«Мистецькі експедиції» з'єднали Україну від Києва до Ужгорода

Традиції художників-передвижників відроджуються в нашій країні на новий лад. Наприкінці листопада відбулося вже друге подорож культурологічного проекту «Мистецькі експедиції. Шляхами національної еліти. Від Києва до Ужгорода».

Ініціаторами та організаторами проекту стали мистецтвознавець Ірина Олійник і дизайнер прикрас Людмила Гарарук. У вересні 2014 року вони зібрали художників, музикантів, фотографів і журналістів, а потім всі разом вирушили за маршрутом Київ-Козелець-Крути-Мотронівка-Батурин-Глухів.

Однак ідея цього проекту набагато ширше і багатше, ніж просто влаштувати виставки своїх робіт і виступити з концертами в невеликих містах. Мета - з'єднати центр, захід і схід країни через мистецтво, познайомитися самим з культурою регіонів і познайомити жителів цих частин країни з власною творчістю. Тобто прокласти своєрідні коридори, які допоможуть налагодити міцні особисті та творчі зв'язки людей мистецтва, меценатів, бізнесменів, представників місцевої адміністрації.

А ще - подарувати творцям враження, з яких потім народжуються нові твори. Адже після кожної такої поїздки художники створюють серію картин, які потім виставляються в центрі «Майстер-клас», Кабінеті міністрів України і подорожують по місцях наступних творчих зустрічей.

Друга експедиція відбулася, завдяки допомозі Закарпатської обласної державної адміністрації, бутик-готелю Primavera і особисто Мирославі Роман.

В Ужгород художники привезли полотна, написані за підсумками експедиції до Глухова. Картини кілька днів виставлялися в приміщенні Закарпатського обласного художнього музею, де їх могли побачити городяни і туристи. До речі, частина полотен була продана на аукціоні, кошти від якого пішли на допомогу нашій армії.

Немає жодних сумнівів, що скоро ми зможемо побачити і нові роботи, тепер уже присвячені столиці Закарпаття. Адже і сам Ужгород і його околиці не могли не зворушити душу. І перша робота була розпочата вже під час поїздки. Це колективне пейзажне полотно, яке художники почали писати з натури на майданчику, звідки відкривається один з найкрасивіших видів - зі стіни старовинного Ужгородського замку. Художники один за іншим, а то й одночасно наносили мазок за мазком, і дуже скоро на полотні проступив праобраз майбутньої картини. Закінчено роботу буде вже в Києві.

«Художні експедиції» дуже вдало були приурочені до ще двох найцікавіших подій міста - 14-го Ужгородського фестивалю класичної та сучасної музики «Музичне Сузір'я Закарпаття» і Свята молодого вина «Закарпатське Божоле 2014». У ці дні в Ужгород з'їжджаються туристи з усієї України та ближнього зарубіжжя, та й самі городяни не сидять по домівках. А це означає, що з'являється можливість ще більше поспілкуватися і краще пізнати один одного.

05 грудня 2014р.

Теги: Мистецькі експедиції, художники

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини