж оцінюється у понад півмільйона гривень. Крім того, близько 100 тис грн коштуватиме простій контейнерів у порту. Хто компенсуватиме зазначені збитки у разі найгіршого розвитку сценарію — запитання без відповіді.

Представники підприємства розповідають: по завершенні терміну на виготовлення лабораторією експертного висновку, аби розібратись у ситуації, в Одесу прибув юрисконсульт “Голден Фрутс”. У Держфітосанітарній службі затримку із виготовленням експертного висновку пояснили розпорядженням Генпрокуратури обласній прокуратурі Одеси щодо необхідності чи то затримки, чи то більш поглибленого  аналізу вантажу. Мотивація — існування нібито відкритих кримінальних проваджень стосовно “Голден Фрутс”, які, втім, чітко перерахувати та назвати, підкріпивши документально, не змогли.

Натомість, дали номер телефону “компетентної людини, яка зможе детально та вичерпно пояснити ситуацію, що склалась”. І яка під час зустрічі, за словами юрисконсульта “Голден Фрутс” Едуарда Суппа, банально запропонувала вирішити питання “за окрему плату” — 36 доларів на 1 тонні товару. “Контактна особа”, розповів Едуард Супп, при зустрічі пред'явила посвідчення працівника правоохоронних органів, при цьому, прізвище не назвавши.

“Якщо порахувати, виходячи із оголошеної суми, виходить, що додаткові навантаження у вигляді хабара складуть 720 доларів з одного контейнеру. Ми упевнені, що такі перепони робляться виключно для того, аби змусити імпортерів давати хабарі. Із посвідчення я не зауважив прізвище працівника чи то райуправління, чи то облуправління міліції в Одесі. Однак, запам'ятав прізвисько, зможу впізнати його в обличчя”, — розповів Едуард Супп. 

Зважаючи, що уряд та президент, приступаючи до роботи, декларували найпершим і найважливішим пріорітетом роботи боротьбу з корупцією, а також небажання та неможливість жити за корупційними схемами в постмайданних умовах, керівництво “Голден Фрутс” звернулось  із вимогами зреагувати на ситуацію в прокуратуру Одеської області, УМВС Одещини, Державну фітосанітарну службу, Мінагрополітики, УСБУ в Одеській області, Генпрокуратуру України. При цьому, в разі нереагування адекватно, залишають за собою право йти до кінця — аж до приймальні Президента та Прем'єра. 

15 грудня 2014р.

Теги: імпортер, сваволя, чиновники, збитки

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини