Камерний оркестр готує прем'єру творів, які досі не звучали в Ужгороді

17 грудня камерний оркестр Закарпатської обласної філармонії запрошує на свій передріздвяний концерт за участі солістів – Олени Юрош (фортепіано), Віктора Ковача (тромбон) та Тараса Поповича (флейта). Звучатиме вишукана музика епохи бароко (Т.Альбіноні, Дж.Перголезі, Й.С.Бах) та класицизму (В.А.Моцарт).

Камерний оркестр готує прем

Ведуча – Катерина Керечанин. Початок концерту о 18.30.

З 1992 року і до сьогодні художнім керівником оркестру є заслужений артист України Владислав Юрош. Про рідний колектив та роботу над новою програмою довідуємося з перших вуст:

«Колектив у нас суттєво оновлений, зі старого складу залишилося всього кілька людей. Але намагаємося поєднувати наші давні традиції зі свіжими тенденціями і новими течіями, притаманними активній творчій молоді. Були часи, коли ми пробували свої сили у сучасній музиці. Зокрема,  брали участь у Першому Українському міжнародному фестивалі сучасної української музики. Але основою нашого репертуару була і залишається класика, і саме їй ми віддаємо перевагу у кожному своєму виступі.

Щодо останнього періоду, то особливо запам’яталася нам співпраця з кількома запрошеними солістами. Дуже цікаво було зіграти з чудовим флейтистом, українцем, який навчався і проживає в Італії, Станіславом Зубицьким. Таке ж незабутнє враження залишилося від скрипаля Марка Комонька зі Львова. Він також отримав освіту за кордоном, довго працював у різних країнах світу. Кожен такий соліст має власне бачення щодо трактування твору, різну виконавську школу. Подібні зустрічі збагачують і надихають, змушують підтримувати добру музичну форму, дають поштовх до нового творчого підйому.

Зараз готуємо не просто нову програму, а прем’єру творів, які досі не звучали в Ужгороді. Принаймні, за моєї пам’яті. Ми охопили різні епохи і різних композиторів. А також залучили цікавих солістів. Скажімо, не пригадую, аби колись на нашій сцені виступав тромбон як сольний інструмент. Відтак, молодий і талановитий музикант Віктор Ковач виконає з нами перекладення Симфонії для тромбона з оркестром Дж.Перголезі.

Щодо наступного нашого твору, то з ним пов’язана досить довга історія. Якось під час гастролей у Будапешті ми мали кілька цікавих проектів з тамтешнім диригентом Явором Золтаном. Він виявився великим шанувальником творчості Баха і подарував мені один з його фортепіанних концертів. Ноти довго пролежали у мене вдома, років 15-ть. Я деколи згадував про них – час би вже взятися за Баха. Аж поки цього літа моя дружина не натрапила на ті ноти. Розпитала, зацікавилася і потроху почала грати. От і «догралася», що  у програмі звучатиме Концерт для чембало, флейт та оркестру Й.С.Баха. Отже, Олена Юрош виконає соло на фортепіано (в епоху Баха фортепіано ще не було, композитор писав для клавесину, чембало), а партію флейт – Оксана Гриневич та Антонія Чирська.

Ще одне відповідальне соло перепало Тарасу Поповичу у Концерті для флейти з камерним оркестром В.А.Моцарта. До слова, спеціально задля виконання цього твору зі Львова приїдуть два гобоїсти. Додамо ще Концерт для камерного оркестру Т.Альбіноні – і отримуємо яскраву та світлу музику для душі. Хочемо всім побажати, насамперед, гармонії. Якщо ви здатні відчувати цю гармонію, зберігати душевну рівновагу, то все у вас буде добре!»  

Таїсія Грись для Закарпаття онлайн

11 грудня 2014р.

Теги: камерний оркестр, твори, Ужгород

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини