В Ужгород завітали "Мистецькі експедиції"

Мета всеукраїнського проекту "Мистецькі експедиції" — єднання регіонів України на основі художніх досягнень, взаємодії різних видів мистецтва. Іншими словами, це — ініціатива українських пересувних виставок, а також залучення інших жанрів і видів мистецтва. Ще у вересні "Експедиції" привели київських художників і ансамбль "Київські солісти" до Глухова. Цього разу з живописом київських майстрів і музикантами-земляками, гостями зі Львова й столиці зустрілися жителі Закарпаття. Краю, що дав культурі Євгена Станковича (уродженець Сваляви) і народжену в Берегівському районі оперну примадонну Гізеллу Циполу.

В Ужгород завітали "Мистецькі експедиції"

Одночасно із виставкою в Ужгороді стартував ХIV фестиваль "Музичне сузір'я Закарпаття" — цикл концертів, які відбуваються у залах музичного училища ім. Дезидерія Задора та обласної філармонії, у замку Сент-Міклош і двох художніх галереях. 

Відкрився живописний музичний фестиваль в Ужгородському музеї ім. Йосипа Бокшая виставкою картин і концертом тріо учасників ансамблю "Київські солісти", заснованого Богодаром Которовичем. Це був уже п'ятий приїзд до Ужгорода "Київських солістів". Специфіка проведення подібних акцій у невеликих українських містах відрізняється від проектів, організованих у столиці або обласних центрах, які мають консерваторії, оперні театри й ширші можливості відбору учасників. 

Закарпатський проект очолює педагог Ужгородського музичного училища композитор Віктор Теличко. 

У складі київського тріо слухачів порадували скрипалька Катерина Бойчук, піаністка Владислава Крускаль і контрабасист Юрій Зброжек. Молоді артисти відомі також як учасники концертів циклу "Класика по п'ятницях", що відбуваються в столичному культурному центрі "Майстер клас". 

У Тріо-сонаті Франческо Верачіні музиканти втілили шарм епохи пізнього італійського бароко: легку енергію першої частини, мрійність другої і грайливість фіналу. Потім скрипка й контрабас дуетом проспівали чотири двоголосні інвенції Й.С.Баха в перекладенні Ю.Зброжека. 

Першою кульмінацією вечора став "Роздум" Жуля Массне з опери "Таїс", виразно виконаний Катериною Бойчук і Владиславою Крускаль. Піаністка виявилася чудовим акомпаніатором і впевнено справлялася зі звуком відреставрованого старенького австрійського рояля. 

Нечасто виконувана "Сюїта в стародавньому стилі" Альфреда Шнітке (Пастораль, Балет, Менует, Фуга і Пантоміма) та Шість румунських танців Бели Бартока стали ввічливою даниною камерній класиці ХХ століття. 

Завершила концерт здавна шанована публікою "Мелодія" М.Скорика. Захоплений настрій вдалося підтримати блискучим, пристрасно проінтонованим Libertango Астора П'яццолли. 

Другий вечір ужгородського фесту також був у камерному форматі. Цього разу міська інтелігенція зібралася в галереї, заснованій закарпатськими художниками — батьком Іваном і сином Михайлом Ільками. 

Дивовижна атмосфера вишуканого художнього салону і культурна чутлива публіка налаштовували на очікування тонкого музичного задоволення. Концерт сподівання виправдав. Ужгородці задумали цикл концертів, які охоплюють музичну культуру різних країн, — "Музичні подорожі". Його перший вечір складався з німецьких класичних і романтичних творів, а основним учасником став лауреат міжнародного конкурсу ім. Д.Бортнянського — ансамбль солістів під орудою капельмейстера Олени Короленко. Юнацьким скрипковим концертом ре мінор Фелікса Мендельсона виступ колективу відкрила студентка Львівської академії ім. Миколи Лисенка Марина Мішак. 

Концерт продовжили П'ять німецьких танців Ф.Шуберта, що звучали не надто романтично. 

Задоволення приніс виступ заслуженої артистки — мецо-сопрано Оксани Ільницької-Хархаліс, тонкого інтерпретатора вокальних шедеврів, якими багата німецька музика ХІХ століття. У стрункому ансамблі з піаністкою Тетяною Теличко й альтистом Володимиром Ігнатьо прозвучали дві рідко виконувані пісні Йоганнеса Брамса. Драматургія підсилювалася з кожним наступним номером. Густий, глибокий, рівний по всьому діапазону тембр співачки викликав задоволення, тонкий, стриманий артистизм тішив око. А інтелігентність "німецького" вокалу в пісні Франца Шуберта "До музики" — вухо. Особливо вдалася знаменита шубертівська балада "Лісовий цар" на вірші Й.В.Ґете, виконана з великою зрілою майстерністю. 

Завершив вечір ля мінорний скрипковий концерт Й.С.Баха. Знову акомпанував струнний ансамбль. Соло виконав студент-третьокурсник Львівської академії Ігор Муравйов. 

Фестиваль триватиме до грудня. У його рамках відбудуться концерти з творів молодих київських і зрілих закарпатських композиторів, будуть виконані рідкісні опуси світової класики. 

У планах організаторів та учасників музично-живописного циклу — подорожі різними містами України, поїздки у Словаччину і Будапешт, пише "Дзеркало тижня". 

25 листопада 2014р.

Теги: експедиції

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини