Закарпатські "сусаніни" ховають нелегалів ...поміж кавунами

На Закарпатті нелегальна міграція, незважаючи на зусилля правоохоронних органів, була і залишається одним із найбільших кримінальних лих. Нині вже не тільки фахівцям-криміналістам, але й широкій громадськості зрозуміло, що масштабна неконтрольована імміграція до нас іноземців з “екзотичних” країн може призвести до зростання злочинності, поширення інфекційних захворювань (нещодавня біда з тифом на Перечинщині - цьому яскраве свідчення), етнічних напружень та соціальних конфліктів.

Усе це вже відчули на собі деякі країни Євросоюзу, куди, власне, й прориваються  через Закарпаття вихідці з Азії та Африки в пошуках кращої долі. На утримання “нелегалів” ідуть кошти, які сплачують громадяни  країни у вигляді податків. Це викликає у них серйозне обурення, звідки й набувають популярності ідеї націоналістичного спрямування. Як наслідок, можуть виникати  масові заворушення на етнічному ґрунті.


І маленьке Закарпаття стало нині головним блок-постом “великого переселення” азіатів у Європу. Прозорість українських кордонів із країнами СНД та прикордонне пoложення Закарпаття  перетворили наш край у привабливий плацдарм для організованих міжнародних злочинних угруповань, які заробляють на переправці нелегалів мільйони. А протистоять їм у цьому правоохоронні органи, в тому числі й міліція. 


Станом на 19 вересня  співробітниками органів внутрішніх справ області затримано 290 нелегальних мігрантів із числа громадян Пакистану, Афганістану, Бангладеш, Індії, Іраку і т.д.  Є серед затриманих і вихідці з Камеруну, китайці, палестинці, сомалійці, в’єтнамці та інші. 

А сприяють нелегалам доморощені “сусаніни”, завданням яких є доставка непроханих гостей з центральних областей України й переправлення через кордон, в основному у Словаччину,  ліберальне  законодавство якої  щодо нелегальних мігрантів досить відоме.


Незважаючи на знешкодження працівниками міліції, СБУ та прикордонниками щоразу нових злочинних груп, з’являються нові бажаючі підзаробити на цьому. Тим паче, що й українська Феміда вельми поблажливо ставиться до такого роду підсудних, “караючи” їх в основному умовними вироками судів...

Однак робота в цьому напрямку триває. Так, цьогоріч судами області уже  розглянуто дві кримінальні справи, порушені за матеріалами УБОЗ УМВС щодо учасників організованого злочинного угруповання, які протягом 2005-2006 років налагодили канали незаконного переміщення нелегальних мігрантів через територію України в країни Західної Європи. За вироками суду до реальних строків позбавлення волі засуджено 7 учасників ОЗГ. Ось деталі цієї кримінальної справи,  які нам повідомили з  УБОЗ УМВС.


Ще на початку 2004 року 33-річний уродженець Івано-Франківщини та житель Сваляви Василь створив із метою переправлення через кордон нелегальних мігрантів організовану злочинну групу. До неї увійшли кілька його земляків-франківців (до речі, раніше судимих), а також жителі Києва та Закарпаття. Через знайомих із Закарпаття залучив “до справи” ватажок групи й двох іноземців -- 42-річного пакистанця Алі та 33-річного уродженця Бангладешу Камала:  обидва тимчасово мешкали у Києві. Останній привів “у бізнес” ще й свою дружину-українку Світлану, уродженку Луцька. Завданням іноземців було підшуковувати серед своїх “братів” бажаючих потрапити нелегально до Європи та збирати з них за це гроші, які потім розподілялися б між самими членами ОЗУ.


Коли набиралася група, везли нелегалів із Києва до українсько-словацького кордону на Закарпатті у вантажівці МАЗ, в якій обладнали таємний сховок. Зроблений він був із дощок у вигляді клітки з люком у днищі кузова. Аби приховати тайник із нелегалами від стороннього ока, МАЗ завантажили кількома тоннами кавунів, спеціально придбаних на базарі у Києві: мовляв, якщо дорогою зупинять “даішники” і запитають, що в кузові, скажемо, що кавуни веземо продавати на Закарпаття...

Дорогою вантажівку супроводжував на “Мерседесі” сам Василь із спільниками. Але це не допомогло перевізникам живого товару уникнути відповідальності. Удосвіта 18 лютого на дорозі Долина-Хуст, у районі  села Липча Хустського району,  працівники ДАІ зупинили для перевірки МАЗ та “Мерседес” супроводу й виявили у тайнику 11 темношкірих “нелегалів”.


Справою зайнявся хустський відділ УБОЗ. До слова, опісля з’ясується, що напередодні  самі ж  “провідники” побили та обібрали до нитки бідних пакистанців, позабиравши у них гроші, годинники та інші більш-менш коштовні речі. Злакомилися негідники навіть на годинник, вартість якого -- 1 долар...


На слідстві та в суді спливли й інші злочинні діяння групи. І от -- розплата за скоєні злочини. Порушену проти учасників організованої злочинної групи з міжнародними зв’язками кримінальну справу за ст.187 ч.4, 332 ч.2 Кримінального кодексу України розслідувало слідче управління УМВСУ в Закарпатській області. Вирок суду першої інстанції був більш суворим -- реальні позбавлення волі майже усім учасникам ОЗУ, однак  Апеляційний суд потім  дещо “скосив” строки.  Реально відбувають покарання лідер злочинного угруповання, згадуваний франківець Василь, якого засуджено до 5 років позбавлення волі, пакистанець Алі та бангладешець Камал (обидва отримали по 3 роки ), а також ще один учасник групи, 30-річний киянин Леонід. Іншим  Феміда дала  шанс взятися за розум. Чи скористаються вони ним?..  

Володимир Павлюх, "відомості міліції"
24 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини