Ювілейне перевесло бойківчанки Ірини Гармасій (ФОТО)

27 листопада 2014 року у читальній залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка відбувся творчий вечір ужгородської поетеси, тележурналістки обласного каналу «Тиса-1», громадсько-політичної діячки Ірини Гармасій «Мій осінній Пегас». Вечір з нагоди її ювілею видався поетично-пісенним, хоча учасники вечора відзначали різні грані творчої діяльності пані Ірини.

З уст авторки та запрошених гостей звучали найрізноманітніші поезії та музичні композиції у виконанні Олени Киричук та Ольги Зюбрицькохї – вокального дуету «Писанка» Ужгородського міського центру дозвілля, гурту «Шарж» – Роберта Голованенка і Сергія Соболя, які завітали із сюрпризом – з піснями на слова поетеси. Сюрпризом для учасників вечора також була нова творча ніша ювілярки – перший збірник пісень «Шукає пару осінь золота», виданий у співавторстві з композитором Василем Сторонським (м. Дрогобич). На життєвому піввіку щедро панував дух Бойківщини.

Привітати ювілярку з  творчим успіхом прийшли чимало друзів та шанувальників  – відомих закарпатських поетів, письменників, літературознавців, журналістів, педагогів, істориків, художників та однодумців-свободівців.

Заступник голови Закарпатської обласної ради Михайло Попович шанобливо вручив Ірині Гармасій почесну грамоту та іменний годинник. У своєму виступі Михайло Андрійович відверто зазначив: «Маю доручення вітати людину знану, впізнавану, максималіста, людину, яка дістане любого, аби досягнути доброї мети. Те, що спродуковано в серці, завжди залишиться у нас надовго. Тому сьогодні, вітаючи ювілярку і вручаючи їй почесну грамоту, хотілось би побажати авторці довгих років життя – достойного і активного, яке дасть можливість в подальшому писати і творити добро людям».

Поетичний доробок Ірини Михайлівни вже близько десяти років досліджує кандидат філологічних наук, літературознавець Наталія Ребрик, яка визначила епіграфом до літературної творчості авторки її поетичну фразу «Іду крізь зливу протиріч». У своєму слові пані Наталія донесла до громади творчий шлях Ірини Гармасій із самого народження. «Дорога Ірини до слова не була прямою. Довелося пройти через працю в обласній адміністрації, попрацювати з людьми. Опісля випав омріяний шанс зануритися у журналістику в газеті «Світогляд». З того часу і почалася справжня літературна праця. Одна за одною виходять поетичні збірки та книжки».

Наталія Ребрик відзначила особливий талант в тележурналістиці, якою Ірина Гармасій заповнює ніші між поезією розкішними художньо-публіцистичними, художньо-документальними фільмами – «Втікачі у безсмертя» про столітнього діда Бобонича із Синевира, «Вічний вогонь любові» – про покійного метра історії Закарпаття Омеляна Довганича та багато інших. Побажала авторці більше писати прози, адже в неї гарно це виходить. «У неї є надзвичайний дар. Вона вміє знайти людину, вміє її почути і вміє про неї розказати так тепло, щиро і переконливо, і зробити це ще за життя цієї людини», – зазначила Наталія Йосипівна.

Авторка презентувала нову й першу збірку пісень «Шукає пару осінь золота» у співавторстві з композитором Василем Сторонським (м. Дрогобич). «Поезія і мелодія – це ніби два різні світи, але саме вірші дають крила композитору», – відзначила пані Ірина.

Народний вокальний дует «Писанка» виконав для ювілярки  музичні композиції «Летять мої журавлі», покладені на музику ужгородським композитором Андрієм Червеняком,  «Не кажи»  – із нової збірки, та  народну пісню «Якби я мала крила орлині». Носії народної творчості отримали від Ірини Гармасій в подарунок збірник «Пісня – то моє життя», записаний з голосу її матері Анни Опришко, щоб популяризували українську пісню.

«Шановна Ірино Михайлівно, Ви є патріот України, ви ведете дітей до вершин таланту, розвиваєте їх, «воюєте» за них на кожному фестивалі як керівник МАЛіЖу. Ваша справа живе, працює…», – зазначила у привітанні Еріка Маріян, заступник голови ГО МАЛіЖу в Мукачеві. Вихованці привітали наставницю поезією та подарувати перший номер газети Мукачівської ГО МАЛіЖ «Веселка» як новий успіх в діяльності міської організації. А піснею виконала Арзу Саламова, переможиця гран-прі в номінації «Авторська пісня» на «Рекітському сузір’ї-2014».

Ірину Гармасій прийшли привітати поважні подружжя Наталія та Іван Ребрики від «Гражди», Олена та Павло Федаки від «Просвіти», Ганна і Микола Вовк від товариства «Лемківщина», Галина Ігнацевич від товариства «Бойківщина ХХІ століття» та багато інших.

Чудово знайомий з творчістю ювілярки письменник Василь Густі відзначив чутливу лірику поетеси та порівняв Ірину Гармасій з письменницями та громадськими діячками в минулому Марійкою Підгірянкою та Іриною Невицькою, які народилися по різні боки Карпат, але працювали в Закарпатті на одну справу. Він зазначив: «Наша нива української духовності дуже дбайливо доглянута жіночими руками, зігріта теплом жіночого серця, засіяна добротою. І покоління нинішніх українок, до якого належить Ірина Михайлівна Гармасій, продовжують добрі традиції».Василь Густі також відзначив її телевізійну роботу про Михайла Томчанія «Лицар Честі і Любові» та про багатьох письменників Закарпаття. Не оминули учасники вечора нещодавньої роботи журналістки «Майдан розкутого народу» у 3-х серіях, присвячений 25-річчю утворення Народного Руху України.

Ювілярка подякувала директору бібліотеки Олені Канюці, організаторам та гостям вечора за сплетене ними перевесло з її творчого життя. «Дякую Богу, що дав мені стільки талантів, а ще більше за те, що допоміг їх реалізувати і зустріти піввіку. Найбільше горджуся книжкою маминих пісень, що перейшли у духовний вимір мого народу. Слава Україні!» – зазначила пані Ірина на завершення.

 

Валерія Дідух

04 грудня 2014р.

Теги: Ірина Гармасій

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини