Закарпатські активісти проекту "Дійсно разом" переймали екологічний і туристичний досвід Словаччини (ФОТО)

Уже більше року в Західній Україні, із Закарпаттям включно, впроваджується спільна українсько-словацька програма з підтримки українських сіл "Дійсно разом". Нещодавно учасники проекту здійснили триденну стажувальну поїздку до Словаччини для обміну досвідом. Після року роботи в українських реаліях вони мали змогу подивитися, як вирішують ті чи інші проблеми сільських громад найближчі сусіди. Група для стажування формувалася з представників восьми неурядових організацій чотирьох областей України - Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Черкаської, - які у квітні минулого року виграли конкурс мікро-грантів "Дійсно разом”. Всі вони вже рік поспіль, кожний у своєму селі, активно працюють над власноруч започаткованими практиками розвитку громади.

Закарпатські активісти проекту "Дійсно разом" переймали екологічний і туристичний досвід Словаччини (ФОТО)

У процесі стажування українські активісти змогли детально ознайомитися із п'ятьма надзвичайно успішними прикладами роботи сільських громад Словаччини - відвідати Центри у Свержові та Бардейові, Алма Центр у Яблуневі над Турньоу, екологічну організацію SOSNA та центр ЕТР Словаччина.

Переймали "словацький" досвід і закарпатці, зокрема, секретар Бенянської сільської ради, що на Виноградівщині, учасник проекту „Дійсно разом: Все найкраще – дітям” Марія Куташі та директора КП «Агенція регіонального розвитку Тячівського району» із Тернова Леонід Рибар. 

Так, закарпатські учасники поїздки, всі як один, вподобали екологічний центр SOSNA, що розташований в 12-ти кілометрах від Кошиць в селі Дружстевна при Горнаді. Можливо тому, що тема екологічних і туристичних песпектив для Закарпаття близька: мода на екологічне поступово перетворюється на спосіб життя, поки що не повсюдний, але вже досить популярний. Екопродукти, екожитло, екоенергія – ці слова вже не належать до новітньої лексики в даному регіоні.  

Всі проекти словацького центру SOSNA направлені на те, щоб показати, як можна жити в гармонії з природою. Основну будівлю центру під час реконструкції перетворили в справжній екодім, максимально ресурсозберігаючий, маловідходний, здоровий і неагресивний до природного середовища. Все перераховане стосується не тільки окремо взятої споруди, але й усієї системи будинку разом з комунікаціями та присадибною ділянкою. Екотуалет і екодушова органічно пов’язані з рослинною системою очищення води, компостуванням відходів та екологічно чистим садом, городом і навіть маленьким озерцем з рибками. Сам будинок утеплювали мішками з соломою, коноплею і подрібненим папером, а зараз поруч будують дім хобіта теж повністю екологічним способом, використовуючи глиняну штукатурку, ізоляцію з конопель, вовни й паперу і деревину.  В SOSNA також задають моду на невеличкі екологічні пристосунки, що працюють на сонячній та інших альтернативних енергіях, відходах з деревини, соломи чи паперу. Провідна ідея тут знайти не тільки екологічні способи заміни традиційних енергоносіїв, але при цьому обов'язково дешеві - на період енергетичної кризи.  Сконструювали і демонструють усім охочим купу усіляких цікавих речей - маленькі печі, які мають високу ефективність навіть при невеликій кількості палива, повітряний генератор, виготовлений з простої бочки і велосипедних коліс, сушку для овочів, сконструйовану зі старого комоду і звичайного вікна, казан, що варить на сонячній енергії та інше. Всі ці проекти супроводжуються розробкою детальних інструкцій, якими може скористатися хто завгодно.

Пані Марія Куташі – секретар Бенянської сільської ради, що на Виноградівщині, учасник проекту „Дійсно разом: Все найкраще – дітям” вважає, що екоцентр робить надзвичайно потрібну і корисну справу.

"Я знаю дуже багато людей на Закарпатті, які активно використовують схожі екологічні способи в сільській місцевості. Це дуже перспективно для краю. Після вступу до ЄС при правильному підході це могло би стати нашим козирем, нашою особливістю, родзинкою усього регіону", - каже Марія Куташі.

І дуже слушно, адже, за оцінками фахівців, інтерес до споживання екологічно чистих продуктів з кожним роком зростає у 3-4 рази. Припускають, що до 2020 року попит на екопродукти зросте до 200 - 250 млрд євро. Для Закарпаття вирощування екопродуктів, що зазвичай коштують у Європі у три-чотири рази дорожче, ніж звичайні, могло б стати справжнім джерелом достатку, тим більше, що цей регіон ніби спеціально створений природою для екогосподарювання. 

Це стосується й екотуризму. На думку Леоніда Рибаря із закарпатського Тернова, директора КП «Агенція регіонального розвитку Тячівського району» екологічний підхід у закарпатському туризмі є дуже перспективною справою: "Використання енергії природи і безвідходна екологічна система господарства, яку ми бачили тут в SOSNA – дуже цікава річ. Можна її використовувати і на Закарпатті - при будівництві невеликих баз відпочинку чи приватних екосадиб. Це могло б стати частиною сфери зеленого туризму зеленого туризму".

„Агенція регіонального розвитку”, яку представляє Леонідт Рибар, сприяє недержавним організаціям, територіальним громадам та підприємницьким структурам Тячівщини в реалізації програм та окремих проектів, направлених на сталий економічний та культурний розвиток. Їм цікавий подібний досвід. З „Дійсно разом” Агенція впроваджує в життя проект „Оцифрування фільмів історичної спадщини села Терново», метою якого є не тільки збереження історичної спадщини села та створення технічної бази для можливості перегляду цих фільмів в сільському краєзнавчому музеї, а й розвиток туристичного руху - оцифровані кінострічки увійдуть в туристичні маршрути, що проходять через село.

 
04 листопада 2014р.

Теги: досвід, активісти

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини