Світлина новоселицької Успенської церкви здобула призове місце у фотоконкурсі «Пам'ятки дерев'яної архітектури України»

Пам'ятки дерев'яної архітектури України у світлинах були зібрані у межах фотоконкурсу «Вікі любить пам'ятки», що втілюється громадською організацією «Вікімедіа Україна». В Україні існує найбільше у світі дерев'яних церков — близько 2,5 тисяч (наступні за їх кількістю — Польща із 1,5 тис. і Румунія, в якої до 1,2 тис. таких церков). Як відзначають експерти, дерев'яні церкви в Україні — найрізноманітніші за стилями, у порівнянні з іншими країнами.

Спеціальна номінація «Пам'ятки дерев'яної архітектури України» фотоконкурсу «Вікі любить пам'ятки» у партнерстві із проектом «Дерев'яні храми України» була проведена для підкреслення особливого значення цих пам'яток, необхідності їх збереження та збору інформації про них.

Михайло Сирохман, мистецтвознавець, відомий дослідник закарпатських дерев'яних храмів зазначає, що дерев'яні церкви є серед «найхарактерніших і найбільш "брендових" споруд України». Водночас він зауважує, що через невігластво простих людей і недбальство чиновників більшість дерев'яних церков зазнала варварських «поновлень» і переробок, через що втратила свій оригінальний вигляд — і досконалість фотографії тут безпорадна. 

За словами автора проекту «Дерев'яні храми України» Олени Крушинської, особливо важливим є збір і впорядкування переліків дерев'яних пам'яток, що здійснювалися в процесі підготовки до конкурсу. 

«Ці списки, які начебто й існували в природі, були недоступні не лише широкому загалу, але і фахівцям, і громадським діячам, — зазначає Олена Крушинська. — Обласні і районні чиновники, які мали б щодня працювати над реєстрами підконтрольних пам'яток, натомість нічого не робили, а старі, ще радянського часу, списки "губили" (іноді через недбальство, іноді навмисно) чи "ховали під сукно"». Пояснює вона таку ситуацію просто: «Немає пам'ятки — немає і проблеми, немає незручних запитань, чому вона валиться, або чому землю, що належить до охоронної зони, продано або віддано в оренду». 

Наразі списки, отримані від чиновників за інформаційними запитами, перебувають у загальному доступі у Вікіпедії. Втім, вони і досі потребують доповнення та доопрацювання. Фотографії, отримані за цими списками у межах спецномінації фотоконкурсу, можна переглянути тут. Впродовж конкурсу було завантажено 1269 фотографій 402-х пам'яток дерев'яної архітектури України. Ці фотографії планується використати для ілюстрації відповідних статей у Вікіпедії. 

Перші три місця у конкурсі у спеціальній номінації фотографій дерев'яних пам'яток зайняли: Георгіївська церква (Седнів, Чернігівська обл.) Сергія Колотуши, Онуфріївська церква (Липовий Скиток, Київська обл.) Івана Бикова та Успенська церква (Новоселиця, Закарпатська обл.) Тамаша Талера. 

Найкращою фотографією «пам'ятки, що потребує порятунку» стала робота Мирослава Переймибіди — настроєве і драматичне фото занепалої церкви XVII ст. у селі Дернів на Львівщині.

03 грудня 2014р.

Теги: світлина, Успенська церква, фотоконкурс, призове місце

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини