В Ужгороді — фотовиставка двох міліцейських офіцерів

Хтось із розумних зауважив, що людина без хобі -- мовби неповноцінна... Одні знімають стрес після трудового тижня на рибалці, інші колекціонують марки чи вирощують рибок в акваріумі. А у двох підполковників міліції, Олександра Дашковського та Василя Бонкала улюбленим заняттям є фотографування. У магазині “Кобзар”, що на вул.Корятовича в Ужгороді, триває фотовиставка робіт міліціонерів.

— У своїй роботі експерта я часто стикаюся зі страшними речами: убивства, смерті, каліцтва людей, — каже заступник начальника НДЕКЦ при УМВС підполковник міліції Олександр Дашковський. —- А хочеться чогось світлого... Фотографії допомагають мені забути про криваві моменти фаху. Фотографуванням займаюся вже давненько -- років із шести. Починав зі “Смени”, а років у 13 дідусь, приїхавши на Закарпаття з Білорусі, подарував мені “Зеніт-Е”, котрий вважався одним із найкращих радянських фотоапаратів. Віддав за нього 70 чи 80 рублів... Батько теж тодішній працівник міліції, навчив мене із ним працювати, проявляти плівку та іншим премудростям справи. Закривався я у ванній і клепав “фотки”... А з 1996-го почав займатися фотографуванням більш-менш професійно. Тим паче, що й професія експерта вимагала цього.


Якщо ж говорити про виставку, котра вже два місяці експонується у “Кобзарі”, то ці 20 робіт акумулювали в собі наш здобуток за останніх 7 років. У ній ми намагалися зупинити оту прекрасну миттєвість...


Фотографії з виставки були зроблені у різноманітних мальовничих куточках Закарпаття: на Міжгірщині, на старій дорозі з Нижніх Воріт до Перечина, у парку в Ужгороді. Основна тема -- природа.


Ідейним натхненником виставки став мій колега Василь Бонкало. Він і запропонував винести роботи на суд поціновувачів фотографії. Це перший наш спільний проект і, думаю, не останній.


— Коли ми робили ці фото, то навіть не задумувалися над тим, аби показати їх широкій публіці, —зізнається пенсіонер ОВС, підполковник міліції у відставці Василь Бонкало. — Робилося це все хорошою цифровою фотокамерою. Загалом вибрали з трьохсот двадцять кращих, на наш погляд, робіт розміром 30 на 40 см. Не все оригінальне туди потрапило. Скажімо, у нас є зроблений Сашею знімок бункера на історичній лінії Арпада у Свалявському районі. Коли його фотографували, то вперше через об’єктив фотоапарата побачили цей грандіозний об’єкт, що стояв на шляху радянських військ. Були вражені тим, що люди зуміли подолати таку фантастичну річ.



Є й інші оригінальні роботи. Так, цілком випадково натрапили на невеличку ділянку річки на Свалявщині, назву якої я навіть не знаю, і були вражені краєвидами, що звідтіля нам відкрилися. Хоча ми обидва закарпатці, виросли тут і об’їздили всю область, проте не могли й подумати, що є ще такі фантастичні картини природи! Реальність з об’єктива фотоапарата сприймається зовсім по-іншому, аніж на око. Або взяти ужгородський вокзал, який ми сфотографували й обробили фото певним чином. Вийшло чудово. Я знаю, що цю фотографію більшість співробітників МВС України використовували як заставку практично на всіх міліцейських комп’ютерах (сміється)... Це фото є на виставці, люди дивляться, але ніхто не може зрозуміти, як воно зроблено! Багато хто пропонує продати їм ту чи іншу роботу, проте вони наразі не продаються...Ми ще не дійшли до фотографування людей, хіба що друзів для приватних колекцій. Думаємо цим зайнятися, лише є один етичний нюанс. Коли “знимкуєш” людину, то, вважаю, необхідно отримати її згоду на саме фотографування та подальше публічне експонування роботи.


P.S. З виставкою О.Дашковського та В.Бонкала можна ознайомитися й через мережу Інтернет, увійшовши на сайт “Закарпаття”.

Розмову вів Володимир Павлюх, "Відомості міліції"
17 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини