На Закарпатті відкрилась виставка творчих робіт та презентація книги “Відродження” Марії Купарь (ФОТО, ВІДЕО)

Фундаментом культури кожної нації є народне мистецтво. Його вплив на літературу, образотворче мистецтво, музику, і нарешті, на менталітет народу та спосіб його життя прослідковується у більшій або меншій мірі.

 

У силу історичних обставин так склалося, що на Закарпатті народне мистецтво завжди вражало своїм видовим та жанровим розмаїттям, багатством. А це вишивка, бісероплетіння, різьба по дереву, гончарство, ковальство, бондарство, ткацтво тощо. Нині, в силу дії об’єктивних факторів, спостерігається тенденція до занепаду більшості видів народних художніх промислів та декоративно-прикладного мистецтва.

Особливу місію в цій ситуації виконують майстри народної творчості, які зберігають та примножують народне мистецтво. Їх в Україні не багато. Серед них Марія Купарь – відома мисткиня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Її життя з дитинства пов’язане з мистецтвом.

Спочатку були заняття в студії образотворчого мистецтва у Палаці піонерів, якою керував Золтан Баконій, згодом навчання в Ужгородському училищі прикладного мистецтва, яке вона закінчила з відзнакою. Десятиліття працювала вчителькою художньої праці в Авторському навчально-виховному комплексі No 2 І–ІІІ ступенів міста Ужгород, навчала дітей любові до рідної культури, до свого народу.

Ще з юних років вона писала вірші, що логічно завершилося виходом у світ двох збірок поезії “Вогник вічної любові” (2013) та “Відродження” (2014). Нині вона на творчих хлібах і може цілком віддати себе мистецтву та літературі.

Днями в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилась виставка творчих робіт та презентація книги “Відродження” Марії Купарь. До експозиції ввійшли сценічні костюми, вишивані сорочки, ескізи костюмів, жіночі прикраси з бісеру, писанки, декоровані тарілки, розпис на склі, витинанки тощо. У її роботах прослідковується вірність традиції як у тематиці, так і в техніці виконання. У свої твори вона привносить оригінальні авторські елементи, створює композиції, що попри все не втрачають зв’язок із традицією.

Зокрема, перш за все, це стосується вишивки якою оздоблені народні костюми. Мисткиня за основу бере традиційні елементи вишивки, притаманні певному регіону, кольорову гаму і творить свій оригінальний орнамент, таким чином зберігаючи вірність традиції. Роботи Марії Купарь вражають професіоналізмом виконання, їх вирізняє тонкий естетичний смак.

На відкритті виставки виступили начальник управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації, заслужений працівник культури України Юрій Глеба, директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Габріела Андял, голова Закарпатського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Людмила Губаль, народний учитель України Золтан Жоффчак, голова Закарпатського осередку Всеукраїнського товариства “Бойківщина – ХХІ століття” Галина Ігнацевич, освітяни Марія Жабляк, Марія Каганець.

Учасники народної студії поезії «Чарівне слово» Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури (керівник Наталія Дубініна-Якушко) та провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури Катерина Семенченко продекламували декілька віршів зі збірки “Відродження”. 

Лесів Дарина – учениця Ужгородської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів No 6 імені В.Гренджі-Донського виконала пісню “Ангел” та продекламувала поезії Марії Купарь.Справжньою окрасою дійства став виступ Тетяни та Сергія Раховських, які виконали пісню на слова Марії Купарь. До слова, в сценічних костюмах, які пошила для них авторка виставки.

Культурно-мистецька акція відбулася за сприяння Обласного організаційно-методичного центру культури ( директор Ганна Дрогальчук) та управління культури Закарпатської облдержадміністрації (начальник Юрій Глеба).

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

Відео - 21 канал

01 грудня 2014р.

Теги: відкриття, виставка, презентація книги, Марія Купарь

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини